CROPIX
SUDILA I NA SVJETSKOM PRVENSTVU

DIO SVJETSKE SUDAČKE ELITE! NITKO JOŠ NIJE DOSTIGAO TAKO VISOKU RAZINU KAO ONA 'U početku je bila čista znatiželja koja je kasnije prerasla u ljubav'

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 02. svibanj 2017. 00:12

Malo je koga u Hrvatskoj jučer mogla zainteresirati uzvratna utakmica polufinala Lige prvakinja između nogometašica Lyona i Manchester Cityja. Međutim, nama je taj susret ipak zanimljiv jer je u njemu pomoćna sutkinja bila iz - Hrvatske. Riječ je o Sanji Rođak-Karšić, 33-godišnjakinji iz Podravskih Sesveta, koja FIFA-in znak nosi još od 2009. godine.

- U početku je to bila čista znatiželja, koja je kasnije prerasla u ljubav i posao - objasnila je Sanja Rođak-Karšić svoj ulazak u nogometni svijet.

Sutkinja pripravnica postala je 2001. godine, potom su slijedile promocije u regionalnu (2003) i saveznu sutkinju (2005). Kad je ušla pod okrilje FIFA-e, pozvana je na Europsko prvenstvo za djevojke do 19 godina u Bjelorusiji 2009. godine, a otad je sudila razne utakmice u mnogim europskim zemljama. Između ostalog, u Walesu je sudila polufinale Europskog prvenstva za igračice do 19 godina. U početku nije bila previše sretna što je u FIFA-i nominirana kao pomoćna sutkinja jer joj je san bio da postane glavna, ali prihvatila je tu “pričuvnu” opciju koja joj je s vremenom donijela i uspjehe na najvišim razinama.

Sanja Rodjak Karsic
Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media

Sudila je i na Svjetskom ženskom prvenstvu U-20 u Japanu, gdje je sudjelovala i u finalu, a prije dvije godine dijelila je pravdu i na seniorskom Svjetskom prvenstvu u Kanadi, kad je finale morala propustiti zbog ozljede mišića.

Podrška obitelji

Prošle joj je godine stiglo i dosad najveće priznanje, nominirana je za turnir nogometašica na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. U Brazilu je sudila ogled SAD-a i Novog Zelanda u skupini te četvrtfinale između Kine i Njemačke.

- U početku je bilo teško, naporno i zahtjevno, više psihički nego fizički. Općenito je žena na nogometnim terenima teže prihvaćena, no ugledala sam se na svoje kolegice koje su se borile u tim vodama čitav niz godina i bio je red da se to nastavi. Savjeti, suradnja i komunikacija uvelike su mi pomogli. Također, u tom je poslu izrazito bitna podrška obitelji, bez koje je to nemoguće - izjavila je Sanja Rođak-Karšić za službenu stranicu HNS-a u jednom od svojih rijetkih medijskih istupa.

Sanja Rodjak Karsic
Vlado Kos/ Hanza Media / Hanza Media

Medije inače maksimalno izbjegava, uljudno je u više navrata odbila naše ponude za intervju, fokusirana je isključivo na suđenje. Inače je zaposlena kao voditeljica fitnessa u jednoj teretani.

- Sanja je izuzetno pozitivna osoba i, naravno, odlična sutkinja. Napredovala je tako daleko zato što je svojim dobrim suđenjem dobila povjerenje, prvo u HNS-u, a potom i na višim razinama. Na svim utakmicama u kojima je sudila donosila je izuzetno dobre odluke i sama je sebe promovirala u svjetsku klasu - rekao nam je Zlatko Šimčić, koji joj je šef u Nogometnom savezu Koprivničko-križevačke županije.

Sanja je prva i jedina žena među sucima u Prvoj HNL, dosad je “mahala” u 21 utakmici najvišeg ranga hrvatskog nogometa, a debitirala je prošle sezone na utakmici Lokomotive i Osijeka, 31. listopada 2015. godine. Ona je ujedno i najuspješnija predstavnica našeg suđenja izvan granica domovine, pripadnica je europske i svjetske sudačke elite, što njeni muški kolege zasad mogu samo sanjati. Nitko od naših sutkinja i sudaca nije stigao na tako visoku razinu...

Linker
02. svibanj 2024 06:20