Dmitrij Ribolovljev

 NICOLAS TUCAT Afp
NOVE SANKCIJE

Evo koliko ima ruskih oligarha u europskom nogometu i što im prijeti! Zajedno kontroliraju puste milijarde

Osim Chelseaja, klubovi u vlasništvu Rusa diljem Europe još nisu pod udarom sankcija, ali...
Piše: Goran Čičin - MašanskerObjavljeno: 11. ožujak 2022. 21:48

Nakon što Roman Abramovič nije uspio prodati Chelsea prije no što su mu Britanci odredili sankcije, zanimljivo je vidjeti u kakvoj su situaciji drugi nogometni klubovi koji se nalaze u vlasništvu ruskih oligarha...

Dimitri Ribolovljev ► Monaco pod sankcijama

U pet najjačih europskih liga još je samo jedan klub u ruskom vlasništvu, a riječ je o Monacu kojeg je 2011. godine kupio Dmitri Ribolovljev. Njegovo bogatstvo prema Forbesu je oko pet milijardi funti, no ni kad si tako “težak” nije sve idealno. Tako je Monaco 2017. zbog financijskih problema morao prodati vrijedne igrače poput Kyliana Mbappea i Bernarda Silve, i to nakon sezone u kojoj su uzeli naslov prvaka favoriziranom Paris Saint-Germainu.

Ribolovljev u svom vlasništvu ima dvije trećine dionica Monaca, koje su izlistane na ime njegove kćerke Ekaterine. Ovaj ruski milijarder zasad nije na meti francuskih vlasti koje “ciljaju” 26 oligarha. Međutim, to bi se moglo promijeniti bude li oligarsima zabranjeno voditi francuske tvrtke...

Ribolovljev u vlasništvu ima još jedan nogometni klub, to je belgijski Cercle Brugge kojeg je ruski bogataš preuzeo 2017. godine. Klub se ubrzo vratio među prvoligaše te je počeo dovoditi mlade talente kako bi na njima zarađivao. Engleski Mirror piše kako je vjerojatnije da bi se Ribolovljev, ako se nađe na udaru sankcija, riješio Cercle Bruggea nego Monaca koji ipak može poslovati samodostatno i ima igrače koje može prodati kako bi nastavio normalno funkcionirati. Belgijskom bi klubu u toj situaciji trebao svjež novac.

Valerij Ojf ► Vittese u problemima

Vjerojatno ste već čuli kako je Chelsea mnogo svojih igrača slao na posudbe, a jedno od čestih odredišta Bluesa na kaljenju bio je nizozemski Vitesse Arnhem. Ništa čudno, jer je njegov vlasnik Valerij Ojf blizak Abramovičev prijatelj, težak više od 5 milijardi eura. Tamo su na posudbe odlazili Mason Mount, Fikayo Tomori, Armando Broja i ostali.

Te su veze malo popustile posljednjih godina otkako je FIFA uvela ograničenja u broju posudbi. Ojf zasad nije na popisu 26 ruskih biznismena koji su pod sankcijama zbog svoje povezanosti s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali bi zbog veza s kompanijama poput Rosnjefta i Gazproma mogao postati metom. Valja naglasiti da bi se Vitesse u tom slučaju mogao naći u velikim problemima jer u posljednje vrijeme ima velike dugove koje Ojf pokriva iz svog džepa.

image

Sergej Galickij

SERGEY GUNEEV Sputnik Via Afp

Sergej Galicki ► Krasnodar je došao i do Lige prvaka

Vlasnik ruskog prvoligaša Krasnodara je Sergej Galicki, 53-godišnji oligarh koji raspolaže s oko 3,5 milijarde funti, a može se pohvaliti i jahtom vrijednom 213 milijuna funti. On je 2008. osnovao Krasnodar kao novi klub koji je stigao i do skupina Lige prvaka, ima lijep stadion za 35.000 gledatelja, a u cijelu je priču uložio oko 400 milijuna funti. Tek treba vidjeti hoće li se i Galicki naći na udaru sankcija.

image

Maksim Demin

JAMES MARSH Dppi Via Afp

Maksim Demin ► Bournemouth nema razloga za brigu

Engleski drugoligaš Bournemouth je u vlasništvu Maksima Demina koji je 2011. ušao u nogomet s ulogom od 850.000 funti. Međutim, Cherriesi ne moraju brinuti zbog ruskog porijekla svog gazde, jer Demin nije politički povezan s Rusijom te je britanski državljanin...

Linker
19. svibanj 2024 00:17