REUTERS/Felix Ordonez / REUTERS
IMA LI KRAJA?

FOOTBALL LEAKS DOBIO NASTAVAK Talijani otkrivaju nove detalje, još jedan Hrvat na udaru: Mateo Kovačić je bio samo 50% Dinamov?

Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 06. prosinac 2016. 11:21

Najveći europski sportski dnevni listovi poprilično su suzdržano reagirali na priču o velikoj poreznoj prijevari u sklopu afere Football Leaks. Logično, nitko se ne želi zaletjeti, jer porezne priče poprilično su komplicirane, istrage su duge i pravi financijski stručnjaci neće samo tako izreći jasan stav o mogućim prijevarama.

La Gazzetta dello Sport donijela je zanimljivu priču koja je posvetila cijelu stranicu temi o “velikoj nogometnoj poreznoj praonici”. Naravno da su u prvom planu Cristiano Ronaldo, Jose Mourinho i Jorge Mendes, kao tri daleko najveće priče, ali svoj je prostor dobio i Mateo Kovačić.

I pola odštete?

Gazzetta na svojim stranicama objašnjava neke detalje oko transfera Matea Kovačića iz Dinama u Inter koji se dogodio u siječnju 2013. Talijani navode kako je Inter mislio da Kovačić u cijelosti pripada Dinamu, ali da se kao vlasnik 50 posto prava na mladog igrača pojavila izvjesna tvrtka iz Hong Konga pod imenom Profoot International Limited. Ta je tvrtka prava u ožujku 2015. godine proslijedila drugom fondu vrlo sličnog naziva (Profoot International Ltd) registriranom u Velikoj Britaniji. Ukoliko se ti navodi pokažu točnima, Dinamu bi od Kovačićeva transfera u Inter ukupno vrijednoga 11 milijuna eura (plus bonusi koji se nisu aktivirali), pripalo ravno 5,5 milijuna...

Denis Doyle/Getty Images
Getty Images

Gazzetta među ostalim tako navodi neke čudne transakcije kod Gonzala Higuaina koje datiraju iz 2014. godine. Na račun off shore kompanije registrirane na Djevičanskim otocima uplaćeno je 190 tisuća eura. U cijeloj priči još se podvlače imena Fabija Capella, Alexa Sandra, Juana Iturbea...

Zanimljivo je bilo pogledati kako su Španjolci doživjeli teške optužbe s kojima se sada suočava Cristiano Ronaldo, igrač Reala koji je praktički sigurna oklada za Zlatnu loptu u ovoj godini. Madridska Marca je kao najtiražniji španjolski dnevni list na svojim tiskanim stranicama doslovno izignorirala cijelu aferu. Uredništo je očito procijenilo da priča nema prave temelje i da nema smisla kvariti užitak nakon osvojenog boda u El Clasicu, pa na naslovnici dominiraju Modrić i Ramos kao prijatelji i heroji.

S druge strane katalonski El Mundo jedva je dočekao aferu, pa je 20. stranicu novine posvetio Cristianu s naslovom “Ronaldo je otkriven”. No, minijaturni tretman na naslovnici sugerira kako i Katalonci nisu sigurni u kompletnu istinu cijele afere.

Linker
30. travanj 2024 14:43