Getty
PIŠE T. ŽIDAK

HRVAT SAVJETOVAO ZIDANEA 'Njega bih se odmah riješio, on samo čini štetu'

Piše: Tomislav ŽidakObjavljeno: 08. siječanj 2016. 16:15

Zinedine Zidane je vjerojatno bio najelegantniji i najtalentiraniji vezni igrač u povijesti nogometa, onoj koju pamti moja generacija. No, iako se, kao nogometaš, približio nogometnoj perfekciji, francuski džentlmen, ako je to bio, karijeru je završio s 14 crvenih kartona, a kruna njegove tamne nogometne biografije dogodila se u Berlinu 2006. godine, kada je glavom udario talijanskog nogometaša Marca Materazzija, ostavivši Francusku na cjedilu, koja je u konačnici izgubila finale Svjetskog prvenstva. I ta kolosalna sebičnost i glupost obilježili su karijeru velikog nogometaša, koji je, kao trener, na klupu najvećeg kluba u povijesti nogometa sjeo bez iskustva.

• Može li uspjeti u Realu, pitam vodećeg sportskog TV komentatora Joška Jeličića?

- Zidane neće u subotu, protiv Deportiva, obući dres s brojem pet, nitko ne zna kakav će biti trener. Nitko ne zna može li suspregnuti svoje vedete, čiji ego dodiruje nebeski svod. On zna okruženje i navike stanovnika Realove svlačionice, i ima sve naše simpatije, ali, Real Madrid je najveći klub na svijetu i ne podnosi prosječnost.

• Jedno od ključnih pitanja glasi; hoće li se usuditi na klupu baciti Cristiana Ronalda, kojega je Jose Mourinho izdignuo iznad kluba i koji je najveći klub na svijetu podredio svojoj statistici i samopromociji?

- Cristiano će biti njegov najveći problem. Da sam na njegovom mjestu, prodao bih ga već sada, u zimskom prijelaznom roku, dok se još za njega može dobiti pristojan novac. Cristiano više ne radi razliku, ne radi za momčad, njegov ego je važniji od plasmana Reala i zato bih ga se istog časa riješio. Možda je to pregruba riječ, ali, Cristiano Ronaldo danas više škodi nego koristi Realu.

• Može li se suprotstaviti Barceloni? Florentino Perez je potrošio 1,2 milijarde eura da bi se riješio kompleksa Barcelone, no, nije bilo dovoljno...

- Nitko se danas, osim možda Bayerna, ne može suprotstaviti Barceloni. Niti jedan trener, niti jedan igrač, niti jedan sustav, jednostavno nitko im se ne može oduprijeti, to je možda i najbolja momčad u povijesti nogometa.

I dok ga neki uspoređuju s Napoleonom, drugi kažu - dobar kapetan, loš general. U rukama ima najskuplje igrače, "galacticose", čiji je ego ekvivalent njihovim igračkim vrijednostima. Jeličić je dobro procijenio, najopipljiviji posao će biti Ronaldo, kojega je Mourinho razmazio, i Florentino Perez, predsjednik grabežljivog mentaliteta, kojega zanima samo dominacija Reala. Ako je neće biti, poslat će i Zidanea na giljotinu, kao što je likvidirao Carla Ancelottija, najboljeg trenera kojega je Real imao u zadnjem desetljeću. Zidane, ne bude li trofeja, koje je lakoumno obećao, bit će "au revoir". Njegova je stvar kako će parirati Barceloninom tercetu, Neymaru, Suarezu i Messiju. Može li se to uopće? Jeličić tvrdi da je to danas nemoguća misija.

Kritičari kažu da je najvažniji posao pronaći novi "look" za Jamesa Rodrigueza, razriješiti status Garetha Balea, koji u Realu stagnira jer ga Cristiano ne podnosi. U nezaobilazne rotacije ući će i Luka Modrić (31), kojega vidim na putu prema Manchester Unitedu, ako želi sačuvati nogometno dostojanstvo. I drugi najteži posao; kako odstraniti Florentina Pereza od svlačionice, jer, predsjednik voli sastavljati momčad kao i Dinamov izvršni predsjednik...

Zinedine Zidane mora zaboraviti 1998. godinu, kada je na Stade de Franceu u finalu Svjetskog prvenstva zabio dva gola Brazilu i postao svjetskim prvakom. Mora zaboraviti i 2002. godinu, kada je u Glasgowu, u finalu Lige prvaka protiv Bayera iz Leverkusena, zabio antologijski gol iz voleja, gol koji se može usporediti još samo s volejom Marca van Bastena u finalu Europskog prvenstva 1988. godine. Na žalost, ne može izbrisati iz biografije dan kada je glavom udario Marca Materazzija 2006. godine u Berlinu i zaradio 14. crveni karton u karijeri. Ne treba se oslanjati ni na 2013. godinu, kada je, kao asistent Carla Ancelottija, donio Realu "Decimu" u Ligi prvaka. Tek nakon toga su mu dali Castillu u trećoj ligi. Jedini kapital je činjenica da je Real Madrid samo četiri boda iza vodećeg Atletica. I jedno, samo naoko nevažno pitanje; hoće li prvoj momčadi priključiti sina Enza, 21-godišnjaka, i 17-godišnjeg Norvežanina Martina Odegaarda? Dogodi li se to, počet će rasprave o nepotizmu...

• Je Zidaneovom pogledu na igru bliži Modrićev ili Kovačićev nogomet?

- Ne znam! Ali, kad se sjetim Zidanea, on je preteča nogometne ljepote, bio je umjetnik najvišeg kalibra. Kao igrač je obilježio jednu nogometnu eru, uvijek čuvan, a uvijek slobodan. I kada dođe u svlačionicu, svi, ali baš svi igrači Reala moraju mirno stajati. Čak i predsjednik Perez, koji voli pametovati, i on će imati respekt prema Zidaneu. Ali, rezultat je okidač, jedino mjerilo nečije vrijednosti, a ne treba sumnjati da će, kao najveći vezni igrač u povijesti nogometa, ispravno prosuditi tko mu je potrebniji, Modrić ili Kovačić? No, ne govori li vam nešto i podatak da je Real Madrid već krenuo u kupovinu Edena Hazarda, nogometaša najsličnijeg Zidaneovom poimanju nogometa?

Linker
20. svibanj 2024 01:28