Domagoj Vida s AEK-om ide prema naslovu u Grčkoj

 GIANNIS PAPANIKOS/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Giannis Papanikos/Zuma Press/Profimedia
LIGAŠKA NATJECANJA

Hrvati napadaju naslove prvaka diljem Europe. Dvojica sigurno plove prema trofeju, neki se još nadaju

Zanimljivo je i u ostalim ligama koje nisu u čestom fokusu javnosti, a Hrvati bi mogli osvojiti neke od njih
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 27. travanj 2024. 14:53

Pet najjačih europskih liga redovito su u fokusu ljubitelja nogometa, no kako stoje stvari u ostalim nogometnim prvenstvima Staroga kontinenta koja ne spadaju u ‘prvi razred‘? Napravili smo pregled trenutačne situacije, a u spomenutim ligama važne uloge imaju i klubovi u kojima nastupaju hrvatski nogometaši.

U Nizozemskoj prema naslovu prvaka juri PSV Eindhoven. Do kraja su ostala nepuna četiri kola, a PSV ima velikih devet bodova prednosti u odnosu na branitelja naslova Feyenoord za kojeg nastupa hrvatski reprezentativac Luka Ivanušec. Te dvije momčadi ujedno su osigurale plasman u Ligu prvaka sljedeće sezone.

Velikan Ajax je tek peti, što je još i dobro s obzirom na izuzetno slab početak sezone. Međutim, Kopljanici s Josipom Šutalom, Bornom Sosom i Jakovom Medićem tek trebaju osigurati europski plasman. Alen Halilović s Fortunom Sittard drži 11. mjesto i još može dosegnuti doigravanje za Konferencijski ligu, dok je Dominik Oroz s Vitesseom već ispao u niži rang.

Domagoj Vida i Robert Ljubičić s AEK-om su na dobrom putu da obrane naslov prvaka Grčke. Trenutačno je u tijeku doigravanje za titulu, a ljestvicu predvodi AEK sa 75 bodova, dok njegov gradski rival Panathinaikos s Tinom Jedvajom ima četiri boda manje. Dominik Kotarski je s PAOK-om na trećoj poziciji sa 68 bodova i utakmicom manje od AEK-a, a četvrti je Olympiacos čiji je član Ivan Brnić. Klub iz Pireja ima 67 bodova i susret manje od vodećeg dvojca, a do kraja je preostalo pet kola.

U Grčkoj od Hrvata nastupaju i Neven Đurasek čiji je Aris peti na ljestvici play-offa, Dario Čanađija i Luka Capan (Kifisia, 13.) te Dino Grozdanić (Asteras, 8.).

Pet je kola do kraja i u turskom prvenstvu, u kojem ljestvicu predvodi Galatasaray s 90 bodova. Njegov istanbulski rival Fenerbahče za kojeg brani hrvatski reprezentativni vratar Dominik Livaković je drugi s 86 bodova te više ne ovisi sam o sebi kad je utrka za naslovom u pitanju.

Treće mjesto drži Trabzonspor čiji su članovi oporavljenik Mislav Oršić i Filip Benković. Društvo iz Trabzona ima ogroman zaostatak za vodećim dvojcem, na kontu im je 55 bodova, a četiri manje ima Bešiktaš Ante Rebića.

U Turskoj novac zarađuju i Mijo Caktaš (Sivasspor, 10. na ljestvici), Tonio Teklić (Fatih Karagümrük, 17.) te Niko Rak (Konyaspor, 15.).

Pet kola ostalo je do završetka poljske Ekstraklase, a naslov prvaka smiješi se Jagielloniji koja je na vrhu s 55 bodova. Drugi je Slask s četiri boda manje, treći Lech čiji je član Antonio Milić s istim zaostatkom za liderom. Aktualni prvak Raków za kojeg nastupa kvartet hrvatskih igrača (Zoran Arsenić, Ante Crnac, Matej Rodin, Fran Tudor) je tek sedmi s devet bodova zaostatka za vodećom Jagiellonijom te je izvjesno da neće obraniti naslov.

Luka Vušković kojeg je Hajduk za velik novac transferirao u Tottenham skuplja iskustvo u Radomiak Radomu koji je 12. na ljestvici. Od Hrvata u Poljskoj još igraju Danijel Lončar (Pogon, 6. na ljestvici), Dario Vizinger (Warta Poznan, 13.), Dante Stipica (Ruch, 18.) i Mato Miloš (Widzew, 8.).

Borna Barišić jedini je predstavnik hrvatskog nogometa u škotskom Premiershipu, a njegovi Rangersi vode bitku za naslov prvaka s vječnim rivalom Celticom. Do kraja je preostalo pet kola, između ostalog na rasporedu je i Old Firm koji bi mogao odlučiti o prvaku. Trenutačno je u vodstvu Celtic sa 78 bodova, Rangersi imaju 75.

Benfica će teško obraniti naslov prvaka Portugala, s obzirom na to da trenutačno zaostaje velikih sedam bodova za vodećim Sportingom. Porto je tek treći sa 62 boda, koliko ima i četvrtoplasirana Braga. Na petom mjestu je Vitoria Guimaraes s Tonijem Borevkovićem, a na šestom Arouca za koju nastupa Nino Galović. Renato Pantalon je u Rio Aveu koji je na 11. poziciji, dok Fabijan Buntić s Vizelom drži ‘fenjer‘.

Linker
27. travanj 2024 14:53