PAUL ELLIS Afp
A 39 mu je godina tek...

Ibrahimović opet sve iznenadio: Na pomolu rasplet koji nitko nije očekivao, legende šalje u povijest!?

Iako se dugo činilo da za takav rasplet nema nikakve šanse Ibra je blizu povratka u dres Švedske
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 21. siječanj 2021. 18:38

Zlatan Ibrahimović će 3. listopada proslaviti 40. rođendan, ali ne namjerava stati. Dapače, plan za 2021. godinu mu je pojačani ritam. Klupske nastupe u dresu Milana, s kojim ugovor zasad ima do kraja ove sezone, želi pojačati nastupima za reprezentaciju od koje se oprostio još 2016. godine.

- Volio bih se vratiti u reprezentaciju - natuknuo je Ibrahimović krajem 2020. nakon što je po 12. put u karijeri dobio Guldbollen, nagradu za najboljeg švedskog nogometaša. Bio je to znak za švedskog izbornika Jannea Anderssona da se odmah spakira i krene na put za Milano.

- Nije bilo razloga za čekanje. Zlatan je pristao na sastanak sa mnom i bio je to razgovor u četiri oka - nije Andersson htio otkriti previše detalja švedskim medijima.

image
BRUNO FAHY Belga Via Afp

No, senzacija je na pomolu, pet godina nakon reprezentativnog umirovljenja Ibrahimović bi se trebao vratiti u plavo-žuti dres Blagulta. Nikad Andersson i Ibrahimović nisu surađivali, najbolji strijelac u povijesti švedske reprezentacije sa 62 pogotka u razdoblju od 2011. do 2016. godine, oprostio se od reprezentacije nakon Eura u Francuskoj gdje sa suigračima nije uspio proći skupinu. Taj je rezultat posla koštao i izbornika Erika Hamrena, kojeg je naslijedio aktualni izbornik. Pričalo se da se Ibrahimović nudio Anderssonu i 2018. godine uoči Svjetskog prvenstva u Rusiji, ali u travnju te godine izbornik je kazao:

- Ibrahimović je rekao “ne” reprezentaciji nakon Eura 2016. i to respektiram. Ako ste odbili momčad, mislim da se ne biste trebali vraćati. Ibrahimović me nije zvao, ali on definitivno nije u mojim planovima za SP.

Andersson je vremenom odlučio malo popustiti, iako se činilo kako je između njega i Ibrahimovića definitivno puklo. U intervjuu za SportExpressen Ibrahimović je 2019. prozvao Anderssona da izbjegava u reprezentaciju pozivati igrače koji korijene vuku izvan Švedske, a u rujnu 2020. godine preko Twittera je oštro prozvao izbornika jer je Dejanu Kuluševskom protiv Francuske dao tek 20 minuta.

- Naravno da smo pričali o stvarima koje su se ranije dogodile. Zlatan me nikad nije prozvao rasistom ili nešto slično. On je u intervjuu pričao o tome kako je njemu bilo teško na početku karijere u Švedskoj jer dolazi iz obitelji imigranata - objasnio je Andersson. Daju se te Ibrahimovićeve riječi iščitati na razne načine, ali izbornik Andersson je odabrao verziju kojom smiruje tenzije.

Da ne razmišlja o tome da Milanova napadača stavi u kadar s kojim će u lipnju krenuti na Euro, ne bi ni otišao u Lombardiju razgovarati s njime, a ni poslije pričati priču koja nekako odudara od onog što se uistinu dogodilo. No, nije Andersson od jučer, zna koliko mu Ibrahimović može pomoći te da će ta njegova retorika sigurno razveseliti i švedske navijače. Vidjet ćemo hoće li ta nedosljednost izbornika utjecati na reprezentativce, iako već sada znamo da će neki biti presretni ako se Ibrahimović vrati.

Kvalifikacije ili Euro?

- On je moj idol i stalno se dopisujemo. Stvarno se nadam da će se vratiti u reprezentaciji za Euro, bilo bi to sjajno za mene i za Švedsku. Come on, Ibra! - poručio je Kuluševski, 20-godišnja zvijezda Juventusa, koji je imao devet mjeseci kad je Ibrahimović odigrao svoju prvu utakmicu za Švedsku protiv Farskih Otoka u siječnju 2001. Vidjet ćemo kakvi su točno Anderssonovi planovi, jer njegova vrsta u ožujku počinje kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. utakmicama s Gruzijom i Kosovom. Hoće li Ibrahimović dobiti poziv već za te dvoboje ili isključivo za Euro 2020. godine? Ili, možda, na kraju od cijele ove priče neće biti ništa, što se u ovom trenutku kao najmanje realna opcija.

Lothar Matthäus je sa 39 godina i 91 danom iz 2000. najstariji igrač, ne računajući vratare, koji je nastupio na završnici Eura, a Ivica Vastić sa 38 godina i 257 dana iz 2008. najstariji strijelac na EP. Obojicu bi Ibrahimović u lipnju mogao poslati u povijest...

Još samo četiri klupska gola do okruglih 500

Ibrahimović je u karijeri promijenio devet klubova u sedam država, igrao je za Malmö, Ajax, Juventus, Inter, Barcelonu, Milan, Paris SG, Manchester United i LA Galaxy. U njihovim je dresovima dosad odigrao 820 službenih natjecateljskih utakmica, a samo mu četiri pogotka nedostaju da dođe do okrugle brojke od 500 golova u klupskoj karijeri.

Dosad ih je, naime, postigao 496, a lov bi trebao nastaviti danas u ligaškom dvoboju s Cagliarijem nakon što se oporavio od ozljede i nakon mjesec i pol dana vratio na travnjak prošlog vikenda. Ibrahimović je u karijeri bio prvak Nizozemske, Italije, Španjolske i Francuske, a ukupno je s klubovima osvojio čak 31 trofej.

Linker
08. svibanj 2024 02:54