IMAGO/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Imago/imago Sportfotodienst/profimedia
VRIJEME CURI

Imaju vojsku navijača, čudesan stadion i bogatu povijest, a sada im nakon dugih 130 godina prijeti gašenje

Imaju rok do 11. travnja da riješe pravne nesuglasice oko stadiona GelreDome
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 28. ožujak 2023. 06:25

Drugi najstariji nizozemski nogometni klub, u kojem je između ostalih prve nogometne korake napravio i Roy Makaay, je pred gašenjem. Vitesseu vrijeme ističe, doslovno minutu do 12 moraju riješiti pitanje stadiona za iduću sezonu u suprotnom ostaju bez licence, a što posljedično znači selidbu u najniži rang. Dakle, prestanak postojanja u aktualnom obliku.

Čelnici Vitessea imaju rok do 11. travnja da riješe pravne nesuglasice oko stadiona GelreDome na kojem igraju od 1998. Spektakularan stadion s pomičnim krovom, naime, nije u klupskom vlasništvu nego u vlasništvu tvrtke Nedstede, a zbog visoke najamnine klub je pokušao ispregovarati niži iznos.

Dvije strane nisu uspjele doći do dogovora pa je čitav spor završio na sudu. Problem je, međutim, što bi sudska odluka trebala biti donesena 26. travnja, dakle dva tjedna nakon roka u kojem će se donositi odluka o licenci za iduću sezonu. Vitesse ne može čekati toliko dugo. Klub, inače, po aktualnom ugovoru stadion ima u najmu samo do 1. listopada ove godine. Klupski odvjetnici stoga su zatražili "hitan sudski tretman" jer u suprotnom, kako su naveli u svom zahtjevu za ubrzanim postupkom, "jedan od najstarijih nizozemskih klubova, klub s bogatom poviješću, izgubio bi navijače, sponzore, igrače, zaposlenike. Drugim riječima, prestao bi postojati".

Vitesse je osnovan prije 130 godina, u vitrinama ima osvojeni Kup 2017., a u najvišem rangu nizozemskog nogometa još su od sezone 1989./90., a trenutno su 14. momčad Eredivisie.

Linker
19. svibanj 2024 00:17