Dele Alli

 SPORTIMAGE/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
Nezapamćena devalvacija

Kako je propao igrač od 100 milijuna eura: Bio je čežnja Sir Alexa, a danas, s 26 godina, spašava karijeru

Nogomet nije zaboravio igrati, ali izgledi za comeback su mu zapravo simbolični
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 23. srpanj 2022. 15:12

U Amazonovu dokumentarcu "All or Nothing" Jose Mourinho priznaje da je za dvije i pol godine boravka na Old Traffordu dobio samo jedan savjet Sir Alexa Fergusona.

"Kupi Delea Allija. Dečko s takvim mentalitetom i stilom igre, agresivan u načinu razmišljanja, takav tip je nogometaš za Manchester United."

U tom trenutku, a govorimo o 2017. godini, Allija su uspoređivali s Frankom Lampardom i Stevenom Gerrardom, zvijezdom koju je idolizirao u dječačkim danima. Statistika sugerira da su paralele bile više nego opravdane: nikada u povijesti Premier lige jedan engleski 20-godišnjak nije tako brzo rušio miljokaze na golgeterskoj autocesti. Ni Scholes, ni Gerrard, ni Lampard koji je na vrhuncu igračke moći figurirao kao ubojica od strijelca. Mnogo brže od svih Dele je stigao do 50 golova u ligi, a s navršene 22 godine imao je svoje prste u 59 Tottenhamovih pogodaka čime je nadmašio učinak Ryana Giggsa i Cristiana Ronalda u istoj dobi. Odavde postoje samo dva puta, rezonirali su tada navijači "spursa" - ili će ga odvesti bogatiji klubovi ili će nas učiniti šampionima. Pokazat će se, međutim, da je postojao i treći put.

image

Dele Alli

LEXY ISLEY/PPAUK/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Brzo premotavanje u 2019. godinu. Premda ga nije kupio, Mourinho ipak trenira Delea jer je preuzeo Tottenham. Njih dvojica jedva su se upoznali kada je Mourinho, razočaran nogometaševom indolencijom i učinkom na treninzima, pred suigračima prozvao mladu zvijezdu - dakle, jesi li ti Dele Alli ili samo Deleov brat?

Konteksta radi, dobro je znati da je Special One u velikoj trenerskoj karijeri brdo trofeja začinio i specijalnim njuhom za pogrešne procjene. Nije prepoznao mladoga De Bruynea u Chelseaju, bez grižnje savjesti iz istog je kluba otpustio Mohameda Salaha, a na kraju nije znao niti izvući najbolje iz talenta Paula Pogbe u Unitedu. Drugim riječima, Dele Alli, baš kao i nogometna javnost, imali su se čime tješiti. Ako je pravi, bez obzira na Mourinhova zanovijetanja, u nekom trenutku vratit će se predstavama koje su ga meteorski lansirale u društvo najboljih mladih igrača na planetu i dovele do dresa reprezentacije za koju je do danas odigrao 37 utakmica (tri gola). Jedno slabije razdoblje karijere ostat će na kraju zaboravljeno kao nevidljiv ožiljak, prolazna kriza.

image

Dele Alli

ACTION FOTO SPORT/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Samo što neće. Jer, kako stvari stoje, Dele Alli je odavno odigrao svoje najbolje utakmice.

"Ovaj momak je tako strašno pao da mi ga je tužno gledati na terenu", iskreno na Twitteru sažaljevaju posrnulu zvijezdu posljednjih dana nakon što je Everton na američkoj turneji "popio" četiri komada protiv Minnesote United (0-4). Pri rezultatu 0-3, dvadesetak minuta prije kraja, Dele Alli se preporučio redatelju prijenosa jednim spektakularnim "sivonjićem". S gol-crte, bez čuvara u blizini, uspio je poslati loptu pokraj okvira. "Najtužniji pad ikada", pridružuje se karminama drugi tviteraš prije nego što treći priču gurne u parodijske vode. "Iskreno, izvrsno je očistio opasnost", kaže šaljivac.

Iskreno, da parafraziramo posljednjeg sudionika diskusije, izvrsno je Dele Alli za samo četiri godine počistio desetke milijuna eura vrijednosti pokraj vlastita prezimena. U svibnju 2018. godine Transfermarkt je njegovu vrijednost procjenjivao na 100 milijuna eura. Četiri ljeta poslije spustio se na 16 milijuna eura, ali i ova nezapamćena devalvacija zapravo izgleda kao da na Transfermarktu časte mladu zvijezdu. Jer, Dele Alli već dvije sezone ne pripada krugu top-nogometaša i šverca se premierligaškim terenima.

image

Dele Alli

PA IMAGES/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA

Kako je došlo do ovako dramatičnog pada, a onda i gašenja zvijezde koja je u travnju proslavila tek 26. rođendan? Većina Tottenhamovih fanova vjeruje da su novac i slava toliko napuhali Deleov ego da ga mladić više nije uspio ugurati natrag u granice prihvatljivog. Ima, međutim, i dobar broj onih koji priču pokušavaju racionalnije sagledati. Dele je počeo nestajati kada je u svlačionici okopnio autoritet Mauricija Pochettina, a igrački je ostao bez kisika kada je "spurse" napustio Christian Eriksen. Za razliku od Kanea i Sona koji su nastavili zabijati, Alli se udaljio od gola, postao nesiguran s loptom u posjedu, fizički mlitav i na kraju je potpuno izgubio samopouzdanje.

Prelazak u Everton bez odštete prošle zime, nakon što je prethodnu sezonu u "spursima" završio s dva gola i čvrsto zacementiran za klupu, trebao je oživiti karijeru igrača koji se prepustio letargiji. Učinak je, međutim, bio poražavajući. Dele Alli je skupio jedanaest nastupa za "toffeese" bez pogotka i nervoznim navijačima kluba, koji je jedva spasio premierligaški status, brzo se popeo na glavu. S Frankom Lampardom u blizini Dele Alli na ulasku u novu sezonu hvata posljednji vlak za spas karijere. Nogomet nije zaboravio igrati, ali izgledi za comeback su mu zapravo simbolični.

image

Dele Alli

DAVID BERDING/GETTY IMAGES/PROFIMEDIA

Linker
20. svibanj 2024 02:44