REUTERS/Fredy Builes
TUŽNA GODIŠNJICA

NA DANAŠNJI DAN DOGODILA SE JEDNA OD NAJVEĆIH NESREĆA U POVIJESTI NOGOMETA Stradala je gotovo čitava momčad, ali jedan se uspio vratiti nogometu

CHAPECOENSE Na današnji je dan prije godinu dana na putu za Medelin i prvu utakmicu finala Cope Sudamericane u zrakoplovnoj nesreći stradala je gotovo cijela brazilska nogometna momčad
Piše: Gianluca StarčićObjavljeno: 28. studeni 2017. 14:20

Vrijeme leti, prošla je već godina dana od stravične nesreće, koja je tog ponedjeljka 28.studenog 2016. nogometni svijet zavila u crno. Priču znate, brazilski nogometni prvoligaš Chapecoense putovao je u Medelin na prvu utakmicu finala Cope Sudamericane. No, avion se na putu do Kolumbije srušio. Poginulo je 19 igrača, od 22 koji su našli svoje mjesto u zrakoplovu. Uz tri preživjela igrača, živu su glavu izvukli novinar i stjuardesa.

Bilo je tada pitanje kakva će biti budućnost Chapecoensea, ali na predaju nisu ni pomislili. Odbili su imunitet za ispadanje iz lige, a bilo je sasvim jasno da će teško očuvati prvoligaški status u sljedećoj sezoni. No, uspjeli su, nedavno su, tri kola prije kraja pobjedom nad Vitorijom osigurali opstanak u ligi, a klub je objavio video iz svlačionice, na kojem se vidi burno slavlje igrača.

REUTERS/Paulo Whitaker     TPX IMAGES OF THE DAY
REUTERS

Crni ponedjeljak

Inače, od tri preživjela igrača tek se jedan uspio vratiti nogometu. Riječ je o Alanu Ruschelu, koji je zaigrao i u prijateljskoj utakmici protiv Barcelone kad je proveo 35 minuta na terenu. No, pravi povratak uslijedio je 17. rujna ove godine, a dosad je upisao pet nastupa u prvenstvu. S druge strane, vratar Jackson Follman u nesreći je izgubio desnu nogu, no, to ga nije spriječilo da se vrati nogometu. Prije 12 dana odradio je s protezom prvi trening, miješalo se puno emocija, potekle su i suze i zbilja mu treba skinuti kapu. Pokazao je nevjerojatan karakter nakon svega što je preživio, uvjereni smo da bi puno njih posustalo na njegovu mjestu, čak i potonulo u depresiju, zato je ovaj njegov pothvat još i veći.


Barcelona (Esp) 5-0 Chapecoense-SC (Bra) - All... by football365life2

Posljednji preživjeli Neto još se uvijek nije vratio na terene, bilo je najavljeno da bi opet mogao zaigrati, barem je tako tvrdio njegov otac, ali još uvijek se ne želi ništa riskirati zbog velikih ozljeda glave, koje je zadobio prilikom pada zrakoplova.

Iako je prošla godina dana, bol ne prestaje, kako tvrde obitelji poginulih, još uvijek se ne mogu pomiriti s činjenicom da njihovih voljenih više nema.

Chapecoense
REUTERS/Paulo Whitaker / REUTERS

Svoju priču ispričala je i Amanda Machado, nesuđena supruga jednog od igrača koji su nastradali. Ona je na taj crni ponedjeljak u jutarnjim satima krenula kupiti vjenčanicu kako bi se nekoliko dana kasnije udala za voljenog, ali taj dan na žalost nikad nije došao.

Djeca još ne shvaćaju

- Bila sam izgubljena, htjela sam se baciti s balkona, a onda sam čula glasić sina Bernarda. Nisam znala kako mu objasniti da njegova oca nema - rekla je Amanda i dodala:

- Prosinac mi je bio najgore razdoblje, onda sam doživjela prometnu, nije bilo ništa strašno, ali sam shvatila da se moram sabrati, ako ne zbog sebe, onda zbog sina. Znam da mu je teško razumjeti što se dogodilo, jako mu nedostaje otac, pitam se hoće li ova bol ikad proći.

Priča je još mnogo, obitelji, dojam je, još uvijek nisu stale na noge, klub je stao uz njih, ali u ovakvim slučajevima teško se pomiriti s činjenicom da više nikad nećete vidjeti svoje voljene.

Linker
24. travanj 2024 16:54