MAURICE VAN STEEN Afp
SPREMA SE TRANSFER?

Nekoć velika zvijezda njemačkog nogometa oživjela karijeru: Vratio se u formu i privukao pozornost osvajača EL

‘Znam o kakvom je igraču riječ i upravo takav bi se odlično uklopio kod nas‘
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 20. lipanj 2022. 06:29

Senzacionalnim uspjehom u Europskoj ligi Eintracht je izborio i premijerni nastup u Ligi prvaka. Bundesligaš stoga treba pojačati kadar koji je pretanak za borbu u više natjecanja. Vidjelo se to i u netom završenoj sezoni, dok su u Europi bili briljantni, završili su sezonu bez poraza, u Bundesligi su rezultati patili i na kraju su završili na tek 11. mjestu.

Jedna od meta je Mario Götze, nekoć igrač kojeg je cijela Njemačka obožavala, posljednje dvije sezone igrao je u nizozemskom PSV-u i to vrlo dobro. Odigrao je u te dvije sezone 77 utakmica za negdašnjeg prvaka Europe i postigao 18 pogodaka uz isto toliko asistencija. Osvojio je i dva trofeja, Kup i Superkup, te tako dodatno obogatio svoju trofejnu riznicu, u kojoj je ipak najvažnija medalja sa Svjetskog prvenstva 2014. godine. Njemačka je tada u Brazilu četvrti puta osvojila naslov najboljeg, a strijelac pobjedničkog pogotka bio je baš Götze. Kasnije se pokazalo da je to bio vrhunac karijere koja je puno više obećavala.

image
GEERT VAN ERVEN Dppi Via Afp

Naime, kada se Götze prvi puta uprizorio na velikoj sceni, nije bilo stručnjaka i analitičara koji u njemu nisu vidjeli nositelja igre Elfa sljedećih desetak godina. Dvije sjajne sezone u Borussiji D. i dvije titule pod Kloppom samo su podebljala ta razmišljanja. Postao je miljenik nacije, a onda se odlučio na odlazak u Bayern. Bavarci su iskoristili činjenicu da je tada 21-godišnji Götze imao fiksnu odštetu od 37 milijuna eura.

Odjednom je miljenik nacije postao omraženi lik, ne samo u Borussiji, nego i u ostalim dijelovima Njemačke kojima Bayern nije drag. Pogodak Argentini u finalu Mundijala malo je smirio strasti, no gostovanja u Dortmundu bila su sve samo ne ugodna. Uvrede i pogrdne pjesme, te koncert zvižduka čim bi primio loptu pratio je svaki njegov povratak na Westfalen. Tri godine Bayerna nisu donijele očekivano, ofenzivni vezni bio je tek 13. i 14. igrač u kadru Guardiolina stroja, stoga se odlučio na novi transfer i povratak u Dortmund. Međutim, dio navijača nikada mu nije oprostila "izdaju", a ni igre nisu bile na razini očekivanog. Bilo je tu i dosta nesreće, Götze se razbolio, imao je mononukleozu zbog koje je izbivao s terena više od pola godine. I kada mu je u ljeto 2020. ugovor istekao obje strane su zaključile da je rastanak najbolji izbor.

image
MAURICE VAN STEEN Afp

Bilo je ponuda iz Njemačke, ali ne od klubova koji bi se borili za vrh, pa je poziv iz Eindhovena objeručke prihvatio. Tamo je podsjetio na stare dane i igre koje su mu 2011. priskrbile nagradu Golden Boy za najboljeg mladog igrača na svijetu. Ostane li na razini igara koje je pokazivao u PSV-u Eintracht, ako ga dovede, mogao bi u njemu imati itekako opasno oružje, tim više što vjerojatno ostaju bez Filipa Kostića koji je navodno sve dogovorio s Juventusom.

- Ne poznajem ga osobno, ali znam o kakvom je igraču riječ i upravo takav bi se odlično uklopio kod nas - rekao je Eintrachtov stoper Martin Hinteregger.

Bundesligaš nije jedini koji želi vidjeti Götzea u svojim redovima, Benfica je jedan od interesenata, a veliki plus za portugalsku momčad je Roger Schmidt, trener koji je vodio PSV posljednje dvije sezone. Inače, Götze ima još dvije godine ugovora s nizozemskim klubom, ali vjeruje se da odšteta neće biti veća od četiri milijuna eura.

- Vjerujem da je ono što smo napravili u Europskoj ligi dovoljan razlog za dolazak k nama - zaključio je Hinteregger.

Linker
03. svibanj 2024 21:13