Reuters / Jason Cairnduff / REUTERS
DRUGAČIJI PRISTUP

NEPOPULARAN PREOBRAŽAJ Kako je Jose Mourinho iznevjerio Sir Alexa Fergusona i zašto su upućene zahvale 'nasilniku' Manchester Uniteda

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 01. svibanj 2017. 23:19

Alex Ferguson, najuspješniji menadžer u povijesti Manchester Uniteda, jednom je prilikom rekao:

- Nikad u životu nisam igrao na remi.

Ponosio se Ferguson napadačkom filozofijom koju je usađivao u svoje momčadi, isticao je kako su suparnici uvijek drhtali do posljednjeg sučevog zvižduka jer su znali da United nikad ne odustaje i da je najopasniji pred sam kraj utakmice.

U posljednjoj Fergusonovoj sezoni prije oproštaja od menadžerske karijere (2012/13.), Manchester United igrao je atraktivan nogomet te je osvojio naslov prvaka, a stil igre koju je prikazivala momčad nailazio je na pohvale u cijelom svijetu.

Britain Soccer Football - Manchester United v Chelsea - Premier League - Old Trafford - 16/4/17 Manchester United manager Jose Mourinho gestures to the assistant referee Action Images via Reuters / Carl Recine Livepic EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
REUTERS

Svi se vesele 4:3

- Istina je, primamo golove, ali ih i zabijamo. Navijači u tome uživaju i publika će širom svijeta paliti svoje televizore, bez obzira na to jesu li u Americi ili Australiji, da vide novih 4:3. Naravno, kao menadžer u utakmicama s puno golova uživaš samo kad u njima pobjeđuješ - govorio je tada Ferguson.

Današnji je United sušta suprotnost. Moglo bi se reći da je Jose Mourinho u potpunosti promijenio klupski DNK, a neki će ustvrditi i da je iznevjerio Fergusonove postulate napadačkog nogometa. Ova momčad Crvenih vragova ne igra atraktivan nogomet, dapače, odigrat će i ‘bunker’ ako treba, sve u službi rezultata. Pogotovo kad joj nedostaje nekoliko standardnih prvotimaca, kao što je to bio slučaj u četvrtak u gradskom derbiju s Manchester Cityjem.

- Morali smo odlučiti igrati na remi, morali smo se jako boriti da uzmemo bod - rekao je Mourinho.

Bila je to utakmica od koje se puno očekivalo, jer riječ je o dvije velike i jako skupe momčadi u ponajboljoj ligi svijeta, ali neutralni gledatelj teško je u tih 90 i nešto minuta mogao pronaći razloge za zadovoljstvo. Kako je sve to izgledalo, odlično opisuje ironična zahvala otočkih medija Fellainijevoj gluposti zbog koje je zaradio isključenje (glavom je u glavu udario Agüera u prekidu igre potkraj susreta), kako bi se imalo o čemu pričati nakon blijede i siromašne predstave na Etihadu.

Momčad u nevolji

No, nije to ništa novo za portugalskog stručnjaka, koji je poznat kao pragmatičar. Rezultat mu je u prvom planu, umjetnički dojam nikad mu nije bio prioritet, a njegovi uspjesi daju mu za pravo.

Kad su dovodili Mourinha, Unitedovi su čelnici dobro znači što će dobiti. S jedne strane, mogu se pohvaliti izjednačenjem klupskog rekorda od 24 uzastopne ligaške utakmice bez poraza, no s druge strane, njihova je momčad protiv Cityja ostvarila najmanji postotak posjeda lopte u premierligaškoj utakmici od sezone 2003/04. - samo 30,8 posto.

- U prvom poluvremenu imali smo nekoliko dobrih kontranapada, a u drugom su nas visoko pritisnuli i na to nismo mogli odgovoriti. Nedostajala nam je kvaliteta, osobito u sredini terena, a na klupi nisam imao niti jednog veznog igrača.

Osim napadača Ibrahimovića, ozlijeđeni su veznjaci Pogba i Mata te stoperi Rojo, Smalling i Jones, u zadnjim minutama na Etihadu ozljedu je zaradio i Fosu-Mensah, a za nedjeljni ogled sa Swanseajem na Old Traffordu otpao je isključeni Fellaini.

- Momčad je u nevolji, imamo puno problema, no igrači su pokazali sjajan karakter u velikom derbiju - smatra Mourinho.

Linker
27. travanj 2024 23:23