Javier Zanetti

 Fabrizio Andrea Bertani/zuma Press/profimedia
ŽIVOTNA PRIČA

Nogometna ikona otkrila čudesan put do vrha: ‘Radio sam s ocem kao zidar, a onda je stigao poziv‘

‘Mislio sam da to ne može biti istina, tek sam započeo karijeru i odmah sam dobio takvu priliku‘
Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 22. studeni 2023. 15:09

Javier Zanetti legenda je Intera i svjetskog nogometa. U klubu iz Milana proveo je nezaboravnih 19 godina, a danas je kao 50-godišnjak i dalje vezan uz Nerazzurre i to kao klupski dopredsjednik.

Na terenu je bio neumoran borac koji je podjednako dobro pokrivao oba boka, češće je bio na desnom, a treneri su ga znali koristiti i u drugim ulogama u obrani i veznom redu. Za Inter je odigrao 858 utakmica i postigao 21 pogodak, dok je za reprezentaciju Argentine zabio pet golova u 143 nastupa.

Međutim, početak karijere bio je težak za mladog Javiera, njegov omiljeni klub odbio ga je jer je bio – premršav.

- Kada sam imao 13 godina, odbacio me klub za koji sam navijao, Independiente. Bio je to vrlo težak trenutak za mene – rekao je Zanetti u razgovoru za Canale 5.

Morao je proći težak i zahtjevan put, a iskustvo iz mladih dana u Argentini izgradilo je njegov karakter velikog borca koji ne odustaje, već slijedi svoje snove.

image
Pierre Teyssot/actionplus/profimedia

- U tom trenutku sam počeo raditi s ocem koji je bio zidar. Bilo je to super iskustvo. Razumio sam žrtve koje su moji roditelji podnijeli za mene i brata. To me učinilo zrelim – objasnio je Zanetti.

Ubrzo se priključio Banfieldu, u čijem je dresu 1995. privukao pozornost Intera što mu se u tom trenutku činilo nevjerojatnim.

- Inter je bio neočekivan poziv. U Argentini sam igrao za Banfield, koji nije tako velika momčad. Sjećam se da sam bio u Južnoj Africi na prijateljskoj utakmici s reprezentacijom. Trener nam je bio Daniel Passarella, bivši igrač Intera. Pozvao me u svoju sobu i rekao ‘Dođi, imam neke vijesti za tebe‘ – rekao je legendarni Argentinac.

Stigao je faks u kojem je pisalo ‘FC Internazionale kupuje Javiera Zanettija‘.

- Mislio sam da to ne može biti istina, tek sam započeo karijeru i odmah sam dobio takvu priliku! Odmah sam otišao u svoju sobu i nazvao kući, zamolio sam ih da pogledaju vijesti i provjere priču. Bila je istina! Stigao sam u Inter pun snova i sa sviješću da je to moja velika prilika. Prošlo je mnogo godina, ali i dalje sam vrlo blizak s momčadi. Na svakom treningu, na svakoj utakmici pokušavam dati doprinos radom izvana. Ovo su jedinstveni trenuci, koji će ostati zauvijek – zadovoljan je Zanetti novom ulogom u svom sjajnom nogometnom opusu.

Linker
30. svibanj 2024 07:27