Ivan Perišić s trofejem Lige prvaka i hrvatskom zastavom
 MIGUEL A. LOPES/AFP
VELIKA AKCIJA

Otkrivamo kako je Perišić dobio hrvatsku zastavu i odakle na podu Bayernove svlačionice vrećica ‘Zagreb‘!

Od svih igrača Bayerna samo je Perišić imao zastavu svoje zemlje. Evo kako mu je to uspjelo!
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. kolovoz 2020. 19:07

Ivan Perišić umotan u hrvatsku zastavu na dodjeli odličja poslije finala Lige prvaka. Slika koja je, obišla naslovnice svjetskih novina i portala. Od svih igrača Bayerna, u kojemu je najmanje Nijemaca, samo je Perišić imao zastavu svoje zemlje. Nije to dosad bilo ništa čudno, slavili su europske klupske naslove ogrnuti našom trobojnicom i drugi naši nogometaši, no, tada su zastavu uvijek dobili iz publike, netko im je dobacio na kraju susreta. Ali odakle odjednom zastava Perišiću?

To pitanje povezano je s drugom slikom, koja je u utorak zaintrigirala mnoge, posebno korisnike društvenih mreža. Naime, dok Bayernovi igrači slave u svlačionici u Lisabonu, na podu se vidi ukrasna vrećica na kojoj piše - Zagreb. Eto, koliko je teško nabaviti zastavu u današnje vrijeme, bila je to prava akcija.

Dakle, Perišić i njegov kum i menadžer Frane Jurčević nazvali su dr. Tomislava Madžara, savjetnika bivše predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović da pokuša u kratkom roku nabaviti hrvatsu zastavu kojom bi se Perišić okitio ako Bayern osvoji naslov. Bayern je bio smješten u Estorilu, 20-ak kilometara izvan Lisabona, nije se moglo ni u hotel ni iz njega, kako u Portugalu u ovakvo zlo vrijeme nabaviti hrvatsku zastavu?

Madžar je upregnuo svoje diplomatske veze koje su ostale iz savjetničkog razdoblja, kotaktirao veleposlanicu u Portugalu Anitu Tršić, u potragu za zastavom uključio se i diplomat Hrvoje Ćurko, koji je zbog 'posebnog zadatka', prekinuo i godišnji odmor. Zastavu su pronašli, međutim, kako je dostaviti Perišiću? Nešto što je prije pola godine bilo jednostavno, nevrijedno spomena, sad je, u doba korone, postalo 'akcijski film'.

Zastavu su iz veleposlanstva dali policiji da je dostavi Perišiću, no, u prvi mah su policajci na zaboravili na tu dužnost pa su hrvatsku zastavu donijeli na stadion, u svlačionicu tek na poluvremenu! U ukrasnoj vrećici s natpisom - 'Zagreb'. Eto, tako je i ona bila dio Bayernova slavlja, a hrvatski sportaši opet su pronašli način da reklamiraju svoju zemlju u svijetu.

Kažemo, u normalno doba čitava ova priča ne bi bila nimalo neobična, zastava na terenu bi se sama po sebi podrazumijevala. Ali u vrijeme pandemije čak je i to poseban pothvat, za koji je trebalo dosta sposobnosti.

image
Thiago Alcantara u svlačionici Bayern slavi s trofejem, a iza njegovih nogu vrećica s natpisom 'Zagreb'!
FC BAYERN

Linker
03. svibanj 2024 00:08