CONOR MOLLOY/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Conor Molloy/zuma Press/profimedia
NAJNIŽA RAZINA U TRI GODINE

Potrošnja Premier lige u zimskom prijelaznom roku smanjena za 88 posto

Međutim, potrošnja u ostalim europskim vrhunskim ligama porasla je za 80 posto na 455 milijuna eura
Piše: HinaObjavljeno: 02. veljača 2024. 13:54

Potrošnja klubova engleske Premier lige pala je za 715 milijuna funti (912,27 milijuna dolara), na najnižu razinu u tri godine, u siječanjskom prijelaznom roku u usporedbi s prošlom godinom što je, pokazali su podaci Deloitteove Sportske poslovne grupe.

Vrhunski klubovi u Engleskoj ukupno su potrošili oko 100 milijuna funti ovog siječnja, što je pad od oko 88 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine, stoji u analizi.

Deloitte je pad pripisao klubovima koji su zauzeli razboritiji pristup nakon velike potrošnje u sezoni i zabrinutosti zbog mogućih sankcija zbog nepoštivanja pravila lige o profitu i održivosti (PSR).

PSR je uveden 2013. kako bi se izjednačili uvjeti i spriječilo da klubovi s bogatim vlasničkim grupama troše goleme svote na igrače. To znači da klubovi smiju izgubiti maksimalno 105 milijuna funti u razdoblju od tri godine.

Evertonu je ranije ove sezone oduzeto 10 bodova zbog probijanja ograničenja PSR-a, a njihova žalbena rasprava vezano za taj slučaj počela je u srijedu, dok su prošli mjesec optuženi, zajedno s Nottingham Forestom, za još jedno kršenje.

Aktualni engleski prvak Manchester City također je optužen za brojna kršenja financijskih pravila otkako ga je 2008. godine kupio City Football Group sa sjedištem u Abu Dhabiju. U tom slučaju još nije donesena nikakva presuda.

Sto milijuna funti potrošenih u zimskom prijelaznom roku, koji je završio u četvrtak, najmanje je otkako je liga potrošila ukupno 70 milijuna funti na transfere u razdoblju ograničenom zbog COVID-a u siječnju 2021., stoji u izvješću.

Engleski prvoligaš Tottenham najviše je potrošio u zimskom prijelaznom roku dovođenjem 21-godišnjeg rumunjskog braniča Radua Dragusina iz talijanske Genoe za 25 milijuna funti.

Unatoč padu, klubovi su i dalje potrošili 2,5 milijarde funti kroz dva prijelazna roka ove sezone, zbog čega je sezona 2023./24. druga najveća po potrošnji u povijesti nakon prošle sezone.

"Nakon rekordne potrošnje u posljednja tri prijelazna roka, potrošnja klubova Premier lige u ovom je siječnju smanjena", rekao je Tim Bridge, vodeći partner u Deloitteovoj Sports Business Group.

"Razboritiji pristup vjerojatno je potaknut visokom razinom potrošnje uloženom tijekom ljetnog prozora, ali je također mogao biti pod utjecajem povećane svijesti o financijskim propisima Premier lige i mogućim posljedicama nepoštivanja", dodao je.

Međutim, potrošnja u ostalim europskim vrhunskim ligama porasla je za 80 posto na 455 milijuna eura (495,54 milijuna dolara) u odnosu na 255 milijuna eura od prošle godine, navodi Deloitte, dodajući da je francuska Ligue 1 potrošila najviše - 190 milijuna eura.

Ženska Superliga zabilježila je pad u transferima za 14 posto u siječnju, ali ‘prometno‘ ljetno razdoblje značilo je da je aktivnost transfera ove sezone još uvijek veća nego u svakoj od tri prethodne sezone, navodi se u izvješću Deloittea.

Linker
02. svibanj 2024 12:42