RONALD GORŠIĆ/Cropix
BORBA ZA ELITU

Rasplet Lige prvaka utječe na Dinamov status. Evo protiv koga Modri sada moraju navijati

Za Dinamov direktan plasman naslov bi trebala osvojiti bilo koja momčad osim Borussije
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 02. svibanj 2024. 12:04

Prvi polufinalni susret Lige prvaka između Borussije Dortmund i PSG-a završio je 1:0 pobjedom njemačke momčadi. Sjajnim rezultatom domaćini su si znatno uvećali šanse za plasman u finale najelitnijeg klupskog natjecanja, a zanimljiva činjenica je da u ovom dvomeču svoj interes ima i i Dinamo.

Naime, već nekoliko mjeseci aktualne su priče prema kojima bi Dinamo u određenim kalkulacijama izborio direktan plasman u Ligu prvaka. Naravno, Dinamo bi za takav rasplet prvo trebao osigurati naslov prvaka, a nakon toga bi se fokus prebacio na ostale aktere jednadžbe.

Tu svoju ulogu ima i Borussia Dortmund, koja je ovim trijumfom njemačkim klubovima osigurala dodatno peto mjesto u skupinama Lige prvaka. U slučaju da Borussia osvoji Ligu prvaka, a pritom završi i na petom mjestu u prvenstvu, njemački klubovi bi dobili i šestog predstavnika u grupnoj fazi - što ne bi odgovaralo Dinamu.

Modri protiv Borussije Dortmund

Za Dinamov direktan plasman naslov bi trebala osvojiti bilo koja druga momčad (Real, Bayern i PSG) - takvim raspletom izravan plasman ne bi otišao još jednom njemačkom predstavniku, nego prvaku s najboljim koeficijentom koji se nije izravno plasirao u natjecanje. Na toj listi Dinamo je trenutno drugi iza Šahtara.

image
INA FASSBENDER Afp

Stoga, Dinamo mora navijati protiv Borussije u nadolazećim utakmicama. Ako pak Šahtar bude prvak, Dinamo bi - u slučaju da Borussia ne osvoji naslov, igrao play-off, posljednju rundu doigravanja Lige prvaka. Ako i Borussia i Šahtar postanu europski i ukrajinski prvaci, onda bi Dinamo svoj europski put započeo u drugom pretkolu.

Napomenimo kako ista računica ne bi vrijedila ako Rijeka osvoji naslov, zbog znatno manjeg klupskog koeficijenta u odnosu na Dinamo.

Linker
02. svibanj 2024 12:05