AP
SUPER NEDJELJA

Sir Alex Ferguson poziva na toleranciju: Završimo s mržnjom zauvijek!

Piše: ArhivaObjavljeno: 23. rujan 2012. 11:22

Navijače Uniteda u nedjelju će na Anfieldu dočekati pismo Alexa Fergusona u kojem menadžer apelira na fanove da se suzdrže od morbidnih parola i pjesama koje vrijeđaju 96 žrtava katastrofe na Hillsboroughu.

“Naše je suparništvo utemeljeno na želji da budemo ispred kluba koji je tako dugo slovio za najuspješniji u zemlji. Nije utemeljeno na osobnoj mržnji”, piše tvorac trofejne Unitedove dinastije.

Tijekom 26 godina vladavine na Old Traffordu on je ispratio s klupe sedmoricu LIverpoolovih menadžera, prestigao “redse” brojem naslova državnog prvaka (19 United, 18 Liverpool) i usput svjedočio rastućoj mržnji među navijačima.

Mirenje Evre i Suáreza?

Kažu upućeni da je ljubav između dva susjedna grada planula još 1880., kada su izgradnjom manchesterskog brodskog kanala dokovi luke u Liverpoolu iznenada opustjeli, a mase “scousera” ostale bez posla. Ovaj je okvir poslužio kao narativ u kojem će desetljećima bujati rivalstvo - industrijsko, kulturno i posebice nogometno.

Ovo sportsko je, međutim, u posljednjih dvadesetak godina podivljalo i više nema derbija na kojem Liverpoolovi navijači ne pakoste Unitedovim prisjećanjem na avionsku tragediju u Münchenu, dok ovi na drugoj strani ne zaboravljaju ismijavati žrtve Hillsborougha.

Na klimi tolerancije prije derbija radit će kapetani momčadi, Gerrard i Vidić, koji će komemorirati puštanjem u zrak 96 crvenih balona. S novinskih stupaca veterani ovakvih bitaka poput Robbieja Fowlera bombardiraju “peace and love” porukama, apeliraju na Suáreza i Evru da iskoriste utakmicu kao priliku za pomirenje i polože vijence pred suparničkim tribinama.

Rodgers kao Ferguson

Izvjesno je da na terenu ipak neće biti tako miroljubivo. Domaći menadžer Brendan Rodgers učinit će sve da pobjegne od stigma najgoreg startera na Liverpoolovoj klupi u povijesti kluba. Kada bi “redsi” izgubili, a taj poraz bio začinjen s još nekim negativnim rezultatima na drugim stadionima, Liverpool bi u ponedjeljak mogao osvanuti posljednji na ljestvici.

- Nemam straha, strah je kočnica zbog koje na terenu nećeš pružiti ono najbolje. Brinem se na kojem ćemo mjestu biti u svibnju, a ne u nedjelju - kaže 39-godišnjak.

Mediji prepoznaju sličnosti u Rodgersovu i Fergusonovou dolasku na vlast. “Fergie” je navršio 44 kada je stigao u United, tada ocvali imperij koji je obilježavao 19 godina bez naslova prvaka. Rodgers je stigao na Anfield podignuti na noge pospanog diva koji je već 23 godine bez titule engleskog šampiona. Vjeruje da “Britanci mogu i znaju igrati”, zagovornik je igre za oko, ali upitno je koliko će strpljenja za revoluciju pokazati vlasnici i navijači.

Fair-play protiv novca

Nakon matineje na Anfieldu popodnevni program servira derbi na Etihadu gdje Manchester City dočekuje Arsenal. U zagrijavanju za utakmicu Wenger nije propustio priliku okrznuti City, klub koji u njegovim očima ismijava pravila financijskog fair-playa. Možda se već osam godina ne može pohvaliti trofejem, ali je ponosan na podatak da je desetljeće završio u plusu od 23 milijuna funta, dok su u istom razdoblju City i Chelsea na transfere i plaće igrača spiskali 960 milijuna funta.

- Nerealno visoki sponzorski ugovori ugrožavaju tu plemenitu ideju. Kada bi ta ideja zaživjela, manji klubovi poput Nottingham Foresta, Derbyja ili Aston Ville opet bi imali mogućnost osvajati naslove, ovako će to još dugo biti nemoguće - tvrdi Wenger.

Na drugoj strani Roberto Mancini bori se s prozaičnim problemima. Taljan pokušava pronaći malo životnog prostora za Marija Balotellija, koji je digao galamu jer protiv Reala nije bio niti u protokolu.

- Za Balotellija imam strpljenja. Ne izlazim s njim noću i ne znam što radi. Čujem da puši i nisam presretan, ali ako će nakon deset cigareta zabiti dva gola, onda nemam problema s tim.

Linker
19. svibanj 2024 13:11