VELIKI IZBOR GUARDIANA

STO NAJVEĆIH U POVIJESTI SP-a Piksi jedini iz bivše Jugoslavije

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 30. svibanj 2014. 17:12

Pele je ispred Maradone, tvrdi britanski Guardian, koji je proveo izbor najboljih sto najboljih nogometaša u povijesti svjetskih prvenstava.

Brazilac je bio triput svjetski prvak ('58, '62. i '70.) pa je logično da je ispred Argentinca koji je trijumfirao samo u Meksiku 1986. godine, ako je to kriterij kojim se vodio žiri. Iza Pelea i Maradone slijede Franz Beckenbauer, Ronaldo, Zinedine Zidane, Johan Cruyff, Lothar Matthäus, Gerd Müller, Garrincha i Michel Platini.

Na listi Top 100 najviše je Brazilaca (22), a slijede Talijani (15) i Nijemci (13), potom Englezi (6) te reprezentativci Argentine, Francuske i Nizozemske (po 5). Listu je sastavio žiri od 40 stručnjaka, među njima je bilo bivših igrača (Nijemac Matthäus, Englez John Barnes, Nigerijac Sunday Oliseh), ali i novinari i dopisnici Guardiana.

Zanimljivo da je Cristiano Ronaldo na 33. mjestu, a Messi drži 51. poziciju. iako zapravo nijedan ni drugi dosad nisu ostavili nikakav trag na Mundialima. Nema nijednog Hrvata, čak ni Davora Šukera kojeg je Pele svojevremeno stavio na svoju listu 125 najvećih nogometaša svih vremena, a jedni predstavnik ex-yu nogometa je Dragan Stojković Piksi, koji se plasirao na 92. poziciju...

Linker
03. svibanj 2024 21:56