REUTERS
ČESTO KRITIZIRAN, NO VRAĆAO SE JAČI

SVIMA SU USTA PUNA HARRYJA KANEA, NO EVO ZAŠTO JE UPRAVO ON NAJBOLJI NAPADAČ PREMIERSHIPA Brže i češće zabija, a i više trči od svojih konkurenata

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 04. studeni 2017. 00:16

Rođen je 2. lipnja 1988. godine u velikoj obitelji koja je imala čak sedmoro djece. Majka Adriana bila je domaćica, a otac Leonel taksist. Kao mali je često haklao s klincima iz ulice na obližnjem igralištu u Quilmesu, kasnije je govorio da je to za djecu najbolji način da nauče igrati nogomet, i da mu je to pomoglo u igračkom razvoju. Danas je Sergio Leonel 'Kun' Agüero del Castillo jedan od najboljih napadača u svijetu nogometa, i najefikasniji strijelac u povijesti Manchester Cityja sa 178 golova.

U srijedu je Agüero srušio rekord kojeg je dugo držao Eric Brook, zabio je gol za vodstvo od 3:2 kojim je Građanima omogućio put do pobjede u Napulju, kojom je osiguran i plasman u osminu finala Lige prvaka nakon četiri utakmice u skupini. Znamo da su ukusi različiti i da se o njima ne raspravlja, ali brojke sugeriraju da je Agüero ujedno i najbolji strijelac koji trenutačno igra u Premier ligi. Možda će netko reći da su bolji Harry Kane ili Romelu Lukaku, no Argentinac ima kontinuitet kakvog nema niti jedan drugi igrač.

Naime, dosad je Agüero postigao 129 pogodaka u 188 nastupa u više od šest sezona Premier lige, a u prosjeku zabija gol svakih 108 minuta. Od igrača koji su dosad u engleskom prvenstvu zabili 50 ili više golova, sljedeći je po učinku u odnosu na minutažu Harry Kane (gol svakih 115 minuta), pa Thierry Henry (122), Ruud van Nistelrooy (128), Robin van Persie (137), Luis Suarez (139), Edin Džeko (142), Daniel Sturridge (144), Diego Costa (145), a tek nakon svih njih veliki Alan Shearer (147).

Nije sebičan

- Agüero sad radi još više nego prije, jer Guardiola to zahtijeva od svojih igrača. I to pokazuje njegovu mogućnost prilagodbe. Guardiola također želi timske igrače, a Agüero je dokazao da može igrati i na taj način, primjerice kad je imao čistu situaciju protiv Liverpoola, ali je ipak asistirao Gabrielu Jesusu. Nema šanse da bih ja nekome dodao loptu u takvoj poziciji, ali mislim da je Agüero želio pokazati svom menadžeru da nije sebičan i da želi pomoći mlađem suigraču koji je novi u Premier ligi - rekao je Shearer.

Aktualni komentator BBC-a veliki je Argentinčev obožavatelj.

- Nema sumnje da je Agüero jedan od najboljih napadača otkako se igra Premier liga.

Cityjev kapetan Vincent Kompany nazvao je Agüera istinskom legendom. U šest i pol godina provedenih na Etihadu svojim je pogocima oduševljavao navijače, a pridonio je osvajanju dva naslova prvaka. Za debitantski pogodak u Premier ligi trebalo mu je samo devet minuta, a dugo će se pamtiti pobjednički gol protiv Queens Park Rangersa 2012. kojim je u posljednjem kolu osigurao naslov Građanima.

Doduše, nije cijelo njegovo razdoblje u Manchesteru bilo obilježeno pozitivnim tonovima, često je bio na meti kritika, pričalo se i o njegovom odlasku, ali on se uvijek vraćao još jači.

Isplativa kupnja

Prošla je sezona za njega bila posebno teška, no ipak je zabio čak 33 gola u 45 utakmica. U pet od šest sezona na Otoku postizao je 20 ili više pogodaka, suparničke obrane s njim uvijek imaju problema. Sposoban je zabiti na sve moguće načine, no isto tako je i vrlo snažan i brz, razumije igru i odlično surađuje sa suigračima. Pokazao je i da se sposoban prilagoditi na različite sustave igre.

- Ovo je za njega veliki rekord. On je legenda ovoga kluba i njegove povijesti, u tome treba uživati i svi na njega moramo biti ponosni - rekao je Guardiola.

Zanimljivo je da je Agüero u karijeri nastupao za samo tri kluba. U Argentini je to bio Independiente, iz kojeg je 2006. godine za 20 milijuna eura prešao u Atletico Madrid. Tamo se zadržao pet sezona i ukupno zabio 101 gol u 234 nastupa te osvojio Europsku ligu i europski Superkup 2010. godine.

U ljeto 2011. Manchester City realizirao je jedan od svojih najisplativijih transfera, za 36 milijuna eura kupio je stroj za golove kojeg je jako teško zaustaviti. Na Etihadu je Agüero pronašao sreću, i teško da će ga u dogledno vrijeme napustiti.

Guardiola ga je natjerao da više trči

Zanimljivo je baciti pogled na statističke podatke vezane uz Sergia Agüera u dresu Manchester Cityja. Otkako se u Premier ligi mjeri prijeđena kilometraža igrača, u sezoni 2013/2014. zabilježio je prosječno 9,2 kilometara po susretu, u sezoni kasnije 9,1, a potom se ta brojka spustila na 8,9 kilometara.

Od dolaska novog menadžera Josepa Guardiole na klupu Manchester Cityja 2016. godine Sergio Agüero trči više, pa je tako u prošloj sezoni u prosjeku imao 10 kilometara po utakmici, a u ovoj 9,9 kilometara.

Povećao je argentinski napadač i prosjek broja sprinteva, u sezoni 2015/2016. imao ih je tek 44 po utakmici, u prošloj 60,8, a u aktualnoj 57.

Linker
23. travanj 2024 16:22