Alen Halilović

 ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia
IPAK NIJE SAVRŠENO

Trio je u Ajaxu vodio teške bitke, Ivanušec se borio s ozljedama, a najsretniji može biti ‘hrvatski Messi‘

‘Viši nivo mogao bi pridonijeti ostvarenju mog sna, a to je da se vratim u hrvatsku reprezentaciju‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 07. travanj 2024. 11:05

Vrhunac nogometnog vikenda Nizozemske zakazan je u Rotterdamu, gdje Feyenoord u nedjelju (14.30) na De Kuipu dočekuje Ajax u sklopu 29. kola Eredivisie. De Klassiker, tradicionalno najveći derbi tamošnjeg prvenstva, bi ipak mogao izgubiti dio svojih čari, budući da obje momčadi u susret ulaze izblijeđenih ambicija - u Rotterdamu su praktički već čestitali PSV Eindhovenu na tituli, a u Amsterdamu je odavno svima jasno da sezona može rezultirati tek nekom utješnom pozicijom.

Prošli De Klassiker, odigran na Cruijff Areni krajem rujna, bio je slikoviti prikaz Ajaxove propale sezone. Rivali su ih posramili 4:0, s tim su tri gola postigli već u prvom poluvremenu. Premda se radilo o šestom kolu prvenstva, mnogi su debakl amsterdamske momčadi shvatili kao jasan signal "skretanja s puta" i gubitka koraka za velikanima lige. Crna prognoza ispostavila se točnom, pokazat će se da je Ajax otvorio sezonu s jednom pobjedom u prvih devet ligaških utakmica i ispisao niz negativnih rekorda - zabilježili su najgori start u povijesti, prvi put ikada izgubili pet utakmica za redom, prvi put od postojanja našli se i na samom dnu ljestvice... Ceh je platio trener Maurice Steijn, kojem je vrhuška kluba krajem listopada pokazala izlazna vrata.

image

Borna Sosa

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/shutterstock Editorial/profimedia

Kapitulacija Ajaxa već u prvom dijelu spomenutog De Klassikera natjerala je navijače na prosvjed i nerede. Jasno da je vojska u crveno-bijelom iskazala nezadovoljstvo upirući prst u upravu kluba, koja je imala pune ruke posla baveći se internim problemima. Dva dana prije derbija Sven Mislintat smijenjen je s pozicije skauta i tehničkog direktora ususret nalazima o sukobu interesa. Nasljednik Marca Overmarsa dovodio je određena pojačanja, tako i Bornu Sosu iz Stuttgarta, angažirajući njemačku firmu (AKA Global) koja ima udjele u njegovoj privatnoj tvrtki.

"Čišćenja" su se nanovo aktualizirala početkom ovog tjedna, kada je suspendiran izvršni direktor Alex Kroes zbog sumnje u povlaštenu trgovinu klupskim dionicama, premda Izvršni odbor sada razmatra njegov povratak na poziciju, tako istovremeno i "uskačući u usta" procjenama Nadzornog odbora.

image

Josip Šutalo

ANDRE WEENING/ORANGE PICTURES/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Andre Weening/orange Pictures/shutterstock Editorial/profimedia

U tako kaotičnim okolnostima našla su se trojica Hrvata. Ljetos je priča zvučala savršeno - Josip Šutalo, Borna Sosa i Jakov Medić odlaze u sredinu primamljive igre, brzog razvoja igrača, poznatu kao međustepenicu na putu ka najvišoj nogometnoj klasi. Malotko je mogao pretpostaviti da će remont ekipe, pospješen odlaskom najvažnijih igrača (Timber, Kudus, Tadić...), krenuti ne silaznom putanjom, već slobodnim padom u provaliju.

image

Jakov Medić

ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia

U međuvremenu se Ajax uzdigao na peto mjesto s trenerom Johnom van ‘t Schipom, no jasno je da je buđenje stiglo prekasno, te da su naši predstavnici dosta toga izgubili, posebice Sosa i Medić. Bek hrvatske reprezentacije i dalje nije učvrstio status prvotimca, odigrao je točno pola (14) dosadašnjih utakmica prvenstva (pet izgubio zbog ozljede), te pritom startao u 10 navrata. Jakov Medić prezentirao se Ajaxu u savršenom svjetlu onim pogotkom s 30-ak metara Heraclesu (4:1) u debitantskoj utakmici, ali otad je još samo pet puta nastupio u ligaškim izazovima, a startao tri. Jedino je Josip Šutalo izborio status prvotimca premda se, kao i cijela momčad Ajaxa, dobar dio sezone morao boriti s kritikama. Po dolasku na Cruijff Arenu, u njegovu obranu stao je trener Van ‘t Schip.

image

Luka Ivanušec

BOX TO BOX PICTURES/TOM BODE/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Box To Box Pictures/tom Bode/Imago Sportfotodienst/Profimedia

- Šutala vidim kao nositelja obrane - kazao je, a ostaje nam za vidjeti što nosi sljedeća sezona, jer Schip je potvrdio da istekom aktualne više neće biti trener Ajaxa.

S druge strane, u Rotterdamu, Luka Ivanušec nema razloga biti previše nezadovoljan rezultatima svog Feyenoorda, ali vjerojatno je i sam očekivao više od jednog postignutog pogotka (uz četiri asistencije) u 18 ligaških nastupa. Hrvatsko krilo zahvatile su ozljede, prošle jeseni propustio je ukupno 9 utakmica za klub i reprezentaciju zbog gležnja, a sada i posljednje dvije zbog istegnuća Ahilove tetive. U najavi današnjeg ogleda trener Arne Slot nije otkrio zdravstveno stanje Luke Ivanušeca, tek je početkom mjeseca rekao da pauza ne bi trebala dugo trajati.

Individualno gledano, najsretniji dosadašnjom epizodom u Nizozemskoj može biti Alen Halilović. Ljetos je pronašao adresu u Fortuni Sittard, koja gaji ambicije ka sedmoj ili osmoj poziciji, koja donosi play-off i, u slučaju trijumfa, borbu za nastup u Konferencijskoj ligi. Halilović se prometnuo u jednog od glavnih nositelja veznog reda i napunio samopouzdanjem nakon nezamjetnog angažmana u Rijeci. Vjeruje da ponovo kreće uzlaznom putanjom.

image

Alen Halilović

PRO SHOTS PHOTO AGENCY/DDP USA/PROFIMEDIA Pro Shots Photo Agency/ddp Usa/profimedia

- Želja mi je na ljeto otići u veliku ligu, mislim da to mogu i ostvariti jer već je nekoliko klubova iskazalo interes. Viši nivo mogao bi pridonijeti ostvarenju mog sna, a to je da se vratim u hrvatsku reprezentaciju. Unazad dvije godine o tome nisam ni mogao razmišljati - nedavno je Halilović kazao za Marcu.

Dok se neki bore za europske pozicije, Vitesse našeg braniča Dominika Oroza strahuje od ispadanja u ligu niže. Pet bodova dijeli ih od izlaska iz crvene zone. Znatan je to pad momčadi koja je godinama naviknuta na sredinu ili gornji dom ljestvice...

Linker
07. travanj 2024 11:06