CROPIX
PIŠE ROBERT MATTEONI

VELIKA PROMJENA U HRVATSKOM NOGOMETNOM SAVEZU Davor Šuker dobiva nasljednika, ali to je jedno sasvim novo ime, a ne proslavljeni Vatreni!?

PROMJENE Prema brojnim odjecima kuloarskih previranja izvjesno je kako će politika usmjeriti priču o novom šefu Saveza
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. studeni 2017. 11:42

Kad je čovjek iz sustava nedavno izjavio “HNS-u trebaju korjenite promjene”, bilo je jasno da se oko predsjedničke pozicije Davora Šukera počelo nešto događati.

Marijan Kustić, autor tog stava, vjerojatno jest takvog mišljenja, ali sumnjamo da bi ga tako direktno prenio javnosti da iza toga ne postoji širi konsenzus kolega iz nogometne vlade. Kustić, inače saborski zastupnik HDZ-a, još je u ožujku ove godine, kada ga je Davor Šuker predložio kao dopredsjednika HNS-a umjesto Damira Miškovića, nakon promocije ustvrdio kako “smatra neopravdanima medijske napade na HNS”. Zato kad danas govori da su nužne velike promjene, treba spoznati koji je njegov autentičan stav glede budućnosti HNS-a. Marijan Kustić, naime, jedan je od najozbiljnijih kandidata za novog predsjednika HNS-a…

Ranko Suvar / CROPIX
CROPIX
Marijan Kustić

Narušen status

Kada jedan drugi čovjek koji je, bitno duže i značajnije, dio ustroja Kuće nogometa, kaže da bi aktualni predsjednik trebao biti ambasador, a ne onaj koji će voditi HNS, to je onda konačna potvrda da je Davoru Šukeru isteklo vrijeme (podrške) na čelu krovne nogometne organizacije. Robert Markulin iz Koprivnice je teze koje je vrlo često isticao daleko od javnosti sada konkretizirao u otvorenom javnom nastupu. Što je opet jasan znak da se u pravcu detroniziranja Šukera radi i bez najavljene kandidature “izvana”, odnosno Darija Šimića i njegove grupe suradnika.

To su, dakle, činjenice temeljem javno definiranih stavova Šukerovih suradnika, koje jačaju teze kako je veći dio članova IO HNS-a već duže vrijeme vrlo nezadovoljno njegovim radom. Kap koja je prelila čašu nepovjerenja prema Šukeru je navodno samoinicijativno određivanje uvjeta novog, skupog za prilike HNS-a, ugovora za Antu Čačića. Inače, za dosadašnji ostanak Šukera na poziciji lidera HNS-a, logično, najzaslužniji je bio onaj koji ga je i promovirao svojim utjecajem, Zdravko Mamić.

No, kako u posljednje vrijeme ti utjecaji, kako ukazuju i ponašanja spomenutih članova IO HNS-a (kao i njihovi slobodniji javni istupi), odaju dojam slabljenja (Mamić je okupiran i sudskim procesima), status Šukera ozbiljno je narušen.

CIJELI ČLANAK PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU SPORTSKIH NOVOSTI

Šuker će zatražiti od članova IO da se izjasne - jesu li uz njega ili protiv

Izvršni odbor HNS-a danas ima sjednicu u 14 sati, na nju neće doći samo samo službeni članovi, njih je ostalo 11, nego i ljudi koji su do ljeta bili u IO-u, a sada su u Savjetu, svi redom HDZ-ovi dužnosnici koje je zakon prisilio da se povuku iz izvršnog tijela. U ponedjeljak smo razgovarali s mnogima, i iz IO-a i Savjeta, najavili su vrlo zanimljivu sjednicu na kojoj će se mnogo toga iskristalizirati. Davor Šuker danas će dnevni red staviti predstojeće izbore i zatražiti od svih da se izjasne - ima li i dalje njihovu podršku za predsjednika.

Palac gore ili dolje

Ako Šuker danas zaključi da je većina uz njega ići će po novi mandat, što mu istina ne jamči da će ga dobiti, jer i Vlatko Marković je 2010. deklarativno imao golemu potporu na sjednici IO-a, pa je to na izborima završilo dramatično. Ukoliko vidi da mu je okrenut palac dolje, kao u izjavu Roberta Markulina da on nije za predsjednika nego ambasadora, nije isključeno da se niti ne kandidira.

U HNS će doći i Marijan Kustić, kojeg mnogi vide kao novog šefa Saveza. On je član Savjeta i ubrzo bi trebalo postati jasno ide li na izbore predsjednik protiv dopredsjednika. Ključno pitanje za Šukera jest je li Kustić tako jak da mu se neće moći oduprijeti, ili ipak nije. Te hoće li se pojaviti i koje četvrto ime, ako znamo da je Dario Šimić već najavio kandidaturu. (D. Antolić)

Linker
02. svibanj 2024 09:03