VLADO KOS/CROPIX Cropix
POGLED S TRENERSKE STRANE

Veliko pojačanje Osijeka ne smije igrati: ‘Kinezi nisu zločesti! Pa, nitko ga nije tjerao tamo...‘

Hrvatski je trener nekoliko puta radio u Kini. Rekao je da su njegova iskustva tamo bila dobra
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. veljača 2021. 18:45

Iako je već predstavljen kao novi igrač Osijeka, najzvučnije pojačanje kluba u posljednjih nekoliko godina, negdašnji hrvatski nogometni reprezentativac Ivan Santini još će neko vrijeme biti izvan konkurencije za utakmice jer njegovi papiri iz Kine još nisu došli u Gradski vrt. Naime, Santini je jednostrano raskinuo ugovor s Jiangsuom, pa sad Kinezi ne šalju potrebne dokumente.

Je li uistinu teško poslovati s Kinezima ili je ovo neki poseban slučaj? To smo pitali Dražena Beseka, koji je kao trener nekoliko puta radio u Kini.

image
Dražen Besek
EMICA ELVEDJI /CROPIX

- Nema pravila. Priča je ista kao i u svim drugim državama ili klubovima. Nema to veze s Kinezima. Jednostavno ovisi o tome u kakvim se odnosima Santini razišao s svojim klubom. Ne može se generalizirati i kazati da je priča na bilo koji način povezana s Kinom ili kineskim klubovima. U transferima imaš dobra i loša iskustva, ali tako je svugdje - kaže Besek.

Kad smo ga pitali kakva su bila njegova iskustva u Kini, kaže nam sljedeće...

- Ja sam imao dobra iskustva u Kini, većinom dobra. Nisam imao nikakvih problema. Gledajte, uvijek je u pitanju interes strana potpisnica ugovora. Vidim da je Santini jednostrano raskinuo ugovor. Kod tih jednostranih raskida vrlo je bitno u kakvim odnosima se to napravilo, te kakve su stavke ugovora. Obično se treba znojiti kod potpisivanja ugovora kad se dogovaraju uvjeti. Mi ne znamo kakve uvjete ima Santini u ugovoru, je li uglavljena stavka što se događa kad igrač želi napustiti klub. Zato je zaista teško nešto kazati na tu temu, kad ne znamo kakav je ugovor koji je Santini potpisao.

image
VLADO KOS/CROPIX Cropix

Besek zaključuje...

- Nisu Kinezi zločesti! Svaki klub štiti svoje interese. U Kini je istovjetno kao i drugdje. Konačno, da vam kažem još nešto. Nitko nas, koji smo bili tamo, nije tjerao da idemo u Kinu. Svi tražimo angažmane, igračke ili trenerske transfere. Važno jest da se kod potpisivanja ugovora misli na stvari koje bi se mogle dogoditi kasnije. Kod raskida se obično događaju stvari koje nisu bile definirane ugovorom. Sigurno da Santini zna u kakvim je odnosima raskinuo ugovor sa svojim kineskim klubom, te što može očekivati.

Linker
09. svibanj 2024 09:45