POVRATNIK NA POLJUD

'ZNAMO ŠTO RADITI, IMAMO MOMČAD ZA PRAVI REZULTAT' Hajdukovo najveće pojačanje pršti od samopouzdanja: 'Ako to uspijemo, sigurno ćemo proći!'

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. srpanj 2017. 14:19

Josip Radošević najveće je pojačanje Hajduka ovog ljeta. Tako je tituliran pri povratku iz Salzburga, a igrama je već na startu sezone opravdao velika očekivanja. Nositelj Hajdukove igre u projektu Europska liga.

- Svatko očekuje i vjeruje da ćemo ući u Europsku ligu, a utakmice poput ove s Bröndbyjem predstavljaju užitak igranja. Kvalitetni su protivnici, kvalitetni stadioni i tereni - radosno će kazati Josip Radošević neposredno prije jučerašnjeg puta za Kopenhagen.

Radošević je jedini igrač Bijelih s iskustvom igranja u Europskoj ligi. Prošle je jeseni sa Salzburgom igrao u skupini koju su Austrijanci dijelili s Nicom, Krasnodarom i Schalkeom, kojem je Dugopoljac zabio i pogodak. Može li se Bröndby usporediti s tim suparnicima iz Europske lige?

- Svaka momčad koja je u kvalifikacijama želi naprijed; tako i Bröndby. Važnije je od uspoređivanja napraviti sve što trener traži od nas. Ako to uspijemo, sigurno ćemo dobro proći.

U četiri i pol godine igranja u Italiji, Španjolskoj i Austriji naučio je Radošević i medijski pristup: oprezno govoriti, bez puno konkretnih detalja. Iskustvo je, očito, koristilo i na terenu...

Učenje u Napoliju

- Svuda sam upijao i učio, svaki mi je klub bio stepenica više. Igranje u tim klubovima pomoglo mi je da sazrem kao igrač i čovjek. Ali vjerujem da u 23. godini imam još prostora za napredak. Uostalom, i Hajduk doživljavam kao moguću odskočnu dasku, kao mjesto za novo dokazivanje i napredovanje.

Gdje ste najviše naučili?

- Najviše sam naučio u Napoliju, igrao sam s dosta iskusnih igrača. Puno sam taktički razvio, ali sveukupno sam napredovao u svim segmentima igre. Imam poziciju zadnjeg veznog i često nije lako doći u fazu šuta. Zato očekujem da ću još napredovati u završnici.

Ono što je Radošević pokazao u četiri startne utakmice jest suverenost u iznošenju lopte. Dominantna figura u sredini terena, igrač koji drži balans Hajdukove izvedbe u oba smjera, a usto izvodi kornere, slobodne udarce... Izrasta Radošević u pravog vođu na terenu, što se posebno moglo primijetiti u 60 minuta utakmice protiv Levskog u Sofiji. Bilo je to najbolje Radoševićevo izdanje u Hajduku.

- Iskreno, nisam puno utakmica za Hajduk ni odigrao jer sam rano otišao u inozemstvo, s nepunih 19 godina. Protiv Bröndbyja će biti dosta prilike jer Danci igraju napadački. Napokon jedna momčad igra napadački! Dosad smo imali oglede s ekipama koje su se čvrsto držale natrag, u obrambenom bloku. Danci igraju ofenzivno, prezentiraju otvoreni nogomet, a mi moramo biti pametni, čekati ih i kvalitetno izlaziti naprijed.

Bröndby je momčad koja voli napadati, ali i Hajduk svaku utakmicu igra s dominantnom ulogom. Slične filozofije igre, ali lopta je jedna.

- Mi idemo u goste i ne trebamo se postaviti na juriš. Imamo šansu kvalitetno iznositi loptu i tu ćemo ih pokušati zaskočiti.

Kladionice širom Europe favoriziraju Bröndby. S razlogom?

- Ne trebamo se zamarati tim procjenama. Moramo se fokusirati samo na svoju igru i stvari koje trebamo realizirati na terenu.

Koliko će prošlonedjeljna utakmica u Zaprešiću, onaj nespretni remi, ostaviti traga na atmosferi u momčadi?

Momčad raste

- Prvenstvo je jako dugo, a ja sam optimist jer momčad raste. Mi smo primili dva gola iz dvije vlastite greške, nije bilo pritiska domaćina. S druge strane, zna biti utakmica u kojima nema igre, a dođeš do pobjede. Meni je pozitivno kada kvalitetno razvijamo igru, rastemo iz utakmice u utakmicu, a tako će se i greške svesti na minimum. Ne, te pogreške i dva izgubljena boda iz Zaprešića neće ostaviti traga na Kopenhagen. Znam da se prvenstvo osvaja i gubi na takvim utakmicama, bilo bi idealno da smo uzeli tri boda, ali koncentracija je na sljedećoj utakmici i nemamo više zašto razmišljati o Zaprešiću.

Je li veća šansa Hajduka prva utakmica, u Danskoj, ili uzvrat na praznom stadionu u Splitu? Bez postignutog gola u Danskoj neće se puno napraviti za uzvrat...

- Samo moramo biti fokusirani na utakmicu, na ispunjenje svojih zadaća i napravit ćemo pozitivan rezultat - profesionalan je odgovor Josipa Radoševića.

Je li možda pozitivan rezultat i 0:0?

Rijeka ima šansu

- O tome ćemo razgovarati nakon utakmice. Znamo gdje su njihove slabe strane, kvalitetno smo ih analizirali i vjerujemo da imamo momčad spremnu za pravi rezultat.

Godinu dana u Salzburgu i pola sezone u Rijeci proveo je Radošević u svojoj karijeri. Kako vidi sudar klubova koje jako dobro poznaje?

- Jako je važno za hrvatski nogomet da imamo što više momčadi u Europi. Tako uvijek razmišljam.

Tko je favorit u utakmici koja počinje večeras u Salzburgu?

- Šanse su podjednake jer obje momčadi imaju svoje prednosti. Bilo bi zaista nezahvalno predviđati rezultat večerašnje utakmice.

Gdje je šansa Rijeke?

- U njihovu zajedništvu - podvukao je na kraju Josip Radošević.

Linker
06. svibanj 2024 19:26