Claudio Villa/Getty Images / Getty Images
OSTVARENJE SNOVA

OD DRUGE LIGE DO EUROPSKOG BLJEŠTAVILA Tri prijatelja izvan sebe nakon debija za velesilu: 'Ludo i nezaboravno...'

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 30. ožujak 2017. 22:25

Prije samo godinu dana, dvojica su igrala po drugoligaškim travnjacima, a jedan je utakmice prve lige gledao s klupe u tanašnoj nadi da će tu i tamo dobiti poneku minutu. Tri nadolazeće zvijezde, ali i tri prijatelja – Leonardo Spinazzola (24), Roberto Gagliardini (22) i Andrea Petagna (21) – u utorak su debitirali za seniorsku reprezentaciju i zasjali na blještavilu amsterdamske arene i zaokružili nevjerojatan put kojeg su prevalili u kratkom razdoblju – i to u pobjedi nad Nizozemskom od 2:1. Sva trojica su ušla s klupe, ali to ne umanjuje čudesan doseg ovog trojca.

Spinazzola je prošle godine branio boje Perugie koja je završila na četvrtom mjestu Serie B, Petagna je nastupao za Ascoli koji je finiširao kao 13., a Gagliardini – odnedavno igrač milanskog Intera – bio je u Serie A, ali je u dresu Atalante imao prilike odigrati tek jednu utakmicu i to u zadnjem kolu kada je sve matematički bilo riješeno.

Spinazzola i Petagna su uskoro preselili upravo u Atalantu, a sjajni trojac ubrzo je zajedničkim snagama počeo pokazivati da vrijedi puno i može daleko: kombinirano su skupili 70 utakmica u prvenstvu ove sezone i 'gancanje' po blatnjavim drugoligaškim travnjacima samo je uspomena iz prošlosti.

- Do prije godinu dana nisam mogao igrati niti u klubu, nadao sam se debiju u prvenstvu i tako sam ponosan sad. Sretan sam, ali ovo je početna točka i nadam se da ću napredovati. Ne mogu vjerovati, sve se odigralo tako brzo – izjavio je Gagliardini, inače veznjak po vokaciji.

- Volio bih biti poput Gianluce Zambrotte, on mi je idol, a i igramo na istim pozicijama. Ovo je sjajno, a k tome smo i pobijedili veliku momčad – rekao je Spinazzola nakon debija - i tako otkrio tko mu je idol. Ne treba čuditi da je 'pikirao' Zambrottu kada se sjetimo da je bio prvak svijeta 2006. godine u Njemačkoj.

Emocije je teško stišati u trenucima poput ovoga, snovi i želje se samo rasplamsavaju, ali Italija obiluje vrhunskim imenima i neće im biti jednostavno nametnuti se izborniku Venturi. Stoga, očaranost i fascinaciju treba staviti po strani i koncentrirati se na daljni rad.

- Mislim da će nas Gasperini odmah sutra spustiti na zemlju i prebaciti nam fokus na klub i prvenstvo. Savjetovao nam je da igramo kao u Atalanti i budemo smireni – otkrio je Spinazzola, bočni igrač po vokaciji, savjete klupskog trenera i vjerojatno najzaslužnijeg čovjeka za strelovit uspon kako Spinazzole, tako i Gagliardinija te Petagne.

Riječ je o 59-godišnjem stručnjaku koji je od inače prosječne Atalante napravio hit prvenstva: okupiraju šesto mjesto i pucaju na posve neočekivan plasman u Europsku ligu. Slično poput Gagliardinija i Spinazzole - razmišlja i Petagna.

- Hvala izborniku Venturi što mi je ukazao povjerenje, ali moram se posebno zahvaliti Gasperiniju. Taj čovjek mi je promijenio život. Noć prije utakmice sam sjedio u sobi i razmišljao da sam prije samo godinu dana igrao u drugoj ligi. Ovo je nezaboravno, osjećaj je lud, boravio sam u reprezentaciju pored takvih veličina kao što su Buffon ili De Rossi – iskren je bio 21-godišnjak poslije ogleda u Nizozemskoj. Italija sljedeću utakmicu, također prijateljsku, igra protiv Urugvaja u lipnju, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li trio imati priliku nastupiti i u sklopu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Rusiji kada će Azzurri odmjeriti snage s Lihtenštajnom, pa Španjolskom itd.

Ako ovako nastave tko zna gdje im je kraj, no već sad mogu biti ponosni na ovo prilično ludo putovanje; u svega 12 mjeseci Spinazzola, Gagliardini i Petagna su od skoro potpunih anonimusa ucrtali svoja imena na međunarodnu kartu...

Linker
27. travanj 2024 14:03