Emica Elvedji / Hanza Media / Hanza Media
4. KOLO PRVE HNL

OSIJEK IZ DVOJBENOG PENALA SRUŠIO HRVATSKOG PRVAKA U GRADSKOM VRTU Rijeka uoči derbija s Dinamom ostala bez bodova, ali i jednog od najvažnijih igrača

U posljednjoj utakmici 4. kola Prve HNL nogometaši Osijeka svladali su aktualnog hrvatskog prvaka Rijeku sa 1-0 (1-0) pa više nema nijedne momčadi u nacionalnom prvenstvu sa stopostotnim učinkom. U drugom derbiju ovoga kola Osijek je stigao do prve ovosezonske pobjede u natjecanju za prvaka Hrvatske.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 07. kolovoz 2017. 15:21

OSIJEK - RIJEKA 1:0 (Barišić 18')

OSIJEK (4-2-3-1): Malenica – Šorša, Lesjak, Škorić (od 61. Lukić), Barišić – Mioč, Mudražija – Bočjak (od 84. Grgić), Lopa (od 74. Pušić), Grezda – Ejupi. Trener: Zoran Zekić.
RIJEKA (4-2-3-1): Sluga – Vešović, Župarić, Elez, Zuta – Bradarić - (od 22. Maleš), Mišić – Kvržić (od 77. Jelić), Gorgon, Heber – Gavranović (od 46. Martić). Trener: Matjaž Kek.

Igra je ponudila veliku borbu i zalaganje oba sastava. Nervozu, puno žutih, deset i dva crvena kartona. Puno i onoga što derbi i inače donosi. A Osijek je na kraju slavio prvu pobjedu u ovom prvenstvu. I prvu pobjedu trenera Bijelo-plavih Zorana Zekića nad Rijekom i njenim strategom Matjažom Kekom od kojih je prošle sezone izgubio četiri puta u prvenstvu i dva puta u Kupu. Ovaj puta Zekić i njegovi učenici pobijedili su s minimalnim ali i te kako slatkim rezultatom. Iako, imali su prigoda i situacija i za uvjerljiviji rezultat.

Već u trećoj minuti je gostujući sastav ozbiljno zaprijetio mreži njegove momčadi. Mario Gavranović, baš on koji je uvijek silno inspiriran kada igra protiv Bijelo-plavih, na muke je stavio vratara Marka Malenicu, a ovaj je sjajnom intervencijom spasio svoju mrežu. Bio je to znak, najava, Osijeku da Rijeka misli ozbiljno i da se ničeg izgovorenog prije utakmice nije uplašila.

A i zaigrala je od početka vrlo angažirano. Postavila se u igri autoritetom aktualnog prvaka države i da, da ne zaboravimo, osvajača Kupa Hrvatske. Bijelo-plavi su pred sobom imali najtvrđeg i najambicioznijeg protivnika načinom igre koju je primijenio od svih onih s kojima se u Gradskom vrtu susretala u dosadašnjem dijelu sezone.

Daleko od toga da to Osječani nisu mogli očekivati i nadati se tomu, ali trebalo im je nešto vremena da povežu svoje redove, da naglase domaćinsku ambicioznost i bar naslutiti daju da riječi kojima su najavljivali vlastiti optimizam prije utakmice nisu bile prijetnja praznim puškama. A kada je Elez u 15. minuti na osamnaest metara od svojih vrata oborio Lopu i dosuđen kazneni udarac bilo je to prvo veliko uzbuđenje u gledalištu. Ali Bočkaj je ovaj puta pogodio živi zid a lopta završila u korneru. No, nakon udarca iz kuta Elez je skrivio najstrožu kaznu koju je kapetan Bijelo-plavih Borna Barišić pretvorio u vodstvo Osijeka.

Ako se do tada u Gradskom vrtu igralo muški, tvrdo, agresivno nakon Barišićevog pogotka je postalo još čvršće, žustrije. Rijeka je odlučila pokušat odmah se nametnuti, jurnuti u napad. Osijek se nije povlačio, razvila se zanimljiva i uzbudljiva igra. Rijeku je doduše snašla još jedna neugoda. Zbog ozljede je izašao Bradarić, a svoje je mjesto, ujedno i kapetansku traku prepustio Malešu.

U trenucima kada se igra rasplamsala dodatni je impuls došao iz gledališta, iz onog dijela gdje je bila Kohorta. Razvili su navijači Bijelo-plavih transparent na kojem je pisalo "Kraljica hrvatskih pobjeda i ponos za vječnost" a i zapjevala "Moja domovina..." što su prihvatili i gledatelji na ostalim stranama stadiona. Bilo je lijepo, dojmljivo, Oluja je svima obuzela emocije. Međutim, na travnjaku su akteri bili baš borbeni, baš odlučni ne odstupiti ni za pedalj.

Pretjerali su u jednom trenutku Mile Škorić i Mario Gavranović, a sudac Jović je obojici pokazao žuti karton. Gore je od njih prošao Marko Vešović, riječki branič koji je za tri minute zaradio dva žuta kartona i isključenje. Prvi u 32. zbog prekršaja, a onda u 35. zbog igranja lopte rukom. Suigrače je ostavio na cjedilu, brojčano neravnopravne. Rijeka je bila pred teškim iskušenjima, a Osijek pak u nužnosti primiti lekciju svog trenera u poluvremenu s naglaskom na mirnoću i koncentraciju.

Ostao je u poluvremenu u svlačionici Rijeke Mario Gavranović kojeg je trener Kek zamijenio Martićem. Da je pitao Osječane što da učini pa da odahnu baš bi mu to predložili. Iako, moguće je da je ozljeda Gavranovića bila u pitanju. Samo nije Rijeka potpisala predaju, čekala je strpljivo neki kontranapad. Imala je i prigodu preko Hebera u 51. minuti, ali ispriječio se vratar Malenica koji je bio brži i spretniji pa prije njega došao do lopte. Slika se o odnosu snaga ipak donekle sredinom drugog poluvremena promijenila.

Osijek se zatvorio, Rijeka počela kružiti oko njegovog kaznenog prostora, napadati. Kao da su se domaćini odlučili obraniti i onda završni udarac uputiti brzim prebačajem iz obrane u napad. A i Zekić je povukao potez s klupe. Zamijenio je zapovjednika svoje obrane Škorića koji je imao žuti karton.

Čini se, kao i Kek u slučaju Gavranovića mislio je i na budućnost. Samo Lukić koji je zamijenio Škorića ubrzo je požutio pa je opasnost barem u ovom derbiju ostala ista, jer morao je nastaviti s igrom silno oprezno. Inače, nije se u igri primijećavalo da između aktera postoji brojčana neravnopravnost. Strah da od gotovog ne naprave vjeresiju sve je bio očiti u ponašanju Bijelo-plavih, a Riječani nisu odustajali od nakane pronači rješenje da bar poravnaju omjer. Nisu uspjeli, a ni Osijek svoju pobjedu izraziti uvjerljivije iako je za to imao prigoda.

Linker
02. svibanj 2024 16:32