OSVJEŽENI VATRENI

Ovako će izgledati Kovačeva Hrvatska u kvalifikacijama za Euro 2016.!

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 04. srpanj 2014. 15:21

Rezultatski podbačaj Hrvatske u Brazilu donio nam je nagovještaje kako će HNS potvrditi povjerenje izborniku Niki Kovaču, ali da neki članovi izvršnog tijela Saveza traže pomlađivanje reprezentacije. Pogledamo li korištenje igrača na Mundialu spoznat ćemo da je svojevrsno dobno osvježenje reprezentacije zapravo i započeto prije, odnosno da je u Brazilu nastavljeno.

U formaciji Vatrenih prostor su našli poletarci kao Šime Vrsaljko (22 godine), Marcelo Brozović (21) i Ante Rebić (21), a kao relativno mladog može se smatrati i Dejana Lovrena (25). Pridodamo li tome najmlađeg Kovačića, jednostavno ćemo zaključiti da Hrvatskoj nije potrebno pomlađivanje.

Sugeriraju to i brojke s ovog Mundiala. Od 32 reprezentacije čak ih je 19 starije od Hrvatske (prosjek 27,18), a među njima je i devet onih koji su bile bolje (Argentina, Urugvaj, Grčka, Brazil, Čile, SAD, Ekvador, Kostarika, Meksiko). Zato je prilično uvjerljiv stav onih koji smatraju kako Hrvatska, pogotovo jer ima vrlo malu bazu vrhunskih igrača, ne bi trebala pribjegavati drastičnijim rezovima u reprezentaciji.

No, treba se složiti da je Vatrenima potrebno osvježenje u momčadi. Hrvatska ima trenutno pet igrača starijih od 30 godina. Treba li se odreći Pletikose, Olića, Srne, Pranjića i Eduarda? Kad netko sam odluči, kao Vukojević (30) i najavljeni Eduardo (31) da se opraštaju, onda se malo može utjecati, jer očito nema dobrog odnosa s izbornikom.

Related content

Ovako će vjerojatno izgledati Kovačeva Hrvatska u kvalifikacijama za EP. Formacija je 4-2-3-1, s Močinićem i Modrićem kao defanzivnim veznima.

No, kod spomenuta (i svih uopće) četiri veterana, dvojica su još nogometno dobre dobi (32 godine) te igrama mogu održati važne reprezentativne role i (pogotovo) Srna, ali i Pranjić i Kranjčar (29/30). Kad su u pitanju Pletikosa i Olić oni bi trebali biti na raspolaganju izborniku kad zatreba u kvalifikacijskom dijelu te kao podrška procesu prilagodbe mlađih igrača na stožerne uloge.

U tom smislu Niko Kovač je najavljivao da ozbiljno promišlja o mladim reprezentativcima koje je vodio. Pored već promoviranih Vrsaljka, Brozovića, Rebića, Močinića, Pašalića, misli tu na Bubnjića, Radoševića, Jedvaja, Datkovića, Pjacu, Župarića, pa nadiruće mlade iz HNL-a kao Bradarić, Lešković, Mitrović, pa na one nešto iskusnije kao Kramarić, one koji su u inozemstvu kao Halilović, Livaja, nešto stariji Hrvoje Milić, Santini...

Related content

Ofenzivnija varijanta s tri napadača i tri plemenita vezna igrača također je jedna od opcija.

Linker
06. svibanj 2024 19:21