Getty Images
STOP NASILJU

OVO JE PRVI ODGOVOR HULIGANIMA NA RAZINI CIJELE EUROPE Dižu se policije, obavještajci..

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 06. srpanj 2016. 00:38

Vijeće Europe i UEFA potpisali su tzv. ‘huligansku konvenciju’. Tim se sporazumom osigurava razmjena informacija obavještajnih službi policija raznih država radi prevencije nereda na utakmicama. Kuća europskog nogometa uvjerena je da će konvencija koju je potpisalo 14 država spriječiti ponavljanja slika nasilja i izgreda koje smo vidjeli na Euru u Francuskoj.

Rusija je kao domaćin sljedećeg SP-a potpisnica te konvencije, a osim Rusa koji imaju velike probleme s huliganima, potpis su stavile još Francuska, Bugarska, Gruzija, Grčka, Litva, Moldavija, Monaco, Crna Gora, Nizozemska, Portugal, Švicarska, Makedonija i Ukrajina.

- Siguran sam da ćemo koristiti obavještajne izvore raznih policija. To dosad nije baš funkcioniralo sto posto, siguran sam da će ubuduće problem biti manji, nakon što policije država počnu izmjenjivati informacije. Svi zajedno moramo učiniti više da se zaustavi huliganizam - kazao je Michael van Prag, predsjednikom UEFA-ine komisije za sigurnost.

Ovom konvencijom definitivno starta konačna borba protiv huligana. Bilo je i vrijeme. A što je s Hrvatskom? Zašto ona nije na popisu onih koji su potpisalo konvenciju?

Odgovorio je izvršni direktor HNS-a Damir Vrbanović.

- Jednostavno zato što još nismo dobili prijedlog za potpis. To je u proceduri. Dio smo tog projekta i jasno je da ga podržavamo. Kad dobijemo, naravno da ćemo potpisati, čim prije, tim bolje. Tu konvenciju smatramo jako dobrim i kvalitetnim rješenjem, jer će se na razini Europe stvoriti fond kvalitetnih podataka, čijom će se razmjenom itekako pomoći u borbi protiv huliganizma - kazao je Vrbanović.

Linker
30. travanj 2024 14:35