PAU BARRENA Afp
OPET U ENGLESKOJ

Legenda uvjerena da će Brazilac ponovno zablistati u na Otoku: ‘Dobili smo najveće moguće pojačanje‘

Bivša zvijezda Liverpoola stigla je na posudbu iz Barcelone u Birmingham kod bivšeg suigrača
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 09. siječanj 2022. 22:24

Brazilski veznjak Philippe Coutinho (29) vratio se na Otok na mala vrata, uz mnogo manje pažnje i pompe nego kada je prije četiri godine prešao iz Liverpoola u Barcelonu za čak 135 milijuna eura, što je i sada rekordni transfer u zimskim prijelaznim rokovima uopće.

Barcelona je sada posudila Coutinha Aston Villi do kraja sezone s opcijom otkupa ugovora, a Brazilac se nada da će pod vodstvom Stevena Gerrarda, bivšeg suigrača iz zajedničkih dana u dresu Liverpoola, dostići barem dio negdašnje forme i doći u prigodu da s reprezentacijom Brazila nastupi na Svjetskom prvenstvu u Kataru krajem ove godine.

Četiri godine kasnije

Coutinho je na Villa Park stigao gotovo na isti datum kada je prije četiri godine potpisao za Barcelonu, no tada je plemeniti veznjak bio na vrhuncu karijere. Coutinho je na Anfield Roadu blistao pet sezona (2013-2018.) i bio je jedna od najboljih kupovina Redsa u posljednjih desetak godina. Brazilac se u tom razdoblju asistencijama, golovima i driblinzima profilirao u jednog od najboljih igrača engleske Premier lige, a nakon što ga je iz milanskog Intera Liverpool doveo za samo 13 milijuna eura, u konačnici su Redsi Brazilca prodali Barceloni za čak deset puta veću svotu.

image
NurPhoto via AFP

Nevjerojatna je bila svota koju je Liverpool pospremio u svoju blagajnu u kontekstu onoga što je Coutinho ostvario na Camp Nou, gdje nije ostavio praktički nikakav trag s obzirom na golema očekivanja. Samo 25 golova u 106 nastupa za Barcelonu sigurno nisu ono zbog čega je Brazilac ‘ispraznio’ blagajnu katalonskog kluba i samo je jedan od primjera zbog kojih se ovaj velikan našao u financijskim problemima kakvi svakako ne služe na čast klubovima kao što je Barcelona. No, odavno je poznato da onaj tko visoko leti kad-tad nisko padne, pa je tako bolno prizemljenje na svoj način doživjela i Barcelona, ali i Coutinho.

Ukoliko Aston Villa odluči otkupiti njegov ugovor morat će Barceloni isplatiti nešto više od 35 milijuna eura, što u konačnici već sada znači da će samo na Coutinhu Katalonci izgubiti više od 100 milijuna eura, ali trenutačna financijska stvarnost Barcelone je takva da su na Camp Nou sretni što se, za početak, ne moraju sljedećih pola godine brinuti o plaći svog skupog promašaja s obzirom da Coutinhova tjedna primanja Coutinha iznose oko 130 tisuća eura.

Kako će se snaći?

No, menadžer Aston Ville Steven Gerrard uvjeren je i prije Coutinhove premijere u dresu velikana iz Birminghama da je povukao sjajan potez. Gerrard svog nekadašnjeg suigrača pamti po blistavim izdanjima, ali kako medalja uvijek ima dvije strane nije slučajno Brazilcu toliko pala cijena i ne dolazi slučajno iz Barcelone u Aston Villu, jer koliko god u njegovim nogama i dalje bilo neupitnog nogometnog znanja Aston Villa ipak nije Liverpool.

image
NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/Pa Images/Profimedia

Pitanje je stoga kako će se brazilski veznjak snaći u prosječnoj momčad koja je miljama daleko od glamuroznog okruženja u Barceloni i Liverpoolu, gdje je bio ‘osuđen’ na borbu za trofeje i naslovne uloge.

Steven Gerrard se ipak nada da je pronašao novog “Jacka Grealisha” s kojim, za početak, neće imati nikakvih briga o očuvanju premierligaškog statusa s obzirom da je praktički jedina mogućnost da Aston Villa sljedeće sezone izađe na europsku scenu osvajanje FA kupa, u kojem će u ponedjeljak možda Coutinho debitirati u dresu Aston Ville na gostovanju kod Manchester Uniteda.

Inače, Philippe Coutinho je za Liverpool u 152 premierligaška nastupa postigao 41 pogodak uz 35 asistencija na kontu i za Stevena Gerrarda je Brazilac sjajan transfer, koji će pomoći njegovoj momčadi...

Nije moglo bolje

- Uopće se ne zamaram komentarima kako Coutinho nije onaj igrač koji je vrijedio toliko novca kada je odlazio u Barcelonu. Uostalom, i u dresu Barcelone je postizao golove i osvajao trofeje, a u Liverpoolu je pokazao da je svjetska klasa, što reći o nekome tko je za brazilsku reprezentaciju nastupio 63 puta. Coutinho je nogometna magija, sjajan nogometaš i jednostavno u ovom prijelaznom roku nismo mogli dobiti bolje pojačanje - istaknuo je menadžer Aston Ville Steven Gerrard.

Gerrardova karizma privlači igrače u Villu

Nije mali broj onih koji smatraju da će karizma koju ima Steven Gerrard itekako pomoći Aston Villi u dolasku novih zvučnih pojačanja i da će Coutinho i na Villa Parku ostaviti sličan trag kao i na Anfieldu.

- Ne želim po bilo čemu podcjenjivati menadžere koju su Aston Villu vodili posljednjih desetak godina, ali igrač poput Coutinha sigurno ne bi stigao u Birmingham da nije Stevena Gerrarda. Nemam nikakve sumnje da je ovo za Aston Villu sjajan transfer i očekujem da bude po učinku na travnjaku sličan onome kakav je svojevremeno bio dolazak Robinha u Manchester City - istaknuo je bivši igrač Građana Micah Richards.

Linker
18. svibanj 2024 07:00