Matej Divizna/Getty Images / Getty Images
TRI VELIKA DEBIJA

VIDEO LUDOG STARTA Mourinho dobio ovacije, Conte šokiran, Ancelotti primio 3 gola od petoligaša

Piše: Toni RončevićObjavljeno: 17. srpanj 2016. 14:27

Trojica velikih trenera u subotu su upisala debije na klupama europskih nogometnih velikana - Jose Mourinho (Manchester United), Carlo Ancelotti (Bayern) i Antonio Conte (Chelsea). Naravno da su rezultati bili u drugom planu, budući da su sva trojica na početku svojih putova i u hodu još uvijek ‘grade’ svoje momčadi, ali krenulo je...

Jose Mourinho je svoju ‘revoluciju’ u Manchester Unitedu započeo dovođenjem tri pojačanja za koje je već potrošio 80 milijuna eura - Zlatana Ibrahimovića (stigao iz PSG-a bez odštete), Henriha Mhitarjana (stigao iz Borussije Dortmund za 42 milijuna eura) i Erica Baillyja (stigao iz Villarreala za 38 milijuna eura). Jučer kod Wigana (pobjeda Crvenih vragova 2:0, strijelci Keane u 49. i Pereira u 58. minuti) nastupili su Mhitarjan i Bailly, dok je Ibrahimović još na odmoru nakon Europskog prvenstva (posljednji put viđen je u Los Angelesu na večeri s Pogbom, vjerojatnim novim pojačanjem Uniteda).

Velika promjena

Za Crvene vragove nisu nastupili niti engleski reprezentativci Wayne Rooney, Marcus Rashford i Chris Smalling, kao niti španjolski David de Gea, ali se nakon 10 mjeseci pauze zbog ozljede vratio lijevi bočni Luke Shaw.

Najveća promjena što se tiče prošle sezone bilo je ponašanje trenera. Naime, za razliku od najčešće mirnog Van Gaala, koji je većinu vremena provodio na klupi, Mourinho je bio u svom uobičajenom ‘filmu’ - cijelo vrijeme bio je na nogama, dovikivao savjete svojim igračima, raspravljao s četvrtim sucem, živčanio zbog propuštenih prigoda... Jedan od Portugalčevih zadataka je obnoviti odnos momčadi s navijačima, i čini se da je u tome već počeo ostvarivati uspjeh, budući da su pristalice Crvenih vragova (na tribinama stadiona u Wiganu bilo ih je oko 7.000) u jednom trenutku skandirali njegovo prezime.

- Jako sam sretan. Rezultat, jasno, nije najvažnija stvar, ali je uvijek važna. Sretan sam zbog stvari koje smo radili na treningu. Treba nam vremena, no vidio sam neke drukčije stvari. Počeli smo razmišljati o nogometu na način na koji ja to činim i to me zadovoljava. Najbolje od svega je što je toliko navijača dalo svoju podršku momčadi i to je fantastično. Nikad nisam vidio tako nešto - kazao je Mourinho.

Conte nokautiran

Carlo Ancelotti je također upisao pobjedu u debiju, 4:3 kod niželigaša Lippstadta (golovi Robbena, Lahma i Greena te autogol Joswiga). Na njegov dolazak u München ne gleda se kao na ‘revoluciju’ poput one u Manchester Unitedu. Talijan nasljeđuje Josepa Guardiolu s ciljem osvajanja Lige prvaka (domaći trofeji se podrazumijevaju). Bayern je, inače, vodio sa 4:0, završilo je 4:3...

- Prvo poluvrijeme bilo je dobro, a u drugom više nisam htio riskirati s igračima - rekao je Ancelotti, koji je utakmicu započeo s Robbenom i Riberyjem u sastavu, a u početnih 11 našao se i 18-godišnji ofenzivni veznjak hrvatskog podrijetla Fabian Benko, član druge Bayernove momčadi. Poslije je ušao još jedan mladi igrač hrvatskog podrijetla, napadač Mario Crnički (18), koji je u 36. minuti zamijenio Robbena.

U sjajnoj atmosferi stadiona u Beču, Antonio Conte upisao je startni poraz. Nedostajalo je Talijanu mnogo igrača, ali imao je vrlo respektabilnu momčad na raspolaganju. Rapid to nije smetalo, austrijska momčad slavila je protiv Chelseaja sa 2:0.

Joelinton je pogodio u 8. a Tomi Correa u 84. Na klupi gostiju bio je i Matej Delač, a pokraj nje Conte u svom stilu. Energičan i glasan, no Londončanima nije pomoglo...

Linker
17. svibanj 2024 05:49