TOM DUBRAVEC Cropix
VELIKI IZAZOV

Mogu li Kova i Gvardiol izbjeći ‘patnju‘ kod Guardiole? Mnogi nisu uspjeli: ‘Sva pojačanja govore isto‘

I najplaćeniji Englez svih vremena imao je poteškoća u prvoj sezoni, ali ima i svijetlih primjera
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 06:52

Joško Gvardiol (21) trebao bi danas debitirati za Manchester City, koji u 1. kolu Premier lige gostuje kod Burnleyja (21.00). Naravno da će mladi hrvatski stoper biti pod posebnim povećalom, tako mora biti kad te klub plati više od 90 milijuna eura. Zanimljivo, presjek prve sezone igrača koji su kao velika pojačanja dolazili u City vrlo je indikativan. Jako puno njih nije se isprva moglo snaći u provođenju trenerskih ideja genijalca Pepa Guardiole. Pep ipak ima puno drugačije zahtjeve od velike većine trenera u svijetu.

Dramatična prilagodba

Bit će stoga jako zanimljivo vidjeti kako će se Gvardiol uklopiti u City i hoće li već prve sezone biti na visokoj razini i statusa i minutaže. Sve što pišemo za Gvardiola dakako da vrijedi i za Matea Kovačića, koji je solidno odradio debi za City, ali i kod njega tek treba vidjeti što će donijeti sezona.

image

Joško Gvardiol protiv Man. Cityja u dresu RB Leipziga

ODD ANDERSEN/AFP/PROFIMEDIA Odd Andersen/afp/profimedia

Kalvin Phillips (27) stigao je prošlog ljeta u City iz Astone Ville u transferu teškom 49 milijuna eura. Phillips je stigao kao dokazani igrač, engleski reprezentativac, ali sve mu to nije pomoglo da se tako brzo adaptira na zahtjeve trenera Guardiole.

”Razgovarao sam s dosta igrača u svlačionici o njihovoj prvoj sezoni u Cityju. Rekli su mi potpuno iste stvari, kako je u pravilu potrebno najmanje 12 mjeseci da igrač stvarno shvati što Guardiola želi da radite i kako da igrate”, ispričao je Phillips.

Guardiola mu je u prvoj sezoni podario ukupno 290 minuta u Premier ligi i 39 u ligi prvaka. Ili u zbroju puno manje od ukupno četiri utakmice. Poražavajuće za svakog igrača, a posebno engleskog reprezentativca plaćenog 49 milijuna.

”Znao sam da me čeka prilagodba, samo nisam znao kakva. Razgovarao sam s Jackom Grealishom, jer sam s njim prijatelj dugo vremena. Razgovarao sam s njim i prošle godine kada se on borio da uđe u momčad. Tako sam iz prve ruke doznao kako je prva sezona u Cityju uvijek teška.”

Popis sjajnih igrača koji su morali proći barem jednu sezonu prilagodbe i puno sjedenja na klupi kako bi pokazali svoju najbolju razinu u Manchester Cityju iznimno je velik. Kalvin Phillips se samo pridružio Jacku Grealishu, Bernardu Silvi, Riyadu Mahrezu, Rodriju, Joau Cancelu, Nathanu Akeu... Svi su oni s godinama postali glavni igrači Cityja, ali prva im je sezone bila iznimno teška.

image

Mateo Kovačić

MI NEWS Nurphoto Via Afp

Naravno, nije uvijek slučaj da igrači “pate” u prvoj sezoni kod Guardiole. Prošle je sezone Erling Haaland pokazao da neki igrači mogu odmah uzeti glavne uloge, a slično su učinili Julian Alvarez i Manuel Akanji, premda je Alvarez u pravilu bio rezerva, samo što je i došao kao zamjena za Haalanda. Ruben Dias je također igrao odlično čim je stigao 2020., kao i Aymeric Laporte i Kyle Walker prije njega. Dakako da se očekuje kako će Haaland, Alvarez i Akanji biti još bolji s vremenom, kao što su to bili Dias, Laporte i Walker.

Kao da ništa nisam znao

Vidjet ćemo kako će na tako veliki izazov odgovoriti Joško Gvardiol, premda su mnogi od nas spremni potpisati gdje god treba da će Joško odmah “zagospodariti” obranom, jer je toliko dobar. Joško je pak svjestan što ga čeka u Cityju.

”Bit će nevjerojatno zanimljivo raditi s Pepom Guardiolom. Znam da još nisam gotov igrač i siguran sam da će moja igra napredovati pod vodstvom najboljeg trenera na svijetu.”

A što o toj temi kaže Guardiola?

”Uvijek vjerujem da će igrači uspjeti kad vidim da oni vjeruju u sebe. Na primjer, Bernardo Silva je igrao u drugoj sezoni bolje nego u prvoj samo zato što sam mu dao puno više minuta. Bernardo je odmah imao osjećaj da se može prilagoditi. Međutim, postoje i drugačiji igrači - Grealish je to javno priznao - koji se malo bore sa svojom vjerom: “Jesam li ja igrač za Man City? Mogu li igrati ovdje?” Važno je da igrač sebi kaže: “Naravno da sam dovoljno dobar da igram ovdje, naravno da imam sposobnosti.” A jasno je da neki igrači trebaju malo više vremena nego drugi.”

Nekim igračima nije samopouzdanje bilo problem, nego i taktički zahtjevi. Ilkay Gündogan je nedavno priznao da se, kada je počeo raditi s Guardiolom, osjećao kao da prethodno nije znao ništa o nogometu. To je nešto s čime se slaže i John Stones: “Otvorio mi je oči za toliko stvari.”

image

Mateo Kovačić

DIA Kenjiro Matsuo/aflo/profimedia

I Kalvin Phillips je rekao nešto na tu temu.

”Jedna od glavnih stvari je koliko sam počeo bolje razumijevati igru ​​u posljednjih 12 mjeseci, više nego što sam ikad mislio da je moguće. Nisam mislio da je moguće toliko bolje razumjeti igru. Način na koji Pep radi je genijalan i ukratko - on želi savršenstvo.”

Potpuno drugačije pripreme

I Mateo Kovačić je u kratkom vremenu pod Guardiolom spoznao dosta razlika u odnosu na zahtjeve koje je imao kroz karijeru.
”Nisu to bile pripreme na kakve sam navikao. Obično se radi više o trčanju i pokušaju da se postigne dobra kondicija. U Cityju je sve s loptom, te osjećam kako sam spremniji s loptom, samouvjeren s njom. Svaki trening je s loptom, što je za igrača zadovoljstvo - vidite da je kvaliteta jako visoka.”

Hrvat također rekao kako se “trenutačno osjeća kao da igra na dvije pozicije”, budući da je igrao i u ulozi glavnog veznog, ali i u ulozi isturenog veznog.

image

Poznati odvjetnik Davor Radić i Joško Gvardiol prilikom potpisa povijesnog ugovora u Manchesteru

MANCHESTER CITY

”Trener želi da idem više naprijed i da se više uključim u napade. To je dobro za mene. Došao sam se poboljšati i to je dio moje igre koji svakako mogu poboljšati. Mislim da mogu igrati na obje pozicije. Zadnjih godina u Chelseaju bio sam više povučeni vezni, ali spreman sam učiti i isprobati bilo koju poziciju."

Kovačić i Gvardiol za jedno ne trebaju brinuti - pod Pepom svi postaju bolji igrači. Uvjereni smo da će njihov proces prilagodbe biti jako kratak, ali ako bude i nešto duži, neće se ništa drastično dogoditi. Guardiola će već pronaći način da dobije od njih ono što želi. Da dobije još bolje igrače...

Linker
24. svibanj 2024 16:41