Reuters / Darren Staples / REUTERS
DINASTIJA SCHMEICHEL

NJEGOV OTAC JE OSVOJIO EUROPSKO PRVENSTVO, LIGU PRVAKA I PET NASLOVA PRVAKA ENGLESKE Sin je potvrdio klasu, ali tatine rekorde nikada neće dostići

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 16. ožujak 2017. 23:43

Peter Schmeichel bio je jedan od najboljih svjetskih vratara u 90-im godinama prošlog stoljeća. S Danskom je 1992. godine iznenađujuće osvojio Europsko prvenstvo, a s Manchester Unitedom je osvojio pet naslova u Premier ligi te Ligu prvaka 1999. godine, i još niz drugih trofeja. Njegov sin Kasper također je postao vratar, no dugo je vremena proveo u sjeni slavnog oca.

Sve do prošle godine, kad je s Leicesterom senzacionalno osvojio naslov engleskog prvaka. Branio je u svih 38 utakmica, u većini njih bio je odličan te je primio ukupno 36 pogodaka. Peter i Kasper Schmeichel postali su tako tek drugi otac i sin s premierligaškim naslovom, prije njih to su uspjeli ostvariti Ian Wright (Arsenal, 1998.) i Shaun Wrigbht-Phillips (Chelsea, 2006.). Naravno, Kaspera će se uvijek uspoređivati s ocem, čija dostignuća gotovo sigurno neće nadmašiti. Međutim, mlađi je Schmeichel u svojoj 30. godini potvrdio visoku kvalitetu, kako na zahtjevnim razinama engleskog prvenstva, tako i u jakoj konkurenciji Lige prvaka.

Ozljeda nije prepreka

U elitnom europskom natjecanju je već u svojoj debitantskoj sezoni postavio dva rekorda. U skupini je u prve četiri utakmice bio bez primljenog pogotka, a posebno je zanimljivo da je na gostovanju kod FC Kopenhagena još u prvom poluvremenu slomio ruku, no to ga nije spriječilo da u igri ostane do kraja, i da u posljednjoj minuti upravo s tom rukom fantastično obrani zicer domaćem napadaču.

Drugi rekord ostvario je Schmeichel u osmini finala, kad je u obje utakmice s favoriziranom Sevillom obranio po jedan jedanaesterac. U prvom susretu u Andaluziji nesretni izvođač bio je Correa, a u uzvratu na Leicesterovom King Power stadionu danski je vratar zaustavio slab udarac N’Zonzija. Tako je čuvar mreže Lisica postao prvi u povijesti Lige prvaka koji je obranio kaznene udarce u oba susreta jedne faze u eliminacijskom dijelu natjecanja.

Schmeichel
Reuters / Andrew Couldridge / REUTERS

Prolaz Leicestera u četvrtfinale LP veliko je iznenađenje, malotko je očekivao da će se trostruki osvajač Europske lige i kandidat za prvaka Španjolske oprostiti već u osmini finala, pogotovo nakon pobjede od 2:1 u prvom susretu. Tko zna što bi bilo da je Sevilla uspjela izboriti produžetke, no sjajni Schmeichel pokvario je snove Sampaolijevoj momčadi.

- Ovo je za naš klub nevjerojatan uspjeh. Ponosan sam na dečke, na sve nas. Sjajan je osjećaj kad pomogneš momčadi u takvom dosegu. Imali smo samopouzdanje, izašli smo na teren i igrali kao prošle sezone. Bila je to fantastična večer - pričao je Kasper Schmeichel nakon utakmice u kojoj ga je iz lože bodrio i otac Peter.

Škola Man. Cityja

Netko će možda reći kako mu je očevo prezime u karijeri bilo velik uteg, no odrastanje uz slavnog tatu imalo je i svoje prednosti.

- Bio sam nevjerojatno sretan što sam kao mali s tatom odlazio na treninge i svakog dana gledao najbolje igrače iz njegove generacije. Gledao sam kako su moj otac, Scholes, Giggs, Beckham i Cantona naporno radili, koliko su puno morali ulagati da bi stigli do vrha. Njihova je radna etika razlog zašto su bili najbolji. Uz njih sam naučio da na tom putu ne postoje prečice - prisjetio je Kasper svojih mladih dana.

Zanimljivo, on je prošao nogometnu školu Manchester Cityja zajedno s Joeom Hartom, a kad je 2005. godine potpisao profesionalni ugovor, Građani su ga slali na posudbe u Darlington, Bury, Falkirk, Cardiff i Coventry. Status prvog vratara stekao je nakon prijelaza u Notts County 2009. godine (s kojim je osvojio prvo mjesto u Trećoj ligi), potom je proveo sezonu u Leedsu. Zanimljivo je da su ga iz Leedsa prodali suprotno njegovoj želji, tadašnji menadžer Simon Grayson tražio je kvalitetnije rješenje na vratarskoj poziciji.

Od 2011. je u Leicesteru, dok od 2013. brani i za Dansku. Dugo se Schmeichel junior tražio, no napokon je pronašao svoje mjesto pod suncem među Lisicama.

Linker
23. travanj 2024 03:58