Erik ten Hag

 OLI SCARFF Afp
VELIKA OČEKIVANJA

Ten Hag gubi ovlasti u Unitedu? Navijači širokih ruku dočekali spasitelja, spremaju se promjene

Novi sportski direktor smanjit će treneru mogućnost odlučivanja po pitanju igračkog kadra
Piše: Kazimir GuberinaObjavljeno: 27. prosinac 2023. 19:49

Britanski milijarder Jim Ratcliffe postao je vlasnik 25 posto dionica Manchester Uniteda u vrijednosti od 1,25 milijardi funti. Kao dio sporazuma Ratcliffeova tvrtka INEOS grupa će preuzeti kontrolu nad nogometnim operacijama vezanim uz Manchester United.

Tako je nakon više od godinu dana okončana svojevrsna trakavica s obzirom na to da je Ratcliffe u spomenutom razdoblju razmatrao razne mogućnosti udjela u vlasničkoj strukturi svog najdražeg kluba, te se u konačnici zadovoljio s udjelom od 25 posto, koji možda na prvu ne djeluje kao presudan faktor, ali novi manjinski vlasnik Manchester Uniteda mogao bi puno toga odlučivati, pogotovo u kontekstu igračkog kadra i menadžera Erika ten Haga. Podosta engleskih medija najavljuje da bi promjena vlasničke strukture trebala donijeti i promjenu ovlasti oko kreiranja igračkog kadra, a samim ti i smanjenje Ten Hagova utjecaja na taj segment.

Težak 23 milijarde dolara

Od navijača Manchester Uniteda omražena američka obitelj Glazer postala je vlasnik Manchester Uniteda prije 18 godina u poslu vrijednom oko 800 milijuna funti. Iako je za vrijeme legendarnog menadžera Alexa Fergusona netrpeljivost prema Glazerima zbog brojnih osvojenih trofeja padala u drugi plan, kada je Ferguson otišao u menadžersku mirovinu Glazeri su postali prva meta navijača Crvenih vragova s obzirom na to da Amerikance, to nije tajna, u konačnici najviše zanima profit, a ne važnost navijača u uspjesima Manchester Uniteda, koji su na zelenom travnjaku sve manji i manji.

Jim Ratcliffe, 71-godišnji britanski poslovni čovjek i milijarder (prema posljednjim podacima njegova se imovina procjenjuje na oko 23 milijarde dolara), veliki je navijač Manchester Uniteda i od pristalica velikana s Old Trafforda nakon ulaska u klub ima plebiscitarnu podršku. Nije malo broj onih koji Ratcliffea vide doslovno kao spasitelja koji će Manchester United ponovo pretvoriti u “ozbiljan klub”.

image

Jim Ratcliffe

Valery Hache/AFP/Profimedia

“Ako nas Ratcliffe ne spasi, nema nam spasa”, samo je jedna od poruka navijača Manchester Uniteda na društvenim mrežama nakon što je ovaj posao i službeno objavljen.

Ratcliffe je, inače, bio glavni konkurent šeiku Jassimu u utrci za većinskog vlasnika Manchester Uniteda. Dugo je spomenuti šeik figurirao kao prvi favorit, ali nakon što se katarska družina povukla iz utrke Ratcliffe je ostao praktički jedini kandidat, ali na kraju nije mogao kupiti više od 25 posto klupskih dionica, iako je još prije četiri godine pokušao ući u vlasničku strukturu Manchester Uniteda, što je tada podržavao i Ferguson.

Novi sportski direktor

Sada kada je Ratcliffe napokon u “sedlu” i kada su Glazeri dobili partnera u vlasničkoj strukturi kluba Old Trafforda koji im očito odgovara, slijedi drugi dio priče, koji je možda i presudan u nastojanjima da se Manchester United vrati na ono što je u nogometnom svijetu bio prije odlaska Alexa Fergusona u mirovinu.

Ratcliffe će prema dogovoru osigurati sa svojom kompanijom 300 milijuna funti za buduća ulaganja na Old Traffordu, a jedan od glavnih zadataka bit će mu i imenovanje sportskog direktora. U igri je, prema otočkim medijima, nekoliko kandidata, a tko god postao vlasnik spomenute prestižne funkcije na Old Traffordu, postat će netko tko će Ten Hagu smanjiti mogućnost odlučivanja po pitanju igračkog kadra.

image
OLI SCARFF Afp

Uostalom, nije slučajno da mediji iz Manchestera, koji najviše prate događaje na Old Traffordu, na određeni način likuju i nadaju se da je okončano razdoblje u kojem nizozemski trener odlučuje o svemu kada je igrački kadar Uniteda u pitanju. Ispune mu se gotovo sve želje, potroši 400 milijuna funti na nove igrače, a pomaka prema naprijed nema, ili ga ima u izrazito malim količinama za trofejne standarde Manchester Uniteda, uz najslabiji učinak na travnjaku još od 1930 godine.

Za sada je pozicija Erika Ten Haga sigurna, ali Ratcliffe je taj koji je, kada je u pitanju Manchester Uniteda, barem na papiru najveći pobjednik. Hoće li to biti i nakon dužeg vremena provedenog u klubu pokazat će jedino vrijeme, koje je svima, pa i spomenutom dvojcu s Old Trafforda, najbolji sudac.

Linker
27. travanj 2024 15:47