IAN KINGTON AFP
SVE ĆE SE ZNATI 25. SVIBNJA

UEFA IMA DVA TJEDNA ZA NAJVEĆU NOGOMETNU ODLUKU GODINE, ŠEST ENGLESKIH KLUBOVA SPREMAJU ULTIMATUM Projekt Restart postaje Projekt Sabotaža?

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 12. svibanj 2020. 14:35

Britanska vlada upalila je u ponedjeljak zeleno svjetlo vrhunskim sportašima da se od 1. lipnja vrate natjecanjima, pod uvjetom da se pridržavaju strogih higijenskih protokola i da preostale utakmice sezone odigraju pred praznim tribinama.

Dobra vijest za Premiership, najatraktivnija svjetska liga ipak bi mogla dobiti pobjednika na terenu, a međunarodna publika priliku da ponovno na ekranima u akciji vidi neke od najboljih svjetskih igrača, ali u paketu s dobrom odmah ide i loša vijest...

Premda je na videokonferenciji održanoj početkom svibnja svih 20 klubova potvrdilo spremnost da nastavi natjecanje, u međuvremenu su iza kulisa davljenici formirali oporbenu koaliciju i više ne umiru od želje da odigravanjem utakmica spuste zastor na sezonu. Malo po malo ambiciozni Projekt Restart mogao bi prerasti u Projekt Sabotaža, piše Independent.

Brighton, West Ham, Watford, Bournemouth, Aston Villa i Norwich - šest klubova na začelju tablice - pronašli su zajedničku platformu. Budući da su u uvjetima pandemije preostale utakmice prisiljeni igrati na neutralnim terenima, odlučili su pritisnuti vodstvo lige zahtjevom da ove godine nema ispadanja.

Pozivaju se na “zaštitu integriteta natjecanja”, u novim uvjetima ne mogu računati na prednost domaćeg terena, blagajna im ostaje prazna od utrška ulaznica, a onda još za kaznu moraju igrati u nepoznatim uvjetima itd. Rampu njihovim planovima spuštaju odredbe televizijskih ugovora koje ne ostavljaju ni najmanjeg prostora za ovakve kreativne kombinacije. Ako želi izbjeći financijski armagedon (gubitak 1 milijarde funta), liga mora poštivati pravilo o selidbi tri kluba u niži razred. Šestorica ugroženih sada pomalo ucjenjuju onih 14 ispred sebe, žele jamstva da neće završiti u bankrotu jednom kada ispadnu iz elitnog razreda. Pritom za saveznike imaju grupu zvijezda predvođenih Kunom Agüerom, prestrašenih da bi povratkom na teren mogli ugroziti zdravlje i pokupiti virus.

Iako smo tijekom pandemije naučili da su sljedeća dva tjedna ključna, Premiership sada na raspolaganju ima samo jedan, ovaj ključni tjedan. Do ponedjeljka će veliki morati smekšati otpor malih i utvrditi kada nastavljaju prvenstvo.

Uefa je obilježila 25. svibnja kao rok za odluku ‘igrati ili poništiti sezonu’, a vodstvo lige je u prvim nacrtima planiralo oživjeti natjecanje 12. lipnja.

Linker
13. svibanj 2024 22:52