BRADLEY COLLYER/PA IMAGES/PROFIMEDIA Bradley Collyer/pa Images/profimedia
POJAČANJE KOJE SU TRAŽILI

United je pronašao svojeg ‘Luku Modrića‘,18-godišnji klinac je svijetlo u tami: ‘Generacijski talent‘

Mladi Mainoo nametnuo se kao standardni član prve postane Uniteda
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 02. veljača 2024. 13:28

Sjećate se transfer sage Manchester Uniteda i veznjaka Barcelone Frenkieja de Jonga? Tada novopridošli trener Crvenih vragova Erik ten Hag žarko je želio novog veznjaka, svojeg "Luku Modrića" koji će diktirati tempom utakmice, i svojim kalkuliranim i mirnim dodavanjima biti "srce" novog Manchester Uniteda.

Unitedova uprava tada je još jednom podbacila u svojim namjerama, a osim toga nisu imali ni spremnu alternativu za Nizozemca, pa je tako po hitnom postupku u klub stigao Casemiro, igrač skroz drukčijeg profila, pravi "razarač" koji voli operirati ispred zadnje linije.

I točno se vidjelo u Unitedovoj igri kako im nedostaje upravo taj "Modrić" koji će spojiti obranu i napad te povezati konce u momčadi. Bio je to privremeno Danac Christian Eriksen, ali njegova kontribucija ove sezone presječena je uzastopnim ozljedama, a osim toga vidi se da veznjak nije više u "cvijetu mladosti".

Međutim, čini se kako se Eriku ten Hagu ipak posrećilo. Velika kriza s ozljedama natjerala je Nizozemca da posegne u Unitedovu akademiju, iz koje se "rodio" 18-godišnji klinac Kobbie Mainoo. Imao je Ten Hag navodno velike planove za njega, ali mladi Englez se ozlijedio u međuvremenu, i na teren vratio tek krajem listopada. Ozljede Casemira, Eriksena i Mounta gurnule su mladog Mainooa u prvi plan, te se sada nametnuo kao član standardne jedanaestorke čak i kada se većina ozlijeđenih vratila u sastav.

Mainoo je upravo ono što je nedostajalo toj momčadi. Dječak koji igra kao da mu je tridesetak godina, da su iza njega godine iskustva na najvišem nivou. Posjeduje tu mirnoću, izrazitu tehničku sposobnost, pozicioniranje, kao i odlične fizičke karakteristike, tj. sve potrebno za "all-around" igrača koji posjeduje vrhunsku kvalitetu u svim poljima za jednog veznog igrača. Moglo bi se reći da je United pronašao svojeg veznjaka od 100 milijuna eura, kada već nije mogao pogoditi na tržištu i dovesti igrača tolike kvalitete.

Mainoo se posebno proslavio u posljednjoj utakmici Uniteda, kada je bio junak momčadi zbog pogotka u 98. minuti kojim je osigurao tri boda. Ludu utakmicu odigrali su United i Wolvesi, već dobivenu utakmicu Crveni vragovi uspjeli su prosuti dok mladi Mainoo nije stigao u spas i zabio za 4:3. Sjajno se oslobodio trojice okolnih igrača Wolvesa, okrenuo i neobranjivo zabio u drugi kut za pobjedu.

image

Kobbie Mainoo

ANDREW YATES/IMAGO SPORTFOTODIENST/PROFIMEDIA Andrew Yates/imago Sportfotodienst/profimedia

- Postiže nevjerojatan napredak. Ima sjajne sposobnosti i moderan je vezni igrač. Može se braniti i napadati, ali također ima fizičku sposobnost da radi u oba smjera. Također je staložen - rekao je Ten Hag nakon utakmice.

Nadovezao se i Rasmus Højlund.

- Kad sam tek stigao u klub svi su momci pričali o njemu, govoreći da je generacijski talent. Mislio sam da sam ja mlad, ali on napreduje s 18 godina - rekao je Danac.

Druga je to utakmica za redom u kojoj je Mainoo zabio, a ovo mu je bio prvijenac u Premier ligi. Pred njim je sigurno svijetla budućnost u veznom redu Manchestera, a ostaje vidjeti hoće li Sir Jim Ratcliffe s novom sportskom politikom u klubu uspjeti iskoristiti njegov potencijal i izgraditi momčad oko njega dostojnu za povratak na najveće staze...

Linker
29. travanj 2024 19:18