CROPIX
TKO JE VEĆI TRENER?

PRESUDA IZ SLOVENIJE UOČI VELIKOG HRVATSKOG DERBIJA Rijekin Matjaž Kek je daleko bolji trener od Hajdukovog Marijana Pušnika!

Slovenija će danas s velikim zanimanjem pratiti derbi između Rijeke i Hajduka. Naravno, najviše zbog Matjaža Keka i Marijana Pušnika, dvojice slovenskih trenera koji uspješno vode dva hrvatska kluba.
Piše: Robert BalantičObjavljeno: 05. studeni 2016. 13:12

Tko će imati više navijača, teško je reći. Mariborčani će sigurno biti za svoju legendu Keka, Ljubljančani će možda više drukati za Pušnika, premda je Kekova trenerska karizma daleko veća nego Pušnikova. I to današnji derbi neće promijeniti kako god završio...

TKO JE VEĆI TRENER Kek je daleko ispred Pušnika

Matjaž Kek ima daleko bolju karijeru. Vrhunac karijere bio mu je odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku 2010. godine. Cijela Slovenija bila je čvrsto iza njega, sigurna da je pravi izbor na klupi i da će znati momčad pripremiti tako da će ona dati sve što može u tom trenutku. Kek je s Mariborom osvojio tri naslova prvaka, u klubu ili u gradu teško ćete pronaći čovjeka koji reći nešto loše o Keku.

Pušnik nije bio izbornik, nema ni jedan trofej u Karijeri, Maribor i Olimpiju vodio je dosta kratko. U Mariboru ga je smijenio Zahovič kada je preuzeo klub u svoje ruke, jer mu Pušnik nije bio dobar izbor za trenera. Iz Olimpije je morao otići nakon sukoba sa sportskim direktorom Rankom Stojićem. Inače, najbliže trofeju bio je kao trener Celja, ali tada mu se u finalnoj utakmici s Olimpijom ispriječio Robert Prosinečki, koji je postigao odlučujući pogodak.

Vedran Karuza / Novi List / CROPIX / CROPIX

TRENERSKI NAČIN RADA Kek je sustavan, Pušnik sve radi na energiju i euforiju

Hrvatska je Keka već jako dobro upoznala kroz njegov rad u Rijeci. Mislim da će se svi složiti kako je Kek uvijek isti. Staložen, bez euforije ili depresije, s pažljivo biranim rečenicama kada nastupa u javnosti. Točno je takav i kao trener, njegov se rad bazira na sustavu koji mu je uvijek svetinja, na nogometnim zakonitostima, na redu i hijerarhiji u momčadi. Zato Rijeka već godinama igra svoj prepoznatljiv nogomet i kao posljedica toga došla je ova sezona u kojoj je napravljen dodatni iskorak na planu igre. To nije nimalo slučajno, jer Kek uvijek gradi, polako, ali gradi.

S druge strane Pušnik ikada nije bio trener kojeg je krasio tihi rad, sustavnost i strpljenje. On svoj put gradi isključivo na stvaranju euforije u svlačionici, na stvaranju energije koja nosi momčad na utakmicama. Pušnik tako i vodi utakmice, nema ni sekunde mira svih 90 minuta. Vjerojatno zato Kek bolje vodi utakmice, jer je staložen i dobro vidi što se događa, dok se Pušnik previše troši u tom temperamentnom vođenju utakmice.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

STVARANJE IGRE Kekov rukopis prepoznatljiv, Pušnikov nije

Rekao bih da je igra momčadi koje Pušnik vodi baš u skladu s njegovim temperamentom. On sve zasniva na tjelesnoj pripremljenosti, na presingu, na tome da svaki igrač daje sve od sebe. Budući da utakmica traje 90 minuta, a sezona i po deset mjeseci, logično je da njegove momčadi dosta osciliraju, jer nitko ne može stalno biti “prikopčan na 220 volti”. Rekao bih da je nekakva dinamika jedina prepoznatljivost njegovih momčadi. Nedavno je Branko Oblak za Pušnika rekao da uopće nije nogometni trener, da je on profesor tjelesnog. Valjda zato što Pušnik voli reći da se kuži i u košarku i u atletiku, da je na fakultetu završio sve te smjerove...

Zato je Kekov rukopis jako prepoznatljiv. U igri njegove momčadi točno se zna tko što mora raditi, nema iskakanja, nema velikih padova ni uspona. Na glasu je kao nešto oprezniji trener, hazarder svakako nije, jer hazarderstvo nije ni odlika ljudi koji se čvrsto drže sustava.

STVARANJE IGRAČA Mladom je igraču lakše napredovati kod Keka

Gledajući Pušnikov dosadašnji rad, pa i ovaj u Hajduku, pronaći ćete jako malo igrača koji su kod njega baš igrački napredovali. Kod njega se napredak najviše očituje po pitanju tjelesne pripremljenosti, ali tehnički i taktički nema pravih iskoraka. Pušnik sve igrače u pravilu jednako tretira, nema jasnu podjelu odgovornosti i zadaća, ne zamara se puno time da nekoga priprema za ulogu koju će mu dati za mjesec. Naravno da je u takvim okolnostima mladom igraču teško odrastati.

Matjaž Kek u svom sustavnom pristupu jako puno važe svakog igrača i ono što mu on u tom trenutku može dati na terenu. Zato kod Keka mlađi igrači moraju strpljivo čekati svoju šansu, on će ih dozirati, tražiti od njih pomake, a tek kad sve usvoje, mogu očekivati svoje mjesto u momčadi. Zato Rijeka ima dosta visok postotak igrača koji su došli i napredovali pod Kekovim vodstvom.

PSIHOLOŠKA STABILNOST Pušnik teže podnosi pritisak od Keka

Marijan Pušnik je trener koji voli euforiju, on mora imati glavnu riječ, teško se nosi s ljudima oko sebe koji imaju drugačiji stav. Zato je i puklo između njega i Stojića u Ljubljani. A kada dođe do frke, kada baš jako zagusti, onda se Pušnik zna izgubiti.

Kek će s druge strane i u takvim situacijama ostati miran, neće gubiti glavu, ili će barem to dobro sakriti od javnosti i okruženja u kojem radi.

Linker
13. svibanj 2024 15:18