REUTERS
PIŠE R. MATTEONI

BARCELONA MORA POBIJEDITI, A PROBLEMA KOLIKO TI SRCE HOĆE Evo što sve izazivu nesanicu katalonskom gigantu u osvit El Clasica

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 02. prosinac 2016. 20:24

Svakim trenutkom smo sve bliže velikom derbiju španjolskog, ako ne i svjetskog nogometa, koji bi mogao prelomiti cijelo prvenstvo. Barcelona lovi minus šest, a osim neočekivanog remija kod Real Sociedada, čini se da Katalonci imaju malo više problema.

FORMA I DISKONTINUITET

Jesen je opterećena diskontinuitetom forme, koja varira od sjajnih moćni partija do očajnih učinaka i teških posrtaja. Puno je igrača opterećeno fizičkim problemima, puno utakmica i interkontinentalnih putovanja proizvodi umor, a posljedične ozljede i odsustva nekog iz prvih 11 odmah stvara neravnotežu.

PROBLEMATIČAN IGRAČKI KADAR

Kad je prvih 11 zdravo i u formi, Barca može dobiti ama baš svakog. Kad netko izostane, ili nije raspoložen, pati igra. Puno je novca potrošeno kako bi alternative bile na razini, ali Luis Enrique pokazuje što o tome misli kada skupu akviziciju za beka otpiše i tamo postavlja mlađeg igrača, prije vezistu.

Football Soccer - Barcelona v Malaga - Spanish La Liga Santander - Camp Nou stadium, Barcelona, Spain - 19/11/16. Barcelona's Neymar reacts. REUTERS/Albert Gea - RTSSETF
REUTERS/Albert Gea

ZASIĆENOST IGRE

Izgubili su važne igrače, ali i dalje bi u Barci forsirali tiki-taku. Danas Barca uglavnom žuri, igra u širinu, manjak posjeda potencira defenzivne probleme i nenaviknutost trčanja za suparnikom. Učinak se temelji na nadahnuću talenta, a indolencija se najviše pokazuje u tzv.manjim utakmicama.

FAKTOR MESSI

Kad momčad ima dobru formu, Messi je oružje pred kojima suparnik nema obrane. Kad momčad nema formu, Messi ima moć da je spašava. No, kako vrijeme odmiče tereti karijere skraćuju ere u kojima može kompenzirati svoje i momčadske probleme. Više ne može sam biti garancija Barcine dominacije.

Lionel Messi
Reuters / Jason Cairnduff / REUTERS

ZAUZIMANJE POZICIJA

Iza kulisa Camp Noa u tijeku je zauzimanje pozicija za kandidature i ideje ‘novog projekta Barca’. Podosta važnih ljudi u Kataloniji smatra kako je vrijeme za novu ideju i eru, pogotovo što klupska donedavno hvaljena škola više ne proizvodi ‘fenomene’ i jenjava domaći štih.

Linker
23. travanj 2024 11:13