Joan Laporta

 JOSEP LAGO Afp
NOĆNA MORA KATALONACA

Barcelona pleše po rubu bankrota: Joan Laporta napucao dug do 3 milijarde eura?!

Barca je i nakon prodaje budućih prihoda od TV prava astronomski dužna
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 26. travanj 2024. 17:59

Plasmanom u četvrtfinale Lige prvaka Barcelona je zaradila 50 milijuna eura Uefina nagradnog novca, drugi značajan dio zagrabit će iz televizijskog "poola" te od prodaje suvenira i ulaznica, ali na kraju financijske godine svejedno će prijaviti rekordno visok dug, piše ESPN. Prema konzervativnim procjenama, kultni klub zaronio je ispod površine na dubinu od 2,7 milijardi eura, dok slobodniji ekonomisti vjeruju da je dug "blaugrane" dosegnuo već tri milijarde eura.

"Barcin menadžment tijekom povijesti bio je vrlo loš. U sezoni kada je prodao Neymara za rekordna 222 milijuna eura, klub je prijavio profit od 32 milijuna eura, što znači da je već bio opterećen čudovišno velikim dugom. U svakoj drugoj kompaniji profit od samo 30-ak milijuna eura, pored tako astronomskog prihoda, bio bi dovoljan razlog za trenutačni otkaz", objašnjava Jaume Roures, saveznik Joana Laporte u njegovoj predsjedničkoj kampanji prije tri godine. Roures je otkupio i u međuvremenu prodao 24,5 posto klupske medijske kuće Barca Studios, čije je buduće prihode Laporta na startu mandata prepustio investitorima, kako bi zatvarao naslijeđene dugove.

Zaduženja, zadauženja...

U svojoj prvoj punoj predsjedničkoj godini Laporta je Barceloni donio La Ligu, i činilo se da njegov kreditni plan funkcionira, ali nakon rezultatskog fijaska ove sezone, dugovi su ponovno u prvom planu. Barcelona će još izvjesno vrijeme obnavljati Camp Nou - s 99 tisuća mjesta najveću nogometnu arenu u Europi - ali usput mora servisirati troškove skupe momčadi, kako ne bi izgubila Real Madrid iz vida.

Na povratku u klub Laporta je povukao neke hazarderske poteze. Zadužio se kod Goldman Sachsa za 600 milijuna eura, kako bi razvukao otplatu duga na duže razdoblje. Onda je još izabrao "palancas", poslovnu praksu prodaje budućih prihoda, od čega je tijekom dvije godine uprihodovao 1,1 milijardu eura, ali je prevelik dio tog novca usmjerio u bildanje nove momčadi. Na transfere Roberta Lewandowskog, Raphinhe i Julesa Koundea potrošeno je barem 150 milijuna eura.

Teško se štedi

Prve dvije godine preživio je relativno bezbolno, na plaće prve momčadi trošio je do 600 milijuna eura godišnje, ali sada se približavaju rokovi kada bankari kucaju na vrata tražeći povrat novca uz visoke kamate. To u prijevodu znači da će predsjednik prvu momčad održavati s 200 milijuna eura godišnje, a to je iznos koji će s druge strane Realov predsjednik Florentino Perez isporučiti Kylianu Mbappéu samo za potpis i godišnje rate ugovora.

"Danas je situacija lošija nego 2021., jer unaprijed smo prodali dobar dio prihoda, sezona je bila rezultatski slaba, a financijske obveze kluba sve su veće i veće. Prije tri godine vjerovali smo da je klub izbjegao bankrot, ali kako sada stvari stoje, samo ga je odgodio", ocjenjuje Marc Ciria, poduzetnik koji već ističe kandidaturu za sljedeće predsjedničke izbore.

Linker
26. travanj 2024 18:00