Kylian Mbappe

 FRANCK FIFE Afp
PEGLAJU SE DETALJI

Bliži se kraj velike transfer sage: Kylian Mbappe već je postigao dogovor s Real Madridom

Čeka ga ugovor do ljeta 2030. godine, ali naravno da još ništa nije potpisano
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 17. veljača 2024. 16:07

Godine nagađanja, obrata, kontradikcija, lažnih i nešto vjerodostojnijih ekskluziva, neiscrpnih rasprava (samo)prozvanih nogometnih insajdera, banalnih analiza svake objave na društvenim mrežama u potrazi za "skrivenom porukom"... Da su bijeli iz Madrida kulturološki bliži bijelima iz Splita, najpopularniji izraz španjolske prijestolnice bez imalo sumnje proteklih bi godina glasio "Mbappe, es hora!" iliti Mbappe, ‘vrime‘ je.

Sada znamo da će sat otkucati na koncu sezone, na momente naporna saga stigla je svom kraju nakon što je Kylian Mbappe obavijestio vrhušku Paris Saint-Germaina da im se u lipnju putevi razilaze.

Bilo je to jasno kao dan otkad je francuski superstar ljetos obavijestio klub da neće produžiti ugovor. Ili, prevedeno s pozicije Nassera Al-Khelaifija, PSG na ponajboljem igraču svijeta u kojeg je - zbrojimo li transfer iz Monaca iz 2017. (180 milijuna eura) i sedam godina plaće - uložio preko 600 milijuna eura, od prodaje neće zaraditi ni centa. Vjerojatno je to najveći poraz u Al-Kheaifijevu nogometnom životu, ali i najlogičnija moguća odluka za 25-godišnjeg nogometaša. Na Parku prinčeva dosegao je maksimum, no i dalje mu izostaje najvažniji klupski (Liga prvaka) i individualni (Zlatna lopta) trofej, stoga je krajnje vrijeme za odlazak. Složit će se i Predrag Mijatović.

- Prvi put dosad Mbappe je službeno rekao da odlazi. Bila je to duga sapunica različitih scenarija, ali svi putevi vode na Santiago Bernabeu. Real mora učiniti sve kako bi ga doveo, ako se to ne dogodi, radi se o šteti za obje strane. No, Mbappe treba Real više nego obrnuto, jer stvari bi mu se uvelike mogle promijeniti po pitanju Zlatne lopte - prokomentirao je bivši centarfor Kraljevskog kluba.

Francuski novinari iskoristili su presicu Luisa Enriquea uoči ogleda PSG-a i Nantesa ne bi li saznali nešto više, ali Španjolac nije bio darežljiv...

- Nemam informacija koje bih vam mogao ponuditi. Možemo odmah završiti s tom temom. Dok ključne strane ne donesu odluku, ništa neću komentirati - poručio je trener momčadi s Parka prinčeva.

Ako pitate španjolske medije, Mbappe je već u madridskom Realu. Marca i AS euforično su mu poželjeli dobrodošlicu, a zatim u ozbiljnijem tonu naveli da su vijesti iz Pariza rezultirale velikim porastom optimizma u madridskom taboru. Navodno je Mbappe posljednja dva tjedna intenzivno pregovarao s predstavnicima Reala i postignut je usmeni dogovor, piše L‘Equipe. Čeka ga ugovor do ljeta 2030. godine, ali naravno da još ništa nije potpisano.

Prvo Perez i upravljačka družina moraju pronaći najbolju financijsku formulu, a pritom treba utvrditi četiri ključne točke. Prvo, plaću za igrača, koja će prema prognozama francuskih i španjolskih kroničara biti dvostruko, a po nekima i trostruko manja od pariških 72 milijuna eura po sezoni. Drugo, bonus za potpis, po istim izvorima vrijedan 50 ili nešto manje milijuna eura. Treće, ciljani bonusi u slučaju da osvoji Zlatnu loptu ili Zlatnu kopačku. Četvrta stavka ujedno je i najproblematičnija, a odnosi se na pravo na imidž. Naime, Realova politika podrazumijeva da veći postotak zarade od prava na imidž ide klubu umjesto igraču, dok predstavnici Mbappea oduvijek inzistiraju na obrnutom scenariju i pretpostavlja se da bi jedino ta točka ugovora mogla izazvati prijepore.

Nadalje, Real Madrid je uvjeren da nema konkurenciju. Scenarij koji je bio posve izgledan prije dvije godine i propao u posljednji trenutak ovog puta bi se trebao obistiniti, unatoč tomu što klubovi Saudijske Arabije pomno prate europska događanja. Al-Hilal zimus je ponudio basnoslovne iznose Mbappeu, no Francuz će gotovo sigurno ostati pusta želja pustinjaka. Spominju se i engleski velikani poput Manchester Uniteda, Liverpoola i Arsenala, ali menadžer Topnika Mikel Areta slaže se da je priča manje-više riješena i da se nitko izuzev Reala nema čemu nadati.

- Kada je igrač takvog kalibra dostupan, uvijek je potrebno održavati komunikaciju. Međutim, sve upućuje na to da Mbappe ide u samo jednom smjeru - poručio je Arteta na posljednjoj presici, a engleski novinari prisjetili su se da je Francuz bio na korak do Arsenala 2016. godine, ali i odbio sunarodnjaka Arsenea Wengera, budući da klub nije igrao u Ligi prvaka.

No, pored Al-Khelaifija i Mikela Artete, postoji još netko nezadovoljan raspletom situacije, a to su vlasnici televizijskih prava na utakmice Ligue 1. RMC Sport kontaktirao je tri neimenovane TV-postaje i otkrio da postoji bojazan da će odlazak Mbappea narušiti atraktivnost francuskog klupskog nogometa i rezultirati znatno manjim ponudama prenositelja sportskih događaja.

- Ove vijesti očigledno ne pomažu francuskoj ligi. Pitanje glasi, tko je sada zvijezda Ligue 1? Televizijske postaje imat će jako dobre argumente prilikom pregovora o financijskom izdatku za prijenos utakmica - kazao je neimenovani izvor, no dobra je vijest za Francuze da su dvije trećine TV-prava za sljedeće razdoblje već prodane, pa Ligue 1 neće ekspresno osjetiti toliko snažne gubitke po Mbappeovu preseljenju iz Pariza.

Drugi sugovornici RMC-a, pak, misle da će Ligue 1 proći neokrznuto jer "Mbappeov odlazak nije eksplozija i liga ne ovisi o jednoj zvijezdi", te da će gledatelje diljem svijeta privući Lyon, Marseille, Lille. Hoće, ali kao Mbappe? Teško za povjerovati... S druge strane, posve je lako povjerovati da ćemo Mbappea uskoro gledati u bijelom dresu i napokon okončati najiscrpniju transfer-sagu modernog nogometa.

Linker
25. travanj 2024 20:57