Luka Modrić i Carlo Ancelotti

 Jose Breton/nurphoto/shutterstoc/shutterstock Editorial/profimedia
KRAJ JEDNE ERE

Bliži se rastanak: Modrić plaća veliki ceh, već je bio izvan sebe, a Ancelotti je trebao biti iskreniji

Način na koji će se zatvoriti Modrićev opust rebao je biti pravedniji i elegantniji
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 31. siječanj 2024. 22:45

Po drugi puta unutar praktično pola sezone Luka Modrić doživio je da trener ne pošalje niti na zagrijavanje u dvije utakmice za redom. Obzirom da govorimo o jednom od najvećih imena raskošne povijesti velikana (i rezultata) Real Madrid, sasvim je logično da se španjolski mediji, a posebno analitičari bave “slučajem Modrić”. Osjetili smo to i po pozivima tamošnjih analitičara, koji nastoje iz hrvatskih izvora doznati nešto više, obzirom da je kapetan Vatrenih po običaju nedostupan medijima.

Nakon što je u Las Palmasu prošle subote bio vidljivo neraspoložen na klupi te promatrao kako se Real muči, a Carlo Ancelotti bira sve drugo veziste umjesto njega, prirodno je da su novinari pitali trenera što se to događa s Modrićem. Talijanski stručnjak, kojem očito jako teško pada ta situacija, možda je najviše toga kazao s 5-6 sekundi tišine prije nego je argumentirao svoje odluke. Ta pauza Ancelottija, koji je inače vrlo elokventan i opušten s novinarima, potvrda je nemira kojeg osjećaj na svako pitanje o Modriću...

- Kad nisam siguran da ću ga uvrstiti u igru onda ga ne želim slati niti na zagrijavanje. Nema to smisla, jer znamo tko je Modrić. Upravo zato što ga poštujem ne dovodim ga u poziciju da se zagrijava a onda ne uđe.

Ljutnje i reakcije

Načelno je Ancelottijeva teza u kontekstu statusa jednog veterana najvećih pobjedničkih bitki, odraz respekta. No, stvari treba čitati između redova te onda lakše prepoznati što se iza tih postupaka trenera zapravo događa. Naime, Ancelotti nije dao ni minute Modriću protiv Almerije (posljednje plasirana momčad) na Bernabeu, a onda niti na gostovanju u Las Palmasu. U obje utakmice Real je imao velikih problema u igri, i iako je pobijedio (s Almerijom uz asistenciju VAR-a i more polemika, s Las Palmasom nakon slabosti pogotovo u veznoj liniji), najviše kritika dobili su izbori u sredini terena.

image

Luka Modrić i Carlo Ancelotti

Cordon Press/ddp Usa/profimedia

Znakovito je da je Ancelotti opet pokazao kako na svaku ljutu reakciju nezadovoljnih igrača reagira tako da im odmah dade više prostora u idućim utakmicama. Dani Ceballos je dao do znanja da se ne može vratiti u formu nakon fizičkih problema koje je imao, ako mu trener ne da igrati. I dobio je prednost upravo u prošle dvije utakmice, a učinak mu je takav da mu čak i poslovično skloni španjolski novinari, ističu slabu igru.

Arda Guler je veliki talent koji je ljetos stigao u Real, ali je ušao u kontinuitet ozljeda i krivih liječničkih pristupa, pa se još uvijek nije ni približno nametnuo za igru. Kada ga Ancelotti protiv Almerije nije poslao na teren nakon dugog zagrijavanja, vraćajući se na klupu Turčin je demonstrativno bacio “markirku” ispred klupe. Dakako da su madridski mediji to registrirali i pojačali odjek u medijima temom “veliko nezadovoljstvo mladog Turčina”... Guler je protiv Las Palmasa dobio nešto više od desetak minuta! Iako Aurelien Tchouameni dobiva puno prostora otkako se oporavio od ozljede, emitirao je više, doduše drugačijih, nezadovoljstva u eteru. Francuz je prvo teško prihvatio da mora igrati na stoperu, obzirom da teže ozljede Militaa, Alabe i ne baš dojmljive partije Nacha. Ancelotti je požurio u medijima gasiti vatru tezom da je on optimalna šestica i da će to biti njegov osnovni status u Realu, “a tu i tamo kad zatreba biti će i stoper”.

image

Luka Modrić i Carlo Ancelotti

Agencialof/actionplus/profimedia

Protiv Las Palmasa ušao je umjesto Camavinge u finišu utakmice i onda u 84.minuti donio je vodstvo i pobjedu skok šutom glavom nakon kornera Kroosa. Tchouameni je opet medijski reagirao i kazao da mu smetaju kritike koje dobiva od španjolskih novinara. Oni su ga prozvali dok je igrao na šestici neke prošle utakmice da “presporo razmišlja, previše drži loptu i usporava igru”. Tu se već pokazao osjetljivim na kritike, a pogotovo kada su ga kroničali još žešće prozvali za indolentnost protiv Atletico Madrida. Tada je, kod gola za 3:2 u produžetku Kupa, ležerno trčao u obranu, propustivši duplirati Vinicijusa koji je pokušavao zaustaviti Griezmanna... Neuobičajene su te javne ljutnje igrača na kritike svih kroničara, ali Tchouameni ima svoj stil. On jasno daje i treneru do znanja da neće baš trpjeti drugi plan...

Viša razina nezadovoljstva

Kad sve navedene situacije dovedemo u kontest Luke Modrića onda ćemo spoznati da upravo on plaća veliki ceh gužvi u konkurenciji vezista te gašenju nečijih nezadovoljstva. Carlo Ancelotti u tom smislu donedavno nije imao problem Modrićeva nezadovoljstva. No, kako protiv Betisa tako i protiv Alavesa, kada ga je Ancelotti zamijenio (u oba slučaja igrao je dobro), Modrić je kiptio od bijesa. U prvom slučaju je šutnuo bočicu vode ispred klupe, u drugom nije pružio ruku treneru. Obzirom na Modrićev status i djelo u Realu, to je, jasno odmah izazvalo mnoštvo recenzija.

Dojam je da je sada ta priča Modrić-Ancelotti-Real otišla na višu razina nezadovoljstva, u pravcu kojeg više nema natrag, što god da se dogodi do zaključenja sezone. Zašto? Prvo je trener Modriću namijenio na početku sezone protivno svim najavama status rezerve u prva tri kola. Tek nakon prvih naznaka polemika Ancelotti je uvrstio Modrića u postavu. Onda se dogodila utakmica sa Atleticom na Metropolitanu i Ancelotti je u poluvremenu, pri rezultatu 2:1 za domaćine, izvukao iz igre Modrića. Iako je Real na kraju izgubio 1:3, kasniji slijed događanja je po kroničarima Blancosa pokazao da trener Modrića drži jednim od odgovornih za slabu igru momčadi. Što je trener opovrgnuo, ali slijedeće dvije utakmice sa Gironom i Las Palmasom, nije ga niti zagrijavao. Malo je reći da je Modrić bio izvan sebe. Kako je davao do znanja igrač, nije stvar u tome da je trener odlučio gurati mlađe (ne znači i bolje, barem ne za sada) igrače, nego se Modrić osjećao prevarenim.

image

Luka Modrić i Carlo Ancelotti

Sportinfoto/shutterstock Editorial/profimedia

- Pitao sam trenera i klub da li računaju na mene kao igrača, ili mi nude novi ugovor za minule zasluge. Rekli su mi da ću igrati ako to zaslužim i da će me tretirati kao svakog drugog igrača. Dakle ne sa predrasudom mojih godina, nego prema ono što pokazujemo na terenu. Zato sam potpisao i odbio ultra bogate ponude...

Modrić je uskoro vraćen u postavu jer je Real počeo “kašljucati” u igri, spašavan vrlo često od Bellinghama. Uz to su se počeli ozlijeđivati brojni igrači (Camavinga, Tchouameni, Ceballos, Guler, pa i Kroos), pa je Modrić bio potreban. Pokazalo se da kad je u natjecateljskom ritmu Modrić više manje igra na svojim standardnim tehničkim razinama. Fizički je dobro djelovao. No, opet se dogodio Atletico, i to u dva navrata. Prvo su u Super kupu Blancosi svladali gradskog suparnika 5:3, a Ancelotti je opet Modrića izvukao iz igre nakon 66 minuta. U finalu protiv Barcelone dao mu je tek 9 minuta. Onda je četiri dana kasnije u Kupu Kralja, opet na Metropolitanu, Modrić igrao u prvoj postavi, ali nakon 66 (!) minuta opet je trener izveo njega a uveo Kroosa. Opet je doživljen poraz, drugi u sezoni uopće, protiv istog suparnika i na istom mjestu. Modrić je nakon toga sjeo na klupu i gledao je dvije utakmice.

Već su ‘ozbiljnije‘ razgovarali

Sve navedeno možemo garnirati informacijama da su Ancelotti i Modrić u 3 navrata pričali “ozbiljnije” ove sezone, ali status se nije bitno promjenio. Štoviše, pogoršao se. Otuda je Ancelottiju sve neugodnije tretirati temu s novinarima, jer je evidentno nizom poteza dao do znanja Modriću da ga ne vidi više u prvim planovima. Ne samo za iduću sezonu, nego niti za ovaj period do kraja ugovora (30. lipnja). Kako se odluke o raspoloživom kadru za iduću sezonu donose vrlo skoro (veljača-ožujak), dojam je kako je ovakav trenerov izbor poruka Modriću o novom ugovoru.

Nakon nekoliko dojmljivih mu partija, dok je igrao, mediji su već počeli pozivati klub da mu produži ugovor. No, vrlo je jasno da Modrić postaje teret Ancelottiju. Ne zato što igrački ne može odgovoriti zahtjevima Reala, nego zbog predrasude da ima 38 godina i što Ancelotti, uz “preporuke” kluba otvara prostor mlađim igračima. To je, naravno, legitimno pravo Reala i Ancelottija.

image

Luka Modrić i Carlo Ancelotti

Omar Arnau/shutterstock Editorial/profimedia

No, ako su takva bila razmišljanja čemu onda nagoravanje Modrića da ostane u Madridu i obećanje da će imati status kao i drugi? Mogli su mu odmah kazati da će biti u drugom planu, neovisno kako bude igrao, a onda neka Modrić odluči što će. Ostati i biti rezerva u klubu gdje je stolovao 11 i pol godina i postao jedan od najvećih, ili će otići i “zaštiti” svoje veliko djelo i uokviriti zvjezdanu memoriju u statusu nedodirljivog prvotimca. Modrić je odlučio srcem i emocijama i ostao, te se odrekao više stotina milijuna eura. Sigurno je da nije odigrao sve karte kako je mogao u trenutku kad se naziralo u kojem pravcu ide priča.

No, to ne mijenja na stvari da je Carlo Ancelotti mogao biti iskreniji prema igraču sa kojim je puno toga osvojio. Vrijeme naravno prolazi svima, pa tako i dugovječnoj desetki Reala. No, način na koji se zaključuje njegov fascinantan opus trebao bi biti ipak pravedniji i elegantniji. Tim prije što neki izbori jesu mlađi, fizički jači, ali nisu ni blizu igri niti ovom 38-godišnjem Modriću.

Linker
01. svibanj 2024 03:24