Sportske novosti/Getty
SPEKTAKULARNA SEZONA

ČUDESNI CIRKUS MOŽE POČETI Čak sedmorica Hrvata u novoj sezoni Primere, četvorica love sam vrh

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. kolovoz 2016. 11:01

U petak je krenula nova sezona španjolske Primere (Malaga - Osasuna 1;1, Deportivo-Eibar 2:1). Uz englesku Premier ligu, to je definitivno najjače nogometno prvenstvo na svijetu, s vječnim rivalitetom Real Madrida i Barcelone te s dvije najveće zvijezde današnjice, Lionelom Messijem i Cristianom Ronaldom. No, Primera nudi još puno uzbuđenja i kvalitetnog nogometa...

Sedmorica hrvatskih nogometaša nastupat će u novoj sezoni za klubove iz španjolske Primere. Dvojica su u Realu, to su Luka Modrić i Mateo Kovačić, Ivan Rakitić je član Barcelone, a Šime Vrsaljko ovog ljeta je stigao u Atletico Madrid. Duje Čop će u novoj sezoni nastupati za Sporting iz Gijona, Marko Livaja priključio se Las Palmasu, dok je vratar Ivan Kelava i dalje u Granadi.

HR-sedmorka

Zanimljivo je istaknuti da će hrvatski nogomet imati svoje predstavnike u sva tri kluba koji su glavni (i jedini) kandidati za naslov prvaka. Šime Vrsaljko dokazao je svoju kvalitetu nastupajući za talijanski Sassuolo, dopadljivo je odigrao i svoje minute za hrvatsku reprezentaciju, pa Diego Simeone nije puno razmišljao, inzistirao je na dolasku hrvatskog bočnog braniča. Vrsaljku tek slijedi borba za poziciju u momčadi s iskusnim Juanfranom, no bit će puno utakmica ove sezone i određenu će minutažu sigurno imati.

Ivan Rakitić i dalje ima vrlo važnu ulogu u redovima Barcelone, činjenica je da mu Luis Enrique vjeruje te da ga i dalje vidi kao standardnog člana udarne postave, koji odlično čuva leđa Messiju. Luka Modrić i dalje će biti ključni veznjak Real Madrida. Kraljevski klub jako je patio kad Modrića nije bilo na terenu, on je dirigent Realove igre, igrač kojeg Zinedine Zidane izuzetno cijeni. Drukčiji je slučaj s Mateom Kovačićem, koji se prošle sezone baš i nije naigrao otkako je Francuz naslijedio Rafu Beniteza, no mladi je hrvatski veznjak poručio kako je spreman boriti se za svoju poziciju, a Zidane mu je spreman pružiti priliku. Što se ostalih Hrvata tiče, Čop bi trebao biti prva špica u Gijonu, Livaja se za svoju poziciju tek treba izboriti, dok Kelava u Granadi ima status pričuvnog vratara.

Aktualni prvak Barcelona najveći je favorit za osvajanje novog naslova prvaka. Najveća snaga katalonskoga kluba je u sjajnom napadačkom trojcu ‘MSN’ kojeg prošle sezone nitko nije mogao zaustaviti. Lionel Messi, Luis Suarez i Neymar odlično se razumiju i nadopunjuju, a cijela je momčad podređena njima. Teško će suparnici za njih pronalaziti rješenja i u novom prvenstvu.

Real M. čeka od 2012.

Trener Luis Enrique ove sezone dobio je dodatna pojačanja i Barcelona na papiru djeluje vrlo moćno. Otišao je Dani Alves, kojeg bi trebao zamijeniti Vidal, dok je konkurencija Piqueu i Mascheranu na stoperskim pozicijama pojačana dolaskom Umtitija. Digne će puhati za vrat Albi na lijevoj strani obrane, a Portugalac Andre Gomes i Denis Suarez osvježenja su za veznu liniju u kojoj i dalje startne pozicije drže Rakitić, Busquets i Iniesta. Novi igrači dovedeni su kao zalog za budućnost, no svi oni mogu već sad dati svoj doprinos, pogotovo s obzirom na gusti raspored utakmica koji i ove sezone čeka Barcelonu.

Real je posljednji naslov prvaka osvojio 2012. godine, predugo je to za Kraljevski klub, iako su u međuvremenu u Madrid stigla dva trofeja Lige prvaka. Zinedine Zidane trijumfalno je pokorio Europu, no velika želja predsjednika Florentina Pereza i svih u klubu je domaći naslov i prekid Barcine dominacije. Zanimljivo je da Real nije bio previše aktivan u dosadašnjem dijelu ljetnog prijelaznog roka, kupljen je samo napadač Alvaro Morata, koji se zapravo vratio u matični klub nakon dvije dobre sezone u Juventusu.

Morata je trebao Realu, koji nije imao odgovarajuću zamjenu za svog središnjeg napadača Karima Benzemu. Kako Francuz u uvodu nove sezone opet muči muku s ozljedama, španjolski reprezentativac mogao bi preuzeti njegovu poziciju u vrhu napada, a zdrava konkurencija će za obojicu biti pozitivna. Real će biti dobar, Zidane je u miru mogao obaviti kompletne pripreme i jasno postaviti svoje zahtjeve pred igrače.

Linker
07. svibanj 2024 04:28