FAYEZ NURELDINE/Afp
NESUĐENI JUNACI

Govorilo se da su ‘novi Messi i Ronaldo‘, jedan je tvrdio da će naslijediti Modrića, a danas su zaboravljeni

Od ovih se talenata očekivalo da će pružiti nešto značajno u redovima dvaju najvećih klubova Španjolske
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 19. ožujak 2023. 14:45

Kada se u krugu Camp Noua i Santiago Bernabeua govorilo o talentiranim mladićima, neizbježno se nametao epitet novog Messija ili novog Ronalda. Postali su to nazivi na koje najčešće okrećemo očima, jer potpuno su obezvrijeđeni. U krajnjoj liniji reklo bi se da, kad čujemo za Messijevog ili Ronaldovog "nasljednika", unaprijed znamo da se vjerojatno radi o nepotrebno ‘razvikanom‘ imenu.

Bilo je i onih koji su trebali dovesti u pitanje status Luke Modrića, dok se nije ispostavilo da je to nemoguć zadatak. Na temelju postojećeg potencijala, za ove igrače očekivalo da će pružiti nešto značajno u redovima dvaju najvećih klubova Španjolske. Danas su apsolutno zaboravljeni do te mjere da, u većini slučajeva, gotovo nitko ni ne zna gdje igraju.

Reality show i udarac automobilom

Među prvim novim Ronaldom potkrao se, danas to zvuči tragikomično, Jese Rodriguez. Krilni napadač stigao je 2013. iz omladinskog pogona (Castille) kao perspektivna uzdanica Carla Ancelottija.

- On je izvanserijski talent, a nije mu ni 21 godina - poručio je tada Talijan, dok njegov prethodnik Jose Mourinho nikada nije ozbiljno shvaćao Jesea.

Nakon prve sezone pod grbom Reala u kojoj se, razumno, još uhodavao, Jese je pokupio specifičnu ozljedu. Zbog curenja plina eksplodirao mu je stan, pa su mu vatrogasci spašavali živu glavu. Ustvari, njegov život izvan travnjaka znatno je sadržajniji, pogotovo kada je u pitanju odnos s djevojkom Aurah Ruiz. Real mu nije bio suđen, ali Aurah zasigurno jest.

image

Jese Rodriguez (desno)

Expa/ Alterphotos/Victor Blanco/avalon/profimedia

Jese i Aurah razilazili su se nebrojivo puta, vodili medijske ratove, on nije ni znao da mu je rodila drugo dijete dok nije vidio njezinu objavu na Instagramu… Pa je potrošio pet tisuća eura na SMS poruke da bi ju izbacio iz reality showa, pa ga je Aurah udarila automobilom… Prošle godine su se zaručili, čini se da prava ljubav zaista nadilazi sve nedaće.

U ‘Gradu ljubavi‘, gdje je odjenuo dres Paris Saint-Germaina (2016.) nakon propale epizode u Madridu, Jese nije pronašao sreću, pa čak ni u muzičkoj karijeri, u kojoj se također okušao. Završavao je na posudbama u Las Palmasu, Stoke Cityju, Real Betisu i Sportingu. Posljednja stanica bila mu je turski Ankaragucu, a u siječnju je potpisao za Sampdoriju, koja će iduće sezone gotovo sigurno igrati Seriju B. Toliko o Ronaldovom nasljedniku.

‘Ne bojim se Ronalda‘

Sjetit ćete ga se po sjajnom dalekometnom pogotku protiv Hrvatske u četvrtini finala Svjetskog prvenstva u Rusiji. Denis Čerišev stigao je u kompletu s Jeseom i djelovao znatno ambicioznije.

- Cristiano Ronaldo igra na mojoj poziciji, ali to me neće zastrašiti. Kad dobijem šansu, pokazat ću što znam. Ničega se ne bojim - podignute brade govorio je Rus u intervjuu za Eurosport.

image

Denis Čerišev protiv Hrvatske na SP-u 2018.

Stanislav Krasilnikov/Tass/Profimedia

U Sevilli, Villarrealu i Valenciji dokazivao se Ancelottiju i Rafi Benitezu, ali nijedan mu nije povjerovao, premda je pružao solidne partije, no nedostojne najvećoj pozornici Španjolske. Klub je prelomio 2016. i prodao ga Villarrealu, gdje je jedno vrijeme vodio glavnu riječ. To je kratko trajalo, ispostavilo se da je Čerišev igrač trenutka, a ne kontinuiteta. Brzo su to shvatili u Valenciji, iz koje je ljetos preselio u talijanskog drugoligaša Veneziju.

‘Mogu mijenjati Modrića‘

Ključan moment u madridskoj epizodi Asiera Illarramendija dogodio se 2014., nakon što se ozlijedio Luka Modrić. Tada se oslobodila pozicija u veznom redu i 32 milijuna vrijedno pojačanje Reala (samo tri milijuna jeftinije od našeg kapetana) dobilo je šansu pokazati što zna.

- Dosad nisam puno igrao, ali osjećam se spremno. Nadam se da Modrićeva ozljeda nije ozbiljna, spreman sam zamijeniti ga i mislim da sam u stanju to činiti - rekao je Illarramendi u jednom intervjuu.

Nije se iskazao, vidjelo se da ne govorimo o potpuno kompletnom igraču, a samo takvi prolaze u Kraljevskom klubu. Iako se govorilo o stilu igre sličnom našem reprezentativcu, stoga i očekivalo da će mu praviti ozbiljnu konkurenciju, osim boje kose i dresa, Illarramendi i Modrić nisu imali previše sličnosti.

image

Asier Illaramendi (desno)

ANDER GILLENEA Afp

Već 2015. morao je potražiti novu destinaciju, a Liverpool se spominjao kao najizglednija opcija. Međutim, veznjak se vratio u Real Sociedad. Ispostavilo se to dobrim potezom, i danas je ključan faktor i kapetan te rastuće momčadi.

Neslavni ‘hat-trick‘ Barcelone

Selimo u Kataloniju, godina je 2015., a dva udarna ‘proizvoda‘ La Masije zaradila su mjesto u prvoj momčadi. I ranije su nastupali za Barcu, ali tog ljeta stigla je službena promocija dvaju 19-godišnjaka. "Molim vas, nemojte Munira nazivati novim Messijem", upozoravao je ESPN, svjestan da će nogometna javnost tako "ureći" Marokanca.

Mogli smo pomisliti da je prvi razlog stagnacije Munira el Haddadija i Sandra Ramireza činjenica da se pored Messija, Suareza i Neymara nema što tražiti, ali kasnije smo shvatili da se ovaj dvojac ne snalazi ni u drugim sredinama, gdje je konkurencija znatno slabija.

- Ne brinite, trebaju porasti. Vidim mnogo prostora za napredak, ne brine me što ne zabijaju golove - utišavao je trener Luis Enrique kritike, potaknute činjenicom da je u jednom trenutku golgeterski post Munira trajao 431, a Sandra 317 dana, što su katastrofalne brojke čak i za pričuvne igrače.

image

Luis Enrique

MANAN VATSYAYANA Afp

Šest mjeseci nakon Enriqueovog optimističnog govora, Munir i Sandro napustili su zidine Camp Noua. Prvi se zaputio na posudbu u Valenciju, kasnije Alaves i Sevillu, gdje je prodan 2019. godine, a drugi je besplatno prešao u Malagu. Munir nije uspio ni u Sevilli, sada se u Getafeu bori za status prvotimca, a Sandro nema mjesta u prvih 11 u drugoligašu Huesci, pa formu brusi u Las Palmasu, također drugoligašu.

Gerrard Deulofeu bio je treća akvizicija iz omladinskog pogona Barce 2013. godine. Njegov talent bio je neupitan, a s loptom je izgledao mnogo bolje od Munira i Sandra. Brzina, dribling, razoran udarac ljevicom... Imao je sve predispozicije da uspije u Barceloni, ali neprestani problemi s koljenom učinili su ga tek prosječnim napadačem.

image

Gerard Deulofeu (desno)

FILIPPO MONTEFORTE Afp

Njegova silazna putanja ne može se, kao u slučaju prethodnika, nazvati slobodnim padom. Everton, Milan i Watford svjedočili su Deulofeuovim dobrim partijama, premda je kontinuitet uvijek nedostajao. Sada je jedan od glavnih igrača Udinesea, što je solidan doseg, ali daleko od prvotne projekcije njegove karijere. Tako je Deulofeu upotpunio Barcin hat-trick promašaja iz 2013. godine.

Guardiola ga je ‘izigrao‘

Nešto ranije, 2007. godine, na velika vrata Camp Noua ušao je Bojan Krkić. Debijem u Španjolskoj postao je najmlađi igrač koji je nastupio za Barcu u La ligi, s vrha liste ‘skinuo‘ je upravo Messija. Danas rekord pripada Ansu Fatiju. Krkić je bio ozbiljna pojava, igrajući za akademiju kluba u sedam godina postigao je 889 golova. Zbog njega je nerijetko Zlatan Ibrahimović grijao klupu Pepa Guardiole, a upravo zbog menadžera, reći će kasnije Bojanov otac, Krkić je napustio klub.

- Moj sin bio je najbolji strijelac u Kupu, a poslije odličnih nastupa, Guardiola ga tjednima nije stavljao u igru. To je pomalo čudno. U finalu Lige prvaka 2011., Pep je obećao Bojanu minutažu protiv Manchester Uniteda. Izigrao nas je, poslije te utakmice zatražili smo transfer - kazao je Krkićev otac, prenio je ESPN.

image

Bojan Krkić

Josep Lago/Afp/Profimedia

Krkić je potom završavao na posudbama u Romi, Milanu, Ajaxu i Stokeu, gdje je službeno prešao 2014. godine. Ostavljao je dobar dojam u Premier ligi, no čelnici su ga poslali u Mainz i Alaves, da bi 2019. završio u Montrealu. Posljednje nastupe upisao je u japanskom Vissel Kobeu s Andresom Iniestom, a od veljače je bez adrese. Nekad vodeći europski talent, danas, s 32 godine, "ničiji igrač".

‘Ti si nitko i ništa‘

Cristian Tello u Barcu je stigao 2012., također iz omladinskog pogona. "Jedan od rijetkih koji može dostojno mijenjati Messija", glasila je prognoza Bleacher Reporta. A jedan od mnogih kojem to nije pošlo za rukom, a nakon dvije godine neuspješnog dokazivanja, navodno mu je presudio upravo Argentinac.

- Što radiš? Ti si nitko i ništa, tvoje je da meni prosljeđuješ lopte - navodno je Messi poručio Tellu tijekom jedne ligaške utakmice, barem su tako tvrdili čitači s usana.

Tello se očito nije svidio najpoznatijoj desetki svijeta, a oko iste se gradila katalonska momčad. Stoga je Tello već 2014. pouđen je Portu, pa i Fiorentini, a 2017. kupio ga je Real Betis. Prošle godine upustio se u prekooceansku avanturu potpisom za Los Angeles FC, a u siječnju je preselio u Al-Fateh, momčad Saudijske Arabije.

Sjećamo se i Alena Halilovića, kojeg je čak i Guardian prozvao novim Messijem. Stoga, možda bismo trebali biti nešto oprezniji prilikom takvih prozivki. Ili, još bolje, nikoga ne uspoređivati s najvećim nogometašima modernog doba.

Linker
09. svibanj 2024 22:36