AFP
INTERVJU ZA SN

Hrvat koji gradi novu karijeru u Barceloni: ‘Xavi će biti trener, a klinci..., ma ne znaš tko je bolji!‘

Goran Vučević nakon teškog stradanja svoje bivše momčadi u okršaju s Bayernom govori za SN
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 16. rujan 2021. 13:14

Navijači Barcelone ne bi trebali biti u šoku nakon teškog stradanja od Bayerna. U okršaju s ponajboljom europskom momčadi Barci se samo dogodilo ono što su realni navijači trebali očekivati. Barceloni će trebati nekoliko godina da se navikne na život bez Lionela Messija, jer nema kluba na svijetu koji bi gubitak takvog igrača mogao nadoknaditi preko noći. Posebno to ne može klub koji je suočen s velikim financijskom krizom, a onda još i s nizom ozljeda iznimno bitnih igrača.

Da su sinoć u punoj formi kontra Bayerna istrčali Dembele, Fati, Agüero ili Braithwaite stvari bi ipak izgledale nešto drugačije. Ne bi vjerojatno ni tada Barca pobijedila, ali barem bi Bayernovi obrambeni igrači stajali manje visoko, jer ovako nisu morali strahovati da će im netko pobjeći. Depay i Luuk de Jong nisu tako brzi.

Ostala je filozofija

- Previše se toga posljednjih mjeseci događalo u Barceloni da to ne bi ostavilo posljedice. Smjena predsjednika, veliki dugovi, a onda i odlazak Messija. Svaki klub na svijetu bi u takvoj situaciji bio potresen, posljedice lošeg rada iz proteklih godina došle su sada na naplatu. No, Barca je veliki klub i ne vjerujem da će tonuti godinama. Gledam u utorak protiv Bayerna lepezu mladih igrača iz škole, ne znaš tko je od koga bolji, milina ih je gledati. Barcelona ima taj financijski uteg, ali njezina filozofija igre i škola nogometa blago su kakvo ostali klubovi nemaju.

image
Split, 171215.

Goran Vucevic, sportski direktor Hajduka

Foto: Ante Cizmic/CROPIX
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix


Lijepo je to čuti svakom navijaču Barcelone, ali koliko će oni imati strpljenja za takvu priču, jer Barcelona je klub koji uvijek osvaja trofeje?
- Kod navijača postoji veliko strpljenje, živio sam tamo, poznajem ih. Pogledajte s kojim su oduševljenjem pozdravili ulazak mladih igrača i protiv Bayerna, iako je rezultat bio loš. Oduvijek je igrač iz škole najveća radost za istinske navijače Barcelone, to je njihov ponos. Naravno, trebat će napraviti pravi balans između tih talenata i vrhunskih igrača koji bi trebali nositi momčad, a za to će trebati novac. No, navijači sigurno neće okrenuti leđa klubu. A i rekao sam već, neće ta financijska kriza dugo trajati, riješit će se ona za dvije, najviše tri godine - kazao nam je Goran Vučević, bivši igrač i skaut Barce.

image
AFP


Je li Ronald Koeman taj koji zaslužuje povjerenje u situaciji u kojoj treba uvoditi mlade igrače?
- Teško mi je reći. Poznajem ga dugo godina, dobri smo, ali Koeman ima neke ljudske odlike koje su svojstvene Nizozemcima. Ne znam koliko je to što on ima kao trener pogodno za stvaranje prave kemije u tako mladoj, a opet jako zahtjevnoj svlačionici. Koeman je pokazao da se ne boji gurati mlade igrače i to je dobro. O nekim drugim stvarima dalo bi se raspravljati. Da pitate navijače oni bi rekli da trener treba biti Xavi. I Xavi će sigurno biti trener Barcelone, pitanje je samo kada. On je taj, jer je dijete kluba, jer ima Barcin DNK u sebi. Ne znam koliko ga ima Koeman, bez obzira na to što je tu godinama bio kao igrač. Ne pričam o njegovim trenerskim kvalitetama, to je nešto drugo. Recimo, Klopp je top trener, ali on trenutačno ne bi bio dobro rješenje za Barcu, jer je trener koji ganja trofeje.


Treba li se Barca odreći borbe za trofeje?
- Ne treba se odreći, ali treba biti realan i priznati da će ih teško dohvatiti sljedeće dvije godine. No, pritom može stvarati momčad sposobnu nakon toga pet godina vladati svijetom. Ne znam je li Koeman taj - zaključio je Vučević

Dovoljno je reći Ilaix

Nizozemski trener ljetos nije ni bio izbor novog predsjednika. Laporta je nekoliko tjedana tražio novo ime, vjeruje se da mu je Xavi bio prvi izbor, ali nakon što nije pronašao to što je tražio, Laporta je Koemana ostavio na klupi. Sva ta priča oko trenera već u startu nije izgledala dobro, jer odnos na relaciji predsjednik - trener trebao bi biti najčvršća karika kluba koji želi biti uspješan. A na Nou Campu je već tada bilo jasno da se radi o “braku iz prisile”. Stoga je jasno da Koeman u klubu ima veliku opoziciju koja je sve glasnija i konkretnija.

image
AFP


Lluis Carrasco, bio je voditelj kampanje Joana Laporta tijekom predsjedničke kandidature, on je čovjek od njegovog velikog povjerenja. I baš se Carrasco prvi javno okomio na Ronalda Koemana. Carrasco je to, da stvar bude gora, napravio još uoči utakmice s Bayernom.


“Koeman je autodestruktivan tip. Laporta ga drži protiv svake logike i to skupo plaća, a cijena će biti još veća. Laporta griješi, ne vuče poteze i to će ga uništiti. Dovoljno je reći Ilaix...”


Ilaix je Moriba, Barcin dragulj koji je nedavno otišao u Leipzig, odbivši produžiti ugovor. Carrasco za to očito krivi Koemana i njegovo ponašanje. Međutim, poraz od Bayerna nema veze s Koemanom. Ni s prethodnim trenerima. Problem je puno dublji i zato se ne može ni riješiti preko noći.

Laporta održao noćni sastanak s Koemanom

Poraz od Bayerna i nemoć koju je Barcelona iskazala nagnala je predsjednika Kaptalonac Laportu na održavanje hitnog noćnog sastanka s trenerom Koemanom. Sastanak između Laporte i Koemana je trajao do dva sata iza ponoći, ističu španjolski mediji.

Prvi čovjek kluba bio je prilično nezadovoljan, ne samo rezultatom, nego i načinom igre Barcelone, što je posebno zamjerio treneru. Njihov razgovor nije protekao u ugodnom tonu, a Laporta mu je jasno stavio do znanja da poraz na startu Lige prvaka nije nešto što se tolerira u klubu poput Barcelone.

MEĐUSOBNI OGLEDI

2. IV. 1996. Bayern - Barcelona 2:2 (EL)
16. IV. 1996. Barcelona - Bayern 1:2 (EL)
21. X. 1998. Bayern - Barcelona 1:0 (LP)
4. XI. 1998. Barcelona - Bayern 1:2 (LP)
8. IV. 2009. Barcelona - Bayern 4:0 (LP)
14. IV. 2009. Bayern - Barcelona 1:1 (LP)
23. IV. 2013. Bayern - Barcelona 4:0 (LP)
1. V. 2013. Barcelona - Bayern 0:3 (LP)
6. V. 2015. Barcelona - Bayern 3:0 (LP)
12. V. 2015. Bayern - Barcelona 3:2 (LP)
14. VIII. 2020. Barcelona - Bayern 2:8 (LP)
14. IX. 2021. Barcelona - Bayern 0:3 (LP)

Linker
10. svibanj 2024 09:45