JOSE BRETON/NURPHOTO/SHUTTERSTOC/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA
‘Nabrijan‘ i ‘uščuvan‘

Iza Ancelottijevih poteza ima logike, a zbog ovakvog statusa Modrić će biti od veće koristi Vatrenima

Luka u proteklih nekoliko utakmica nije bio u najužim planovima Talijana
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. veljača 2024. 22:43

Trener Reala Carlo Ancelotti u utorak je na gostovanju u Leipzigu promijenio samo dvojicu igrača: umjesto Rodryga, u igru je ušao Joselu, a ozlijeđenog strijelca Brahima Diaza nadomjestio je Lucas Vazquez.

Mnogi su fanovi Reala, poglavito hrvatski, očekivali da će u završnici dvoboja priliku dobiti i Luka Modrić. Njihov vapaj Ancelotti, međutim, nije doživio...

Trener Reala imao je sužen izbor opcija u veznoj liniji - nije mogao računati na ozlijeđenog Bellinghama, Tchouaméni je "glumio" stopera, a 34-godišnjeg Kroosa "raubao" je svih 90 minuta.

Najuži planovi

Je li Modrić u završnici trebao zamijeniti već pomalo umornog Nijemca? Ma koliko se činilo logičnim, pitanje je na kraju deplasirano zbog vrlo prozaičnog razloga: Real je utakmicu u Leipzigu dobio (1-0)! Niti u proteklih nekoliko utakmica Luka Modrić nije bio u Ancelottijevim najužim planovima.

U posljednjih mjesec dana Real je odigrao osam utakmica: s Barcelonom u finalu Superkupa (Modrić je odigrao posljednjih devet minuta), Atletico Madridom u Kupu kralja (66 minuta), te ogledima La Lige protiv Almerije i Las Palmasa (nije ulazio u igru), Getafea (90 minuta), Atletico Madrida (14 minuta) i Girone (20 minuta).

image
BAGU BLANCO/PRESSINPHOTO/SHUTTER/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Dakle, 38-godišnji hrvatski veznjak u posljednjih je osam utakmica ostvario pet nastupa i proveo na travnjaku 199 minuta (ne računajući vrijeme sudačke nadoknade). Prosjek od 25 minuta jamačno nije situacija kojom će Modrić biti zadovoljan. Njegove vizije i projekcije, kojima se rukovodio pri potpisivanju posljednjeg jednogodišnjeg ugovora s Realom, zacijelo su podrazumijevale izdašniju minutažu. No, ako analiziramo "širu sliku" i "problem" promatramo iz kuta Realova stručnog stožera, možda će i zaključak imati posve drugačiju interpretaciju. Modrić je ove sezone nastupio za Real u 27 utakmica, a prosječno je proveo na terenu 50 minuta. Nitko ne spori da je Modrić s 515 utakmica legenda "kraljevskog kluba".

Carlov pragmatizam

Ali, jednako je neosporna i činjenica da Lukita igra posljednju sezonu na Santiago Bernabeuu. Stoga je i pragmatizam Ancelottija posve razumljiv i logičan.

Talijan sve učestalije daje prilike igračima koje će i naredne sezone imati u svlačionici. No, kao što narodna uzrečica kaže: "nije svako zlo za zlo". Takav Luka Modrić ("nabrijan" i "uščuvan") bit će od veće koristi hrvatskoj reprezentaciji na Euru nego da ima status startera u svakoj Realovoj utakmici.

image
GUILLERMO MARTINEZ Nurphoto Via Afp

Linker
30. travanj 2024 14:05