ALTER PHOTOS/DDP USA/PROFIMEDIA
REALOV SVIJET GLAMURA

Modrić je preskočio Srnu, a sad je na korak do rekorda koji bi odjeknuo svijetom

Za sada je Modrić postao "naj" u hrvatskoj nogometnoj povijesti
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. svibanj 2024. 07:17

Sve je i inače raskošno u toj njihovoj priči. Rekonstruirani stadion Santiago Bernabeu, u kojeg je investirano novih 1,4 milijardi eura, prerastao je u tvornicu novca. Izvana izgleda kao divovski svemirski brod koji se spustio u sam centar španjolske metropole, između stambenih zgrada koje su postale slavni dio "pejsaža" na posterima, fotografijama i u doživljajima masa koje se slijevaju na taj mitski stadion.

Krov je najnovija fora na koju se fokusirao gazda kluba, Florentino Perez, jer stadion više nije samo nogometni. Stadion je dom Reala, a to znači da će u njemu, kad to treba, igrati i košarkaši, gostovat će NFL franšize, NBA. Već su prodani termini za koncerte najvažnijih glazbenika današnjice par godina unaprijed. Upravo se dovršava i ultra VIP skywalk lounge bar na vrhu stadiona, tisuću kvadrata neviđenog luksuza i tehnoloških inovacija, gdje će se pogotovo bogati i još taštiji obvezno pokazivati...

Svijet Reala je svijet glamura. I dinamiku koju silno forsira i osobno njeguje svakodnevnim doprinosima Florentino Perez ne može se zamisliti bez "glamurozne momčadi". Dosta je lutao Perez u prvih desetak godina svoje vladavine kad je u pitanju izbor trenera i igrača, prioritetno zato jer je htio pomiriti imidž galacticosa s nužnim natjecateljskim dometima. I slučajno ili ne, Real je u Perezovoj eri najviše djelovao šampionski, a posljedično više nego dovoljno glamurozno, kada su na klupi sjedili "obični dobri ljudi".

Takvim su mediji, navijači i igrači doživljavali Vincentea del Bosquea, dobrodušnog tipa koji je još kao defenzivni igrač Real Madrida osvojio 5 španjolskih naslova i 4 Kupa. Del Bosque nije bio po volji Pereza, ali ga je morao "trpjeti" jer je znao kako s igračima. Zato je kao trener Reala osvojio 8 trofeja, među inima 2 Lige prvaka, i postao jedini stručnjak koji je uz to bio i prvak Europe i svijeta s reprezentacijom. Perez ga je otpustio "galamom na stepenicama klupskih ureda na Bernabeuu...".

image

Florentino Perez

STEPHEN CRAWSHAW/BACKGRID/BACKGRID UK/PROFIMEDIA

Carlo Ancelotti je sličan tip kao Del Bosque. On je bio vezni, box to box, i osvajao naslove s Milanom. Onda se ponovio kao trener, pa kada ga je Perez doveo da smiri okruženje nakon neurotičnog Josea Mourinha, osigurao je Realu toliko željenu Decimu, deseti euro naslov. No, dobri čovjek iz Reggiola nije bio dovoljno "medijski atraktivan" za Perezove kriterije i otpustio ga je godinu dana kasnije, pod teretom javnih prigovora da previše dopušta igračima, te se slabo trenira. Zanimljivo je da je Perez prešao preko toga i prije nepune tri godine odlučio ga je vratiti u Madrid. Ancelotti nije zlopamtilo, a k tome, jako mu se svidjelo živjeti u Madridu i voditi "najbolji klub na svijetu". Štoviše, dio kroničara tvrdi da se osobno ponudio Perezu za povratak, nakon što predsjednik nije bio na čistu koga pozvati nakon nove ostavke Zidanea.

Kako god bilo, nakon 5 trofeja u prvoj mu eri (2013-2015.) Ancelotti je preuzevši Real 2021. s ovim naslovom prvaka Španjolske osigurao klubu i sebi novih 7 trofeja! Tako je prestigao Zidanea s 11 i došao je na dva trofeja manje od legendarnog Miguela Munoza, koji je u 14 godina kao trener Reala osvojio 14 trofeja. Gotovo da nitko ne vjeruje u mogućnost da Ancelotti, "koji dopušta igračima da rade što hoće", neće prestići Munoza u idućih godinu dana.

Carlo Ancelotti svakako nije trener koji će ostati upamćen po taktičkim vještinama i inovacijama. No, Talijan ima druge vrline koje su ga učinile jednim od najuspješnijih trenera u povijesti nogometa. Zna izvući maksimum od svojih igrača, najviše igra na kartu zajedništva i kolektivnog duha, nastoji biti korektan sa svima i jako dobro smiruje bilo kakve tenzije u svlačionici i oko momčadi.

Ancelotti je osvojio 28 trofeja i postavio nove rekorde.

Jedini je trener koji je osvojio naslov u svim ligama Petice. Jedini je trener koji je osvojio Ligu prvaka s dva različita kluba i jedini kojem je to sa oba kluba pošlo dva puta za rukom. Osvojio je najviše Liga prvaka (4), i najviše UEFA naslova (9). Ima najviše pobjeda u LP (115) i nastupa (200), a osvojio je i najviše superkupova (4).

No, vratimo se aktualnosti i 36. naslovu prvaka Španjolske. Florentino Perez je postao najuspješniji predsjednik u (pre)bogatoj povijesti Real Madrida. Sedmi nacionalni naslov unutar dvije etape (2000-2006, 2009-?) ukupno mu je 34. trofej. Tako je pretekao najslavnijeg Realova čovjeka u 122 godine povijesti. Santiago Bernabeu osvojio je 33 trofeja u svojoj dugoj predsjedničkoj eri, od 1943. do 1978. godine. Bio je igrač, trener i predsjednik i Perez nikad nije krio da mu je uzor i motivacija. Postati uspješniji od njega ne samo natjecateljski, nego i kroz gradnju fantastičnog kampa, višestruke dogradnje stadiona Bernabeu, te izuzetne poslovno-marketinške domete, to je doista djelo par excellence.

image
FEDERICO TITONE/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA

U tu kategoriju, djela par excellence, može se slobodno svrstati još jedan od onih aktera Realove zbilje koji se smatraju dobrodušnim i anti glamur tipovima. U subotu navečer globalni nogometni maestro Luka Modrić dodao je još jedno zrno na trpezu svojih brojnih trofeja. Četvrti mu naslov prvaka Španjolske je ujedno 25. trofej s Realom, čime se izjednačio s rekorderima, Marcelom i Benzemom. Uz njega je i Nacho, koji je svih ovih godina uglavnom bio rezerva.

Na stranu što je sukladno žilavosti hrvatski maestro nogometa postao i najstariji igrač u povijesti Reala koji je igrao u La Ligi, s 38 godina i 238 dana, čime je prestigao mitskog Ferenca Puškaša (38 godina i 233 dana). Modrić se, naime, približio da, uz Nacha, 1. lipnja možda postane rekorder u povijesti Reala s 26 osvojenih trofeja. Za to će mu trebati pobjeda u srijedu protiv Bayerna u polufinalu Lige prvaka, a eventualno onda i još jedno uspješno finale na Wembleyu.

Za sada je Modrić postao "naj" u hrvatskoj nogometnoj povijesti. Naime, do sada je dijelio broj trofeja s Darijom Srnom, koji je nanizao mnoštvo ukrajinskih trofeja u dresu Šahtara. Srna je zaključio blistavu karijeru s 30 klupskih naslova, a Modrić ga je tijekom ove sezone, sa Superkupom i sada prvenstvom, pretekao. Uz 25 u Realu, Modrić je s Dinamo osvojio 6 trofeja, te tako skupio 31 momčadski naslov, pored mnoštvo individualnih.

Kapa do poda, svima navedenima u Realu, ali posebno našem Luki Modriću...

Linker
07. svibanj 2024 12:41