CESAR MANSO Afp
PAMPLONSKA GOL-MAŠINA

Španjolci se naklonili Vatrenom: ‘Imaju svoj biser, Hrvat je pravi blagoslov koji čini razliku‘

Ante Budimir se bori za titulu najboljeg strijelca španjolskog prvenstva
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 18. veljača 2024. 10:20

Ante Budimir u subotu je dvama golovima potopio Cadiz (2-0) i došao do brojke od 13 golova u španjolskom prvenstvu. Više od njega zabila su samo trojica igrača: Artem Dovbik (14), Borja Mayoral (15) i Jude Bellingham (16).

Hrvatski reprezentativac još jednom je, odnosno dvaput, bio kirurški precizan pred golom protivničke momčadi. Najprije je iz jako teške pozicije pogodio glavom, a potom u sudačkoj nadoknadi stavio zaključio priču "šukerovskim" utrčavanjem i hladnokrvnom egzekucijom.

image
STRINGER Anadolu Via Afp

Više nego dovoljno za titulu najboljeg igrača utakmice i pohvale španjolskih medija. Apsolutno zaslužene.

"Osasuna ima biser u svojoj momčadi. Imamo dobru momčad, izuzetnog trenera, ali prije svega - napadača koji pogađa. Budimir je blagoslov i igrač koji radi razliku", piše Marca.

Često govorimo da je nogometna statistika kao bikini - otkriva mnogo, ali sakriva najvažnije detalje. U ovom slučaju je sve jasno. Budimir je zabio 13 od Osasuninih 29 ligaških pogodaka u sezoni, dakle 45 posto. Kada dodamo još i dvije asistencije, dolazimo do brojke od 15 golova. Dakle, Budimir je bio direktno involviran u više od pola Osasuninih golova. I to nisu "nebitni" golovi za 3:0, 4:0... jer Osasuna nikoga ne može "razvaliti". To su golovi kojima Budimir izravno donosi bodove! Konkretno, Osasuna ih je u 25 kola skupila 35.

image

Ante Budimir protiv Real Betisa

-/CORDON PRESS/PROFIMEDIA

Naravno da ne trljaju zadovoljno ruke samo u Pamploni, već i u Hrvatskoj. Izbornik Zlatko Dalić dobio je igrača koji je već utrpao 15+ golova, a sezona je još daleko od kraja. Poziv za Euro već je odavno zaslužio, a sjajnim predstavama u klupskom dresu istaknuo je kandidaturu za prvu špicu Vatrenih. Sve ostalo u ovom se trenutku čini suludo... Čovjek koji ti zabije toliko golova u Španjolskoj jednostavno ti mora igrati.

Nismo bez razloga spominjali Budimirove sličnosti s Davorom Šukerom. Osim što se bori za titulu najboljeg strijelca La Lige, Budimir može postati i Hrvat s najvećim brojem golova u jednoj sezoni španjolskog prvenstva. Taj rekord zasad drži Šuker koji je u dva navrata (Sevilla 93/94, Real Madrid 96/97) tresao mrežu 24 puta.

Linker
27. travanj 2024 23:32