LLUIS GENE Afp
ŠOK NA OLIMPIJSKOM STADIONU

VIDEO: Real srušio Barcu nakon ulaska Modrića! Bellingham zabio dva gola, Luka ‘slučajno‘ asistirao za preokret

Novi kralj Madrida uništio je i Katalonce, hrvatski Maestro ušao s klupe i namjestio pobjedu
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 28. listopad 2023. 18:12

Barcelona - Real Madrid 1:2 (Gündoğan 6./Bellingham 68., 90+2.)

Barcelona (4-3-3): Ter Stegen - Araujo, Christensen, Martinez, Balde - Fermín López ?, Gündoğan ⚽, Gavi - Cancelo, Torres ? (od 61. Lewandowski), Felix (od 76. Raphinha).

Real Madrid (4-3-1-2): Kepa - Carvajal ?, Rüdiger, Alaba, Mendy (od 52. Camavinga) - Valverde, Tchouameni, Kroos (od 63. Modrić) - Bellingham ⚽⚽- Rodrygo (od 63. Joselu), Vinicius (od 90+6. Vazquez).

POGODAK POGLEDAJTE OVDJE

VRATNICU FERMINA POGLEDAJTE OVDJE

NEDOSUĐENI KAZNENI UDARAC ZA BARCU POGLEDAJTE OVDJE

GOL BELLINGHAMA ZA IZJEDNAČENJE POGLEDAJTE OVDJE.

GOL BELLINGHAMA ZA PREOKRET POGLEDAJTE OVDJE.


Engleski dragulj, 20-godišnji veznjak Jude Bellingham, s dva je pogotka donio gostujuću pobjedu madridskom Realu u velikom derbiju protiv Barcelone, drugi je zgoditak postigao u drugoj minuti sudačke nadoknade! El Clasico je okončan slavljem Madriđana 2:1 (0:1), Bellingham je ove sezone postigao čak 13 pogodaka za Real na 13 odigranih utakmica u svim natjecanjima. Igrajući tri sezone za dortmundsku Borussiju, bio je strijelac ukupno 12 puta...

Sve je Barcelona imala u svojim rukama punih sat vremena, držala je 1:0 vodstvo, bila je osjetno bolja i opasnija, pogodila je i dvije vratnice (Fermin Lopez i Inogo Martinez), vratar Kepa u tri je navrata spašavao Real. A onda je uslijedio igrački i rezultatski preokret...

image
LLUIS GENE Afp

Na travnjak je, naime, u 63. minuti ušao Luka Modrić umjesto Kroosa i promijenio je filozofiju Realove igre. Odjednom je sve dobilo smisao, plela se mreža ispred 16-erca domaćina, Modrićev je dodir lopte dao sigurnost gostima. Ubrzo je Bellingham spektakularnim pogotkom s 25 metara izjednačio, a u drugoj minuti sudačke nadoknade postigao je i drugi pogodak, nakon asistencije Modrića, koji je laganim dodirom lopte usmjerio Carvajalovo dodavanje prema sjajnom engleskom reprezentativcu.

Modrić se u subotu upisao u povijest, bila mu je ovo nevjerojatna, 500. utakmica za Real, a istodobno je postao i najstariji igrač koji je nastupio u El Clasicu. Do subote je to bio bivši Realov vratar, Paco Buyo, koji je u El Clasicu 1996. godine nastupio s 38 godina i 38 dana. A Modrić je u subotu bio devet dana stariji i svojim je dobrim nastupom bio inicijator preokreta...

Već u 6. minuti Barca je povela. Gündogan je pokušao odigrati dvostruko dodavanje s Ferranom Torresom, Tchouameni je pokušao presjeći to dodavanje, ali je loptu samo odbio do Gündogana koji je utrčao u kazneni prostor. Uklizao je Alaba, ali je loptu odbio samo u Barcina veznjaka, koji se sjajno snašao i sa sedam metara je mirno poslao loptu u mrežu. Bio je to prvi Gündiganov pogodak u majici Barcelone, baš u El Clasicu...

image
LLUIS GENE Afp

Rani je pogodak, dakako, dao i dodatno samopouzdanje domaćinu, a unio je nervozu kod Madriđana. I već devet minuta kasnije, Kroos je izgubio loptu ispred svog 16-erca, uzeo ju je Fermin Lopez, tukao je s desetak metara iskosa, no pogodio je donji, vanjski dio desne Kepine vratnice. Real je, eto, opasno živio u početnom razdoblju ovoga dvoboja, griješio je na svom dijelu travnjaka, za to je bio i kažnjen. A s druge, pak, strane, ništa gosti nisu napravili u igri prema naprijed u prvom dijelu, tek su u nekoliko navrata sramežljivo došli do Barcina 16-erca.

Real je u nekoliko navrata pokušavao visokim presingom brzo oteti loptu domaćinu ispred vratara Ter Stegena, no Barcelona je znala pronaći izlaz i onda je prijetila u protunapadima, budući da su gosti ostavljali previše praznoga prostora na svom dijelu terena. Pa smo tako vidjeli sjajan prodor Joaoa Felixa, kad je u 30. minuti gurnuo loptu kroz noge Rüdigeru, sjurio se prema Kepi, no u zadnji je trenutak Carvajal uklizavanjem izbio loptu mladom Portugalcu.

U posljednjoj minuti prvoga dijela, Barcelona je bila teško oštećena! Nakon udarca iz kuta, naime, Tchouameni je u skoku s obje ruke povukao Arauja na petercu, bio je to očiti prekršaj za kazneni udarac, no sudac Jesus Gil Manzano (sudio je utakmice Dinamo – Atalanta 4:0 i Milan – Dinamo 3:1) samo je odmahnuo rukom. Nije se javila ni VAR soba...

image
LLUIS GENE Afp

Real je zaprijetio početkom nastavka, no Rodrygo je bio neprecizan, a onda su dobre vile i vratar Kepa opet spasili Madriđane u 51. minuti. Inigo Martinez je, naime, udarcem glavom s osam metara poslao loptu u vratnicu, natrčao je Araujo, no njegov je udarac Kepa sjajno obranio. A u 63. minuti dočekali smo i ulazak Luke Modrića u igru, zamijenio je Kroosa. I s nekoliko je točnih dodavanja Modrić odmah dao smisao Realovoj igri, a onda je uslijedio trenutak za pamćenje...

Do tada nevidljivi Jude Bellingham primio je loptu na 25 metara od vrata Barcelone i snažno je opalio. I pogodio lijevi gornji kut vratara Ter Stegena, lopta je, nošena "felšom", bježala od nemoćnog Barcina vratara i Real je izjednačio fantastičnim pogotkom mladoga Engleza.

U 79. minuti, sudac Gil Manzano oštetio je i Real, ne dosudivši kazneni udarac nakon što je Araujo rukama povlačio Camavingu. Opet nije bilo ni glasa iz VAR sobe... A u drugoj minuti sudačke nadoknade, Real je uzeo sve na Montjuicu! Carvajal je ubacio s desne strane, Luka Modrić je dirao tu loptu, promijenio joj je smjer i prevario Iniga Martineza, natrčao je sveprisutni Bellingham i s pet metara je po drugi put svladao Ter Stegena!Za veliki preokret i Realovu pobjedu...

Presudni Bellinghamov trenutak stigao je nakon dodira Luke Modrića, koji je, čini se, pokušao primiriti loptu, pa prebacio Iniga Martineza i uposlio engleskog suigrača u stopostotnoj šansi.

image
LLUIS GENE Afp

Jude Bellingham još jednom je zvijezda dana! Englez je s dva pogotka osigurao preokret Reala i 2:1 pobjedu nad Barcelonom u prvom El Clasicu sezone! Kraljvi sada broje 28 bodova na vrhu ljestvice, koliko bilježi i drugoplasirana Girona. Barcelona je na trećem mjestu s 24, a u leđa im gleda Atletico Madrid, koji broji dvije utakmice manje od vodećih.

image
LLUIS GENE Afp

KRAJ UTAKMICE

90+4. Barcelona ne uspijeva ugroziti Kepu u zadnjim napadima, nakon dva dalekometna udarca, Katalonci imaju korner.

90+2.

GOOOOOOOOOOOOOOOOOL! Real stiže do potpunog preokreta, Jude Bellingham apsolutni je junak dana! Real ima 2:1 i tri boda u džepu nekoliko minuta prije kraja. Carvajal je ubacio s desne strane, Modrić loše primirio loptu, ali potez se pretvorio u asistenciju! Lopta je preskočila Martineza, Bellingham je ostao sam na četiri metra i poslao loptu kroz noge Ter Stegenu!

90. ?

Igrat će se još najmanje četiri minute.

89. Modrić je poslao odličnu dugu loptu prema Viniciusu, ali stoper Christensen stiže uklizati trenutak prije Brazilca i otkloniti opasnost.

88. Mogao je Joselu opasno zaprijetiti Barceloni, ali izgubio je orijentaciju nakon što ga je Vinicius perfektno proigrao na 10-ak metara od katalonskih vrata.

86. Obje ekipe traže tri boda i ne libe se riskirati, vidljivo je to u svakom napadu Reala i Barcelone, iako uglavnom završavaju izvan opasne zone. Čeka nas dramatična završnica!

84. Stegnula je Barca obruč oko 16-erca Kraljeva, no Camavinga u dva navrata izvrsno siječe dodavanja, a onda i uspijeva izboriti slobodni udarac prilikom istrčavanja za kontra napad.

image
LLUIS GENE Afp

10 ligaških utakmica, 9 golova, dvije asistencije, gotovo dva ključna dodavanja po utakmici... U ovom trenutku najisplativiji transfer ljetnog prijelaznog roka.

image
LLUIS GENE Afp

80. Lewandowski je silovito šutirao s ruba 16-erca, ali malo preko gola.

76.

Nova izmjena kod Barcelone: Raphinha ulazi na mjesto Felixa. Osim toga, 17-godišnji Yamal će na poziciju Cancela.

72.

Reagira Xavi uvođenjem Romeua na mjesto Fermina. Defanzivni veznjak za ofanzivca, zar će katalonski stručnjak čuvati rezultat pred svojom publikom, i to nakon što je Barcelona barem sat vremena izgledala kao bolja momčad?

68.

GOOOOOOOOL! A tko drugi, ako ne Jude Bellingham? Evo izjednačenja u Kataloniji, a pogodak ćete gledati barem naredna dva dana, je nema gdje se neće vrtjeti! Užareni Englez potegnuo je s 25 metara, možda i više, te pogodio u desni kut. Jedan od boljih golova u ovoj sezoni La Lige..

image
LLUIS GENE Afp

68. Odličan pokušaj Tchouamenija s otprilike 25 metara! Silovito je potegnuo Francuz i izazvao Ter Stegena, koji odbija loptu u korner. Real se budi, krajnji je čas da se to dogodi!

65. Cancelo ponovo radi probleme, prevario je Camavingu i šutirao s 10-ak metara, Alaba i Rudiger zajedičkim su snagama jedva uspjeli odbiti loptu u korner.

63.

Evo nam i najiščekivanije izmjene! Luka Modrić zamijenit će Kroosa i odmah dati nekoliko uputa suigračima. Ulazi i Joselu, a na klupu će Rodrygo.

image
LLUIS GENE Afp

61.

Prva izmjena Barcelone: Ulazi veliki Robert Lewandowski, izlazi danas skromni Ferran Torres.

58. Kroos je potegnuo s 20-ak metara, ali ravno u sunarodnjaka Ter Stegena.

56. Koliko se može prosuditi iz ponuđenih kadrova, zaista nije postojao kontakt između Gavija i Bellinghama. Čini se da je sudac Manzano donio ispravnu odluku.

53. Real traži kazneni udarac nakon duela Bellinghama i Gavija u Barcinih 16, no sudac pokazuje prema korneru.

51.

Kepa i vratnica spašavaju Kraljeve! Fermin je ubacio, Martinez je glavom pogodio stativu, a na udarac Arauja nakon odbijanca najskuplji vratar odlično je reagirao i poslao loptu u korner.

49. Rodrygu pripada prva šansa druge dionice! Utrčao je na dugu loptu i šutirao iskosa, ali preko gola.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Nema promjena u sastavima

image
LLUIS GENE Afp

Izdvajamo situaciju s kraja prvog dijela, a pogledajte ju OVDJE. Čini se da je Barceloni poništen čisti kazneni udarac nakon kornera. Araujo je skočio na loptu, ali Tchouameni ga je zagrlio i povukao s leđa. .

Što se individualnog dijela tiče, Jude Bellingham ostao je mnogo toga dužan. Malo smo ga vidjeli u prvom dijelu, stopio se u sivilo Kraljeva. Jedino je Vinicius pokazao konkretnu inicijativu i zaradio pozitivnu ocjenu, premda ni brazilski majstor nije kreirao ništa posebno. Rudiger se gubi kad stigne, danas Real jako intenzivno osjeća gubitak ozlijeđenog Edera Militaa. Kroos također pamti mnogo bolja izdanja...

image
LLUIS GENE Afp

Fotografija koja najbolje opisuje prvo poluvrijeme. Ofenzivci Rala zarobljeni su u "zagrljaju" Katalonaca i teško stvaraju šanse. Napadi Barçe mnogo su opasniji i fluidniji, a Kraljevi nemaju lijeka za prodore Felixa, koji napokon počinje izgledati kao igrač od 127 milijuna eura, što i jest. Ancelottiju bi na terenu dobro došao netko tko jednim potezom može stvoriti šansu ili izbaciti discipliniranu obranu protivnika iz ritma. Jedan takav nalazi se na klupi, 38 mu je godina...

image
LLUIS GENE Afp

45+1. ?

Ferran Torres zaradio je opomenu zbog prekršaja na Viniciusu.

45. ?

Igrat će se još najmanje minuta prve dionice.

42. Felix opet radi pomutnju vještim okretima u opasnoj zoni po Real, no Carvajal ga je ovaj put uspio zaustaviti klizećim startom.

Mick Jagger u 81. je godini života, ali djeluje živahnije od mnogih igrača Kraljeva.

image
JOSEP LAGO Afp
image
JOSEP LAGO Afp
image
JOSEP LAGO Afp

38. Malo stresa i za Ter Stegena (napokon)! Carvajal je šutirao izbliza, ali i iz poprilično teškog kuta, te pogodio vanjski dio mreže.

37. Evo još jednom Fermina u prvom planu! Ovaj put šutirao je ljevicom s 20-ak metara i prebacio gol.

Dragulj La Masije, 17-godišnji Fermin, dosad je opravdao status prvotimca.

image
LLUIS GENE Afp

32. Nova neugodnost pred Kepom! Rudiger još jednom pleše kako Felix svira. Portugalac je odigrao na Baldea, koji je u 16-erac i iskosa potegnuo prema vratima, ali pogodio u blok.

Gundoganu je ovo bio prvijenac u dresu Barcelone! Čovjek je ljetos došao besplatno iz Man. Cityja. Transfer kakvog bi svaki klub poželio.

image
LLUIS GENE Afp

28. Joao Felix izbacio je Ruddigera poput dječaka na školskom igralištu i krenuo prema Kepi, na putu ga je spriječio Carvajal. Nakon duela, portugalski napadač pao je tražeći slobodni udarac nadomak kaznenog prostora, no glavni sudac nije ni trepnuo. Dribling Felixa pogledajte OVDJE.

26. Dugo je trajao pokušaj Realova proboja, na kraju je Gavi oteo loptu, čini se, Bellinghamu i začeo kontru. No, Katalonci su brzo zastali, nigdje im se ne žuri i ne planiraju ulaziti u rizik. Real definitivno mora u višu brzinu, izuzev pokojeg poteza Viniciusa, ništa nisu pokazali u početnih 25 minuta.

Ancelotti i Xavi dosad su se susreli sedam puta u trenerskoj karijeri, omjer je 4:3 u korist španjolskog stručnjaka.

image
LLUIS GENE Afp

22. Bombetina Rudigera s minimalno 25 metara! Odlično je potegnuo njemački stoper, Ter Stegen se ispružio koliko je dug i širok, ali na kraju nije bilo potrebe za intervencijom jer lopta leti malo iznad gola.

21. Vinicius je napravio pomutnju na lijevoj strani i ubacio prema Bellinghamu, ali Martinez je prvi na lopti i otklanja opasnost pred vratima Ter Stegena.

17. ?

Opomena za Fermina zbog prekršaja na Kroosu, nagazio ga je u pokušaju da otme loptu na polovici Real Madrida.

16.

Velika šansa za Barcu, trese se vratnica! Gavi je oteo loptu Kroosu u opasnoj zoni, prvi je stigao 17-godišnji Fermin i brzopotezno opalio u bliži Kepin kut, no pogodio okvir gol.

13. Vinicius je potegao s otprilike 20 metara i pogodio tek u gusti katalonski blok.

'Satisfaction' u Kataloniji nakon pogotka Ilkaya Gundogana.

image
LLUIS GENE Afp

7. Pokušao je Vinicius odgovoriti oštrom niskom loptom u 16-erac nakon proboja po lijevoj strani, ali Ter Stegen je na pravom mjestu.

6.

GOOOOOOOOL! Barcelona ima 1:0, Ilkay Gundogan je strijelac! Loše su reagirali igrači Reala u ovoj situaciji. Nakon kratke lopte iz sredine, Tchouameni je servirao jedan na jedan šansu Gudnoganu u pokušaju da otkloni opasnost. Alaba i Rudiger nisu očekivali takav potez, samo su pogledom ispratili bivšeg igrača Cityja, koji je bez poteđkoća matirao najskupljeg vratara svijeta.

5. Navijači zvižducima "nagrađuju" Kroosa, koji je na sredini terena prekršio Arauja. Uzavrela je atmosfera na Olimpijskom stadionu!

3. Bellingham je krenuo u solo prodor, no pri ulasku u 16-erac napravio je prekršaj na Christensenu. Nema opasnosti za Ter Stegena.

3. Traje početno ispitivanje snaga, akcije uglavnom završavaju na sredini terena, golmani mogu mirovati u početnim minutama.

1. Počinje El Clasico! Barcelona je prva s loptom.

16.10 El Clasico prate i Rolling Stonesi, čiji se logo nalazi na specijaliziranim dresovima katalonskog kluba u sklopu Spotify kampanje "Muzika i sport ujedinjeni". Ostaje nam za vidjeti hoće li za nešto manje od dva sata svirati tužaljke ili 'veselice'.

image
LLUIS GENE Afp

16.06 Dok se igrači spremaju izići na teren, spomenimo da će pod posebnim povećalom biti Joao Cancelo. Portugalac starta na desnom krilu, izvan svoje prirodne pozicije beka. Međutim, znamo da se radi o izvrsnom polivalentnom igraču, koji je pod Guardiolom u Cityju igrao čak i u veznom redu.

image
LLUIS GENE Afp

16.00 Gaviju je tek 19 godina, a ovo mu je deveti El Clasico na kojem će nastupiti

15.40 U sastavu Reala ključnu ulogu mogao bi imati Aurélien Tchouaméni. Kraljevski klub je neporažen u svakoj utakmici koju je Francuz počeo od prve minute ove sezone.

15.26 Na klupi Barcelone nalaze se Lewandowski i Raphinha. Prema navodima iz Španjoslke, spremni su odigrati oko 30 minuta.

15.10 Na današnji dan prije pet godina, odigran je El Clasico, a Barcelona je slavila 5:1.

15.00 Stigao je i sastav Barcelone! Xavi je pomalo iznenadio odabirom, 16-godišnji Lamine Yamal ostao je na klupi, kao i Lewandowski, a čini se kako će Cancelo zaigrati na desnom krilu.

14.30 Stigao je službeni sastav Reala za El Clasico. Luka Modrić priliku će čekati s klupe za pričuve, a još uvijek se čeka objava udarnog sastava Barcelone.

Linker
04. svibanj 2024 12:34