REUTERS
FOOTBALL LEAKS

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE NOGOMETNOG BIZNISA 6.400 igračkih zastupnika godišnje zaradi više od milijarde eura!

FOOTBALL LEAKS ‘Treće strane’ jako dobro prošle u transferu Jana Oblaka u Atletico
Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 12. prosinac 2016. 13:49

Nogomet je odavno postao veliki biznis, a novac koji se vrti dosiže neslućene razmjere. Primjerice, 6.400 igračkih zastupnika godišnje kroz provizije zaradi više od milijarde eura.

Tako je Roger Wittman, zastupnik Juliana Draxlera, prošle godine samo na transferu svog štićenika iz Schalkea u Wolfsburg zaradio je 7,05 milijuna eura i to u neto iznosu. Wolfsburg je tada Rudarima platio 36 milijuna eura za dolazak njemačkog reprezentativca, koji bi ove zime ponovo mogao promijeniti klub, na veselje svog zastupnika.

‘Omastio’ se i Mendes

Nove brojke u aferi Football Leaks procurile su i u slučaju Jana Oblaka, odličnog slovenskog vratara, koji je 2014. stigao u madridski Atletico iz Benfice. Portugalski velikan od transferu vrijednog 16 milijuna eura dobio je samo 9,46 milijuna, ostatak je otišao na račune zastupnika te treće strane. Premda je Oblakov zastupnik njegov sunarodnjak Miha Mlakar, dio novca otišao je i najmoćnijem menadžeru današnjice Jorgeu Mendesu, odnosno jednoj od njegovih kompanija. Oni su uzeli 20% transfera.

Inače, Mlakar ima ugovor s Oblakom koji mu jamči 12,5 % visine svakog sljedećeg transfera 23-godišnjeg vratara, kojem cijena iz sezone u sezonu samo raste. Trenutačna vrijednost procijenjena je na 35 milijuna eura. Iza Neuera i De Gee treći je po vrijednosti čuvar mreže na svijetu.

Oblak je ove sezone branio 20 puta, na 11 utakmica nije primio pogodak, a ukupno je 13 puta morao posezati za loptom u mrežu. Hoće li uskoro otići iz Madrida najviše ovisi o ostanku ili odlasku Diega Simeonea.

Linker
09. svibanj 2024 14:07