Nikola Vilić / Hanza Media
NAPAD U STOBREČU

PRODULJEN ISTRAŽNI ZATVOR ZA NAPADAČA NA BRUNU MARIĆA Odvjetnik bijesni: 'To nije uobičajeno, žalit ćemo se!'

Piše: Slobodna DalmacijaObjavljeno: 12. studeni 2016. 09:43

Za još dva mjeseca produljen je istražni zatvor nad 22-godišnjakom koji je osumnjičen za pokušaj nanošenja teških ozljeda nogometnom sucu Brunu Mariću u restoranu Epetium u Stobreču, piše Slobodna Dalmacija.

Mladić je bio dio ekipe koja je napala nogometnog suca poznatog po višegodišnjem suđenju kojim je 'masakrirao' Hajduk u nizu utakmica.

Nakon što je priveden, 22-godišnjaku je pritvor određen zbog utjecaja na svjedoke i zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. I dok su svi svjedoci ispitani, pa tako otpada i taj osnov za pritvor, zbog mogućeg ponavljanja djela boravak osumnjičenog na Bilicama je produljen za još dva mjeseca.

To je krajnje neuobičajeno, mišljenje je odvjetnika Željka Gulišije, branitelja pritvorenog 22-godišnjaka. Odvjetnik najavljuje žalbu:

- Moj branjenik nikada prije nije imao sličnih kaznenih djela, a ono što mu se stavlja na teret je kazneno djelo u pokušaju, za što je zapriječena kazna zatvora do tri godine zatvora. Ranija neosuđivanost i činjenica da je riječ o blažem obliku kaznenog djela bit će osnov za žalbu koju ćemo podnijeti na ovu odluku – kazao je odvjetnik Gulišija.

Bruno Marić
poslao: Mario Štabi

Postoji pri tom niz odluka kako Europskog suda za ljudska prava, tako i našeg Vrhovnog suda, u kojem se problematizira uskraćivanje slobode, odnosno pritvaranje osoba, baš u ovakvim situacijama kod lakših kaznenih djela, napominje Gulišija.

Mogućnost ponavljanja kaznenog djela je prilično neodređena kategorija, osobito kod osoba koje nisu ranije osuđivane pa se prema pravnoj praksi treba primjenjivati restriktivno i iznimno.

Odvjetnik Gulišija nije želio komentirati činjenicu da je oko incidenta podignuta tolika prašina jer je riječ o napadu na kontroverznog nogometnog suca, odnosno pitanje bi li sud slično procijenio da u pitanju nije tako medijski eksponirana osoba.

U svakom slučaju, je li sud odlučio produljiti pritvor iz straha zbog dijela javnosti naklonjene sucu Mariću, ili ipak postoje osnove za ovakvu odluku, odlučit će po žalbi Županijski sud u Splitu.

Do sada taj sud nije popuštao pred medijskim pritiscima u sličnim situacijama: npr., navijače privedene zbog nereda u Francuskoj na splitskom sudu su pustili na obranu sa slobode zato što su dokazi protiv njih bili nikakvi.

Ostane li ipak 22-godišnjak u pritvoru, postupak bi trebao biti zakazan već kroz sljedećih mjesec-dva dana, budući da pritvorski predmeti imaju prednost u suđenju.

Bruno Marić
poslao: Mario Štabi

Linker
02. svibanj 2024 09:51