Slavlje igrača Hajduka nakon utakmice protiv Cibalije
 Foto: Jakov Prkic / CROPIX
UVJERLJIVE POBJEDE

PROVEDENO ISTRAŽIVANJE, HAJDUK U JEDNOJ KATEGORIJI UVJERLJIVO Na VRHU HNL-A Ceh je platila trenutačno najslabija momčad prvenstva

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. travanj 2017. 00:38

CIES, nogometni institut koji se bavi različitim nogometnim istraživanjima, objavio je novu studiju u kojoj je obradio izjednačenost u 31 najjačoj europskoj nogometnoj ligi, kao i Ligi prvaka te Europskoj ligi u aktualnoj sezoni.

Na Cipru najveće razlike

U ciparskom prvenstvu situacija je što se tiče razlike između kvalitete klubova najveća. Čak 22,5% utakmica u elitnom rangu ciparskog nogometa ove sezone završilo je s tri ili više pogotka razlike. Odmah iza Cipra je Austrija sa 21,5%, a na trećem mjestu uvrstila se Liga prvaka.

Poznat je jaz između velikih i malih klubova u najjačem klupskom nogometnom natjecanju na svijetu, no ova sezona je specifična zbog toga što se uvjerljive pobjede, odnosno porazi, bilježe i u međusobnim sudarima najmoćnijih europskih klubova. Najbolji je primjer tome Barcelona i njeni sudari s PSG-om pa i s Juventusom u Torinu. U LP ove sezone svaka peta utakmica završava pobjedom s tri ili više golova razlike.

Na samom začelju je Rumunjska, koja je tako dobila titulu najizjednačenije europske lige u kojoj je samo 7,7% rezultata ove sezone bila pobjeda s tri ili više gola razlike. Osim Rumunja, postotkom manjim od 10 posto mogu se pohvaliti još samo Finci sa svojom Veikkausliigom.

Prva HNL, najviši razred hrvatskog nogometa, nalazi se u sredini redoslijeda. Ukupno je 17,04% utakmica ove sezone u Hrvatskoj završilo s pobjedama momčadi od tri gola razlike ili uvjerljivijima. Postotak se podignuo prošlog vikenda nakon što je Lokomotiva pobijedila Cibaliju sa 4:1, a Osijek Splita sa 3:0.

Hajduk je rekorder po uvjerljivim rezultatima, njegovih 6:1 protiv Cibalije najveća je pobjeda ove sezone. Od dosad odigranih 135 utakmica hrvatskog prvenstva ove sezone, 23 ih je završilo pobjedom od tri ili više gola razlike.

Linker
02. svibanj 2024 12:31