GOLEMI TALENT

PROZVALI SU GA NOVIM BOBANOM Split doveo ofenzivnog veznjaka Villarreala

Piše: Alen OrlićObjavljeno: 29. lipanj 2014. 02:36

Ostalo je normalno da hrvatski nogometaši u tinejdžerskoj dobi odlaze u inozemstvo. Alen Halilović koji je nedavno navršio 18 godina otišao je u Barcelonu, Mario Pašalić je sa 19 godina potpisao za Chelsea. Tin Jedvaj još nije bio navršio 18 kad je potpisao za Romu (sad je na posudbi u Leverkusenu), Marko Livaja je zaigrao za Inter sa 18 godina (on je sad u Rubinu iz Kazana), a tek godinu stariji je bio Josip Radošević kad je debitirao za Napoli. Puno je takvih primjera...

Ali ima i obrnutih slačajeva: da se mladi igrači vraćaju (ili dolaze) u HNL da bi stekli seniorsko iskustvo jer se ne uspijevaju probiti u nemilosrdnoj konkurenciji koja vlada u inozemstvu. Jedna takva priča vezana je uz Filipa Faletara, 19-godišnjaka (rođen je 2. travnja 1995.), koji je označen jednim od većih talenata hrvatskog nogometa. Faletar iz španjolskog Villarreala stiže u Park mladeži, u redove RNK Splita.

Faletarova priča je jako zanimljiva. Dečko je rodom iz Rame, iz sjeverne Hercegovine, ali je s obitelji živio u Beču. Tamo je i počeo s nogometom te je igrao za Rapid. Još kao 15-godišnjaka zapazili su ga skauti Villarreala na jednom turniru i ponudili mu da s obitelji preseli u Španjolsku. Otad je Filip član Villarreala, u kojem je igrao za sve mlade selekcije. Vrlo brzo je za njega saznao Ivan Gudelj koji ga je pozvao u kadetsku reprezentaciju Hrvatske, a Faletar je danas član U-19 reprezentacije Hrvatske, baš u generaciji Pašalića, Jedvaja i društva... Sutra će biti u kadru mlade selekcije izbornika Nenada Gračana koji ga je nedavno vodio u Kinu na turnir U-19 gdje je Faletar zabio dva gola Kini i Novom Zelandu.

Faletar je ofenzivni veznjak, jak na lopti, kreator i strijelac, kojeg je Villarreeal dovodeći označio čudom koje će vrijediti desetke milijuna eura. Dečko je trebao biti novi Zvone Boban ili Robi Prosinečki. Još to može postati, ali sigurno ne u Villarrealu gdje je Faletar igrao za mladu momčad te nije dobio priliku zaigrati u seniorskoj konkurenciji što mu je bila ambicija. S obzirom da mu ugovor sa "žutom podmornicom" istječe za koji dan (30. lipnja 2014.) odlučio je otići iz Španjolske i potražiti klub u kojem će igrati i afirmirati se.

Split je bio najbrži i najkonkretniji (interes je pokazala i Rijeka) pa će Faletar početkom srpnja biti predstavljen kao novo pojačanje splitskih "crvenih" koji sezonu otvaraju u četvrtak u Parku mladeži prvom utakmicom 1. pretkola Europske lige protiv Mike iz Armenije.

Linker
18. svibanj 2024 11:27