Boris Kovacev / CROPIX / CROPIX
GDJE JE TAJ GOL?

PUNE ČETIRI GODINE POSTA Hoće li Mario Mandžukić protiv Ukrajine napokon razbiti 'kletvu' suca Björna Kuijpersa?

POGLED U PROŠLOST Prije četiri godine na jučerašnji dan pala je Srbija, Island je 19. studenog 2013. isto pobijeđen s 2:0, no od tada Mandžukić nije dao gol u Maksimiru
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. ožujak 2017. 12:08

Bio je to dan kad je pala je Srbija! Jučerašnji dan obilježio je četvrtu godišnjicu pobjede Vatrenih nad Orlovima, Hrvatska je pred prepunim Maksimirom s 2:0 nokautirala Srbiju.

Zbilo se to u kvalifikacijskoj utakmici za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazilu. Srbe su uništili slavonskobrodski “killeri”, Mario Mandžukić i Ivica Olić. Mandžukić je zabio u 23. minuti, Olić četrnaest minuta kasnije.

Maksimir je gorio, Srbija se na toj utakmici definitivno oprostila od Brazila, a Lijepa Naša do duboko u noć slavila je veliki trijumf. Da si ne lažemo, pobjeda nad Srbijom ipak je bila posebna poslastica.

Skadar, Albanija, 061016.
Stadion Loro Borici. 
Kvalifikacijska utakmica skupine I, 2. kola za Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018, Kosovo - Hrvatska. 
Na fotografiji: Mario Mandzukic.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

Ivica Olić odigrao je mnogo velikih utakmica za Vatrene, ali taj ogled protiv Srbije odigrao je posebno inspirirano. Asistirao je za taj prvi pogodak Mandžukiću, a onaj drugi zabio je doslovno - srcem. Loptu je ubacio u mrežu prsima, nakon ubačaja Darija Srne.

U ovoj priči koja obilježava četiri godine od velike pobjede nad Srbijom, Ivice Olića smo se posebno dotakli zbog još jedne zanimljivosti. Naime, on je čovjek koji je bio pretposljednji asistent Mariju Mandžukiću u Maksimiru!

Dugo čekanje

Naime, od tog dana Super Mario postigao je još samo jedan pogodak u Maksimiru, onaj protiv Islanda 19. studenog 2013. godine u istovjetnoj pobjedi kao nad Srbijom, 2:0. Bila je to utakmica u kojoj je Hrvatska izašla iz rezultatskog tunela, te se u uzvratnom susretu dodatnih kvalifikacija pod vodstvom Nike Kovača plasirala u Brazil.

Međutim, taj pogodak i plasman na SP ostat će Mandžukiću u sjećanju, osim po veselju, i po jednom neugodnom detalju koji je gotovo postao tradicija. Nakon tog poentiranja Islandu, više nikada više nije postigao pogodak za nacionalnu vrstu na zagrebačkom stadionu! Jedan od slavonskobrodskih “killera” Srbije, te Vikinga prije četiri godine, više nikada nije pogodio mrežu na reprezentativnom okršaju u Maksimiru. Gotovo za ne povjerovati, zar ne? Nije zabio ni Dinamu u dresu Juventusa, makar je, doduše, na toj utakmici odigrao samo dvadesetak minuta.

PARIS, FRANCE - JUNE 12:  Luka Modric (R) and Mario Mandzukic (L) of Croatia celebrate their team's 1-0 win in the UEFA EURO 2016 Group D match between Turkey and Croatia at Parc des Princes on June 12, 2016 in Paris, France.  (Photo by Clive Rose/Getty Images)
Clive Rose/Getty Images
Mario Mandžukić i Luka Modrić.

Kazat će praznovjerni da mu je to kazna jer je na tom ogledu protiv Islanda, nakon što je postigao pogodak - isključen! Zbog preoštrog prekršaja nad Gudmundssonu sudac Kuijpers poslao ga je u svlačionicu u 38. minuti... Od tada traje Mandžukićevo maksimirsko prokletstvo...

A ima još jedna zanimljivost. Osim što nema pretposljednjeg asistenta Olića koji je oprostio, nema ni posljednjeg maksimirskog asistenta za Mandžukića. Ivan Perišić ne igra zbog kartona, a upravo je on asistirao Mandži protiv Islanda.

Hoće li Mandžukić u petak zabiti nakon četiri godine? Hoće li razbiti “kletvu” suca Björna Kuijpersa?

Linker
02. svibanj 2024 19:21